Hae
Johanna Tolppola

Ihmekkös meistä on kasvanut epävarmoja ja pelkäämme aina pahinta

Poikani Theo sai 2 v syntymäpäivälahjaksi iltasatukirjan, josta olin alkuun todella innoissani. Nopeasti vilkaistuna kirjassa oli muutaman sivun pituisia tarinoita eläimistä ja kuvituskin oli kiva. Parin sivun mittaiset tarinat ovat juuri hyviä Theolle, koska keskittyminen on vielä haastavaa.

Iltasatukirjan masentavat opetukset

Kun aloitimme lukeman kirjan satuja minulle valkeni, että jokaisessa tarinassa on opetus. No sehän on ihan normaalia, että tarinat ovat opettavaisia, mutta niiden opetukset olivat mulle suoraan sanottuna järkytys.

Kerron teille ihan konkreettisen esimerkin. Sadussa oli kilpikonna, joka halusi kovasti lentää. Hän yritti keksiä erilaisia keinoja miten toteuttaa unelmansa ja päästä liitelemään korkeuksissa. Juuri kun hän oli luovuttamassa, hän sai ylipuhuttua Kotkan lennättämään häntä ympäriinä. Tässä vaiheessa olin iloinen ja ajattelin, että ihana opetus sadulla: kun kovasti unelmoi ja tekee asioita unelmiensa eteen, ne lopulta toteutuvat, tavalla tai toisella. No tämä ei suinkaan ollut se opetus. Tarinan lopussa kilpikonna tippuu sen hemmetin kotkan kyydistä ja satuttaa itsensä. Opetus oli, että kaikkia ei ole tehty lentämään!!

Olin aivan järkyttynyt! Päätin, että kyseisestä kirjasta en lue Theolle enää yhtäkään satua. Selasin samalla muutkin sadut ja kaikissa oli jokin vastaava opetus.

Alitajuntaamme on syötetty epäuskoa ja epäonnistumisen pelkoa

Ihmekkös vielä tänäkin päivänä ihmisillä on pelko, että jos jotain hyvää tapahtuu niin kohta sattuu sitten todella huonosti. Meille kaikille on pienestä pitäen luettu näitä samoja satuja ja alitajuntamme on syötetty täyteen kaiken maailman pelkoja, jotka eivät korreloi todellisuuden kanssa sitten millään. Yksi pahimmista asioista on epäonnistumisen pelko. Miettikää mitä kaikkea olisit itse vaikka saavuttanut tai tehnyt, jos et olisi pelännyt epäonnistumista. Epäonnistuminen ei ole millään tavalla huono asia, vaan se on ainut tapa oppia mikä toimii ja mikä ei. Epäonnistumisen pelko on kuin kahleet, jotka estää meitä pääsemästä täyteen potentiaaliimme.

Varmaan me kaikki olemme joskus kuulleet niitä alitajunnan kuiskauksia;

  • Älä iloitse, kohta sattuu jotain
  • Nyt on tapahtunut liian paljon hyvää, kohta joku vähintään kuolee
  • Kaikki hyvät asiat täytyy pitää vain omana tietonaan
  • Turha unelmoida, ei se toteudu kumminkaan
  • Älä edes mieti tollaista, epäonnistut varmasti

Tämä on niin surullista ja tulen taistelemaan ihan viimeiseen asti tätä ajastuismaailmaa vastaan. Tavallaan en edes yllättyisi, jos mulla olisi kohta toinen kirjaprojekti, jossa tekisin inspiroivia satuja lapsille. 😀

Haluan opettaa Theolle, että hän tulee saavuttamaan tasan tarkkaan juuri ne asiat mitkä hän haluaa ja minkä vuoksi on valmis tekemään töitä. Mikään ei tietenkään tule syliin ilmaiseksi, mutta unelmointi, päämäärätietoisuus ja oikea asenne ratkaisee. Hyvä korreloi hyvää.

Lue myös: ASUNTO MYYTY – 1,5 KK AIKAA LÖYTÄÄ UUSI KOTI

Seuraa myös Instagramissa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *