Hae
Johanna Tolppola

Miten Treenasin Silloin Kun Kisasin Bikini Fitneksessä

Mulle tuli blogissa kommentti, jossa multa toivottiin kirjoitusta siitä miten treenasin silloin kun kisasin bikini fitneksessä. Tästä aiheesta voisin tehdä useammankin postauksen, mutta aloitetaan nyt näistä treeneistä.

Bikini fitness -elämä jaetaan ns. kahteen osaan, joista yksi on offi-kausi ja toinen dieettikausi eli kisakausi. Tässä enemmän tietoa mitä näillä kausilla oikein tarkoitetaan ja miten sitten treenataan.

Offi-kausi

Offilla muokataan fysiikkaa kovalla treenillä ja syömällä hieman enemmän kuin kuluttaa. Tämä hieman on sitten jokaisella erilainen käsitys. Jotkut syövät reippaasti yli kulutuksen. Tämän tarkoituksena on kasvattaa lihaksia ja muokata vartaloa omaan lajiin sopivaksi.

offilla 2014

Ruokaa tuli todella hyvin eli 5 kertaa päivässä ja salilla kävin treenaamassa 5 kertaa viikossa. Minulla oli nelijakoinen saliohjelma, jossa lihasryhmät jaettiin eri päiville. Viides treeni oli ns. ylimääräinen, joka vaihtui tietyn väliajoin joko yläkropalle tai alakropalle.

ofilla 2014

Lihasryhmäjako oli seuraava: olkapää-ojentaja, takareidet-pakarat, selkä-rinta-hauis ja etureidet-vatsat. Itsellä paino nousi offikauden aikana joku 6 kiloa.

offilla 2014

Kisakausi

Kisakauden tarkoituksena oli polttaa rasva pois ja päästä kisakuntoon. Kisadieetillä ruokaa vähennettiin pikku hiljaa. Aterioita oli viisi ihan dieetin loppumiseen saakka. Ruokavaliota viilattiin aina tilanteen mukaan, jos paino ei esim. muutamaan viikkoon tippunut.

dieetillä 2014

Kisakaudella treenijako pysyi aika samanlaisena. Toki treeneissä tehtiin enemmän supersarjaa ja pitkiä sarjoja, jotta saatiin salitreenin kautta myös kulutusta suuremmaksi.

dieetillä 2014

dieetillä 2014

Salitreenien lisäksi tuli lenkkejä. Lenkkejä tein dieetin alussa 3 x viikossa 45 minuuttia. Ne tehtiin aina tasasykkeellä eli reipasta kävelyä ja sykkeen tuli pysyä siinä 120-130 välillä. Dieetin mennessä eteenpäin lenkkejä nostettiin ja jossain vaiheessa tein 4-5 tunnin lenkkiä salitreenin lisäksi. Jotkut välttävät lenkkejä ja tekevät tilalla vaikka muutaman hiit-treenin, jotka ovat myös tehokkaita keinoja polttaa rasvaa.

kisoissa 2014

kisoissa 2014

kisoissa 2014

Kisadieetillä itsellä putosi paino n. 17 kiloa. Olin jo entuudestaan pudottanut painoa 10 kiloa ennen ensimmäistä offikautta. Eli kokonaispudotus oli 27 kg.  Näissä kisoissa olin seitsemäs eli yhden sijan päästä pokaalista. 🙂 Oma kunto jäi kyllä keskeneräiseksi, eli vielä olisi pitänyt saada enemmän painoa pois. Itselle lavalle nousu itsessään oli unelma ja saavutus, koska lähtökohtana oli se, että ylipainoisesta sohvaperunasta tulikin treenihullu. 🙂

kisoissa 2014

En koe, että treenit olisivat niin hirveästi eronneet offikaudella siitä miten treenaan normaalisti ”tänä päivänä”. Toki takaraivossa oli silloin kisaaminen, joten ehkä se auttoi viemään treenit uudelle tasolle. Dieetillä taas aerobista liikuntaa oli reippaasti, joten se oli ehkä se suurin ero normaaliin arkeen. Ennen raskautta treenasin 4 kertaa viikossa salilla ja tein joko pari lenkkiä tai hiittiä viikossa. Eli ns. normaali arkitreenaaminen on kiva sekoitus offi- ja kisakautta.

Nyt kun flunssa alkaa olla takanapäin, niin aloitan taas pikku hiljaa salitreenit. Tulen treenaamaan 4 kertaa viikossa nelijakoisella ohjelmalla. Aerobista liikuntaa saan vaunulenkkien muodossa. 🙂

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *