Hae
Johanna Tolppola
Kaupallinen yhteistyö

Kuntoilijan verikoepaketti: Mitä selvisi?

Kaupallinen yhteistyö: PerusTerveys

Kävin viime viikolla PerusTerveydessä Kuntoilijan verikoepaketissa, jossa saa katsauksen terveydentilasta sekä suorituskyvystä. Tulosten avulla katsotaan elimistöstä mm. tulehdustiloja ja voidaan ennakoida myös sydän- ja verisuonitautien riskiä. Mukaan kuuluu mineraalimittaukset, jotka kertovat mm. raudanpuutoksesta, veren hapenottokyvystä, jne.

Tässä vielä tarkka listaus mitä multa otettiin:

Hemoglobiini Kertoo veren hapenkuljetuskyvystä ja valkosolut antavat tietoa immuunisysteemin tilasta. B-PVK+t, perusverenkuva ja trombosyytit mittaa hemoglobiinin sekä verisolutyyppien ja verihiutaleiden osuuden veressä.
S-Ferritiini Kertoo elimistön rautavarastojen tasosta. Raudanpuutos aiheuttaa mm. väsymystä, kalpeaa ihoa, limakalvojen ohentumista, nivelkipuja ja yleistä heikkoutta.
S-hsCRP CRP kertoo elimistön mahdollisesta tulehdustilasta ja lisäksi sillä voidaan arvioida sydän- ja verisuonitautien riskiä.
fB-Glukoosi Arvo kertoo aineenvaihdunnan toiminnasta, onko ravinnosta saatujen hiilihydraattien määrä rasitukseen nähden tasapainossa. Korkeat arvot viittaavat diabetekseen eli sokeritautiin. Verensokeri on elimistön tärkein energianlähde.
S-Krea Kreatiniini on lihasten aineenvaihdunnan lopputuote. Korkea arvo voi kertoa suuresta lihasmassasta, kovasta fyysisestä kuormasta tai munuaishäiriöstä.
S-CK Kreatiniinikinaasi on lihaksissa ja keskushermostossa toimiva entsyymi. Arvo kertoo onko fyysinen rasitus voimien mukaista ja saako keho riittävästi lepoa.
S-ASAT Aspartaattiaminotransferaasi kertoo luustolihaksen kunnon ja voi kertoa lihaskudoksen vauriosta.
fS-Kolesteroli fS-Kolesterolin määrittely auttaa arvioimaan sydän- ja verisuonitautien riskiä. Jos kokonaiskolesteroli on poikkeava, on hyvä määrittää hyvä ( HDL ) ja huono ( LDL ) kolesteroli sekä triglyseridit.
S-Kalsium Kalsium on tärkeä tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon vaikuttava mineraali. Sen puutos voi aiheuttaa mm. luiden haurastumista, kipua ja kramppeja lihaksissa, hampaiden hajoamista, ruoansulatushäiriöitä, unettomuutta ja sykkeen laskua.
S-Magnesium Magnesium on mineraali, joka osallistuu hiilihydraattiaineenvaihduntaan, proteiinien synteesiin ja hermojen toimintaan. Puutos voi aiheuttaa lihasheikkoutta ja kramppeja.
S-D-vitamiini-25-OH D-vitamiini vaikuttaa yleisterveyteen ja lihasten toimintaan, kalsiumin ja fosforin imeytymiseen, luiden ja hampaiden rakenteeseen, sydämen normaaliin toimintaan ja verenpaineen säilyttämiseen normaalitasolla, veren hyytymistekijöihin ja hermoston toimintaan. Puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä ja voimattomuutta.

Lähde: Perusterveys.fi 

PerusTerveyden tulokset verikokeista tuli jo kahdessa päivässä, joka on mun mielestä todella nopeasti! Kävin ne katsomassa omakannasta, mutta siellä oli muutama arvo, joka ei ollut viitearvojen sisällä. Tämän takia jätin soittopyynnön hoitajalle, joka sitten erikseen kävi tulokset läpi lääkärin kanssa. Hoitaja soitti tuloksista ja kertoi mitä ne poikkeamat oikein olivat.

Mulla oli mm. maksa-arvot viitearvojen alapuolella, joka on siis vain hyvä juttu. Jos ne olisivat koholla, niin sitten pitäisi asiaa ruveta tutkimaan, mutta alhainen tulos on vain hyvä.

Toinen poikkeama oli magnesiumarvoissa. Mulla oli magnesium todella vähän koholla. Se selittyisi, jos söisin hulluna kasviksia tai ottaisin magnesium-ravintolisää. Tällä hetkellä en kumminkaan syö kasviksia superpaljoa ja en käytä ravintolisääkään. Arvo oli kumminkin niin vähän koholla, ettei tarvitse olla huolissaan. Sain varmuuden vuoksi lähetteen kuukauden päähän, jos haluan uudelleen käydä arvon katsomassa.

Kolmas poikkeama oli hemoglobiinissa. Yksi arvoista oli hieman alhainen, mutta muut arvot olivat todella hyvät. Tässäkin tapauksessa ero viitearvoon oli niin pieni, ettei mun tarvitse siitä huolestua. Kuulema tämä arvo oli sellainen, että jos liikkuu paljon, niin se voi olla alhainen. No mähän oon ihan koko ajan menossa Theon kanssa.

Kaikki muut arvot oli todella hyvät. Ei ole anemiaa, d-vitamiinin puutosta, jne. Eli liikunnasta palautuminen on optimaalisessa tilassa.

Oli todella mielenkiintoista saada tietää kaikki nuo arvot. Huonojen yöunien takia olo saattaa välillä olla vähän nuutunut, mutta onpas kiva, ettei kumminkaan arvoissa ole mitään vikaa ja väsymys tosiaan johtuu vain näistä yöunista.

Suosittelen kyllä kyseistä verikoepakettia! Pääsette tutustumaan siihen tästä. 

Lue myös: YKSITYINEN LÄÄKÄRIPALVELU NYT KAIKKIEN SAATAVILLA 

Kaupallinen yhteistyö: PerusTerveys

Yksi kommentti

  1. Rosa kirjoitti:

    Neuvolan kautta saa suurimman osan noista ja ihan ilmaiseksi? itse halusin kans väsymyksen takia tsekata hemoglobiini, ferritiini ja pieni verenkuva ja kilpirauhasarvot ja ihan samalla tavalla parissa päivässä oli tulokset omakannassa. ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *