Hae
Johanna Tolppola

+5kg Raskauskiloja 6 kuukaudessa – Sain suosituksen ruokaterapeutille

Raskautta on kohta takana 25 viikkoa, jona aikana mulle on kertynyt 5 kg raskauskiloja. Kävin viime viikolla neuvolassa, jossa puheen aiheeksi nousi enemmän kuin odotin oma painon nousu.

+5 kg Raskauskiloja

Taustoitan tarinaa sen verran, että kun odotin esikoistani mulla nousi 30 kg paino koko raskauden aikana. Nämä 30 kiloa lähti kuin itsestään synnytyksen jälkeen 9 kuukauden aikana. Sanontahan kuuluu, että se mitä 9 kuukauden aikana kertyy, niin menee toiset 9 kuukautta, että ne saa pois. Omalla kohdalla meni juuri näin. Mulla ei ole suvussa sokeritautia ja edellisessä raskaudessa sokerit pysyivät koko raskauden kurissa. Tässäkään raskaudessa sokerien kanssa ei ole ollut ongelmia ja raskausajan lääkärillä sain vapautuksen mahdollisesta sokerirasituksesta.

Nyt sitten neuvolassa mulle sanottiin, että mun pitää ruveta tarkkailemaan mitä syön, koska paino on noussut 5 kg. Samassa yhteydessä kävimme tarkasti läpi, miten olen syönyt ja juonut, miten liikun jne., joka selittäisi painon nousun. Mulle tulostettiin mukaan myös raskausajan diabetesruokavalio, vaikka tosiaan sokereissa ei ole mitään.

Kerroin, että syön joka aamu yhden moniviljasämpylän ja kananmunan, lounaaksi salaattia esim. kanalla tai tonnikallalla. Joskus lounaaksi menee lämmin ruoka. Päivälliseksi syön kotiruokaa ja illalla saatan syödä hedelmän tai puolikkaan sämpylän. Viimeiset kolme viikkoa olemme miehen kanssa olleet myös arkisin karkkilakossa.

Neuvolan työntekijä suositteli silti vahvasti ravintoterapeutin kanssa keskustelua. Sanoin, että tiedän kyllä mitä mun tulisi syödä ja missä suhteessa. Myönsin, että toki ruokavaliossa voisi olla enemmän proteiinia ja entisenä kilpaurheilijana koen tietäväni ravinnosta todella paljon. Esimerkkinä sanoin, että muistan kilpailuajoilta ulkoa, että monta grammaa riisiä vastaa arvoiltaan esim. tietyn määrän perunoita tai pastaa.

Neuvolakäyntejä on toisen raskauden aikana vähemmän, kuin ensimmäisessä raskaudessa, mutta sain nyt sitten ylimääräisen neuvolakäynnin, jossa myös seurataan painon nousua. Tämä ei sentään ollut ainut syy, vaan seuraamme myös mihin suuntaan pahat liitoskivut menevät.

Rv 21

Ihmetyttää, mutta tavallaan myös ymmärrän

Toki tuo 5 kg ”kamala” painonnousu tuntuu hassulta ottaa edes puheeksi näin suurella mittakaavalla. Haluan silti yrittää ymmärtää ja uskon, että siinä vaikuttaa se, että viimeksi paino nousi niin paljon. Nyt yrittävät vain estää samanlaisen nousun. Toisaalta ennen raskautta mun BMI oli 27 eli lievää ylipainoa oli jo valmiiksi, joka altistaa sitten mahdolliselle raskausajan diabetekselle.

Eli uskon, että ajatus on ollut pelkästään hyvä, vaikkakin kaikki tämä hössötys 5 kilosta tuntuu oudolta. 🙂

Lue myös: Lapsilukumme ei ollut sittenkään täynnä

Seuraa myös somessa!

4 kommenttia

 1. NytMeniMetsään kirjoitti:

  Siis mitä just luin?
  Mitä koirakoulua tuo on?
  On mahdollista, että tiedät ravitsemuksesta enemmän, kuin ko. terkkari.
  Uskomatonta toimintaa.

 2. Neetu kirjoitti:

  5kg takia paasattu!?? Johan nyt tuossa kohti raskautta vauva painaa jonkin verran, lapsivesi, suurentunut verimäärä, mahdollinen turvottelu.. Kauhulla odotan omia tulevia neuvolakäyntejä jos viiden(!!!) kilon takia aletaan vahtaamaan painoa. Jessus..

 3. Voimia kirjoitti:

  Suomessa lapen hankinta tuntuu menevän helposti kiusauksen puolelle. Koko elämäsi ja historiasi halutaan esille ja sinun kehosi ym elämäsi päätökset valita sinulle. 5kg kuullostaa siis todella vähältä jos aiemmin on ollut koko raskaudessa 30 kg.

 4. k kirjoitti:

  Olipa erikoinen terkkari. Alle 10kg KOKO raskauden aikana on normaali painonnousu.
  Lapsi +3kg, verimäärän kasvu, istukka ja jonkin verran nestettä. Rasvaa ei edes kuulu tulla kilotolkulla lisää, eikä ns raskauskiloja ole edes olemassa.
  Jos kiloja tulisi se 30, on ruokailut kyllä pahasti pielessä tai nestettä kertyy runsaasti ja jos kyse nesteesrtä, se lähtee kyllä sitten heti poiskin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *