Hae
Johanna Tolppola

Kuinka Instagramin algoritmi toimii 2021 (Feed & Stories)

Kuinka Instagramin algoritmi oikein toimii vuonna 2021? Algoritmi ei ole muuttunut, mutta siihen vaikuttaa Instagramin uudet ominaisuudet. Toki Instagram tutkii koko ajan mikä ihmisiä kiinnostaa ja algoritmi muokkautuu koko ajan sen mukaan.

Keväällä Instagram itse ensimmäistä kertaa julkaisi tiedotteen missä he kertoivat avoimesti, kuinka heidän algoritmi toimii. Tässä on suora suomennos siitä.

Kuinka Instagramin algoritmi toimii syötteessä ja tarinoissa

Syöte ja tarinat ovat paikkoja, joissa ihmiset haluavat nähdä sisältöä ystäviltään, perheeltään ja lähimmäisiltään.  Näiden näkyvyyteen vaikuttaa algoritmi, joka lukee tuhansia ns. ”signaaleja”.

Tärkeimmät ”signaalit”, joita algoritmi lukee syötteen ja tarinoiden osalta on:

  • Kuinka suosittu postaus on sekä milloin se julkaistiin, kuinka pitkä se on, jos se on video, ja mikä on sijaintitieto
  • Tiedot julkaisun tehneestä henkilöstä. Tämä auttaa Instagramia ymmärtämään kuinka kiinnostava henkilö saattaa olla sinulle. Instagram lukee mm. kuinka monta kertaa ihmiset ovat olleet vuorovaikutuksessa kyseisen henkilön kanssa viimeisten viikkojen aikana.
  • Oma toimintasi. Tämä auttaa Instagramia ymmärtämään mistä saatat olla kiinnostunut ja kuinka monesta julkaisusta olet tykännyt.
  • Sinun historiasi vuorovaikutuksesta jonkun toisen kanssa. Tämä antaa Instagramille käsityksen siitä kuinka kiinnostunut olet yleensä näkemään tietyn henkilön julkaisut. Esimerkkinä on, kommentoitko toisten julkaisuja vai et.

Syötteen vuorovaikutukset

Syötteen viisi vuorovaikutusta, joita Instagram tarkistelee eniten ovat:

  1. Kuinka todennäköisesti vietät muutaman sekunnin julkaisun parissa
  2. Kommentoit julkaisua
  3. Tykkäät julkaisusta
  4. Tallennat sen
  5. Tai napautat profiilikuvaa.

Mitä todennäköisemmin teet toiminnon sitä korkeammalla näet julkaisun omassa syötteessä.

POIKKEUKSET

On muutamia tapauksia, joissa Instagram ottaa huomioon muita näkökohtia. Yksi esimerkki tästä on se, että Instagram yrittää välttää näyttämästä sinulle liian montaa julkaisua samalta henkilöltä peräkkäin.

Instagram haluaa aina pyrkiä antamaan ihmisten ilmaista itseään, mutta kun joku julkaisee jotain, joka saattaa vaarantaa toisen turvallisuuden Instagram astuu väliin.  Instagramilla on omat sääntönsä ja käyttöehtonsa, jotka eivät koske vain syötettä ja tarinoita, vaan koko Instagramia. Suurin osa näistä säännöistä keskittyy ihmisten turvaamiseen. Jos julkaiset jotain, joka on sääntöjen vastaista ja Instagram löytää sen, niin he poistavat julkaisun. Jos näin tapahtuu toistuvasti, Instagram saattaa estää sinua jakamasta sisältöä ja lopulta saattaa jäädyttää tilisi.

Toinen tärkeä tapaus on väärä tieto. Jos julkaiset jotain, jonka kolmannen osapuolen faktantarkistajat merkitsevät vääräksi tiedoksi, Instagram ei poista sitä, mutta lisäävät tunnisteen asiasta ja näyttävät julkaisun alempana syötteessä ja tarinoissa. Jos olet julkaissut väärää tietoa useita kertoja, Instagram saattaa vaikeuttaa kaiken sisältösi löytämistä.

Lue myös: Mitä Instagram Storyn analytiikka kertoo

Seuraa myös Instagramissa @johannatolppola

Lähde: Instagram blog