Hae
Johanna Tolppola
Kaupallinen yhteistyö

Geenitutkimusta Kotisohvalla – Raskauttavat tulokset

Kaupallinen yhteistyö: GeneAccount

Moni teistäkin on varmasti kuullut erilaisista geenitesteistä mitä voi tehdä kotoa käsin. Pääsin nyt itse testaamaan todella jännää geenitestiä, joka nyt jälkikäteen mietittynä antoi mulle jopa raskauttaviakin uutisia. Nyt kun olen geenitutkimuksen tehnyt, niin todella mietin, että miksi tällaista testiä ei tehdä kaikille heti/nyt/välittömästi. Mulla on tällä hetkellä niin paljon ajatuksia tähän geenitutkimukseen liittyen, että tästä tekstistä saattaa tulla nyt informaatio-oksennus, mutta jutun lopussa ymmärrätte varmasti, miksi tämä on niin hiton tärkeä aihe!

GeneAccount geenitesti

Ennen kuin voin kertoa teille omat tulokseni, mun on pakko avata teille enemmän mikä on GeneAccount ja mitä heidän tutkimus konkreettisesti tutkii.

”GeneAccount Service tarjoaa helpon ja nopean tavan tehdä lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta mittaavan geenitestin kotona: yksinkertainen poskipyyhkäisynäyte ei vaadi neuloja tai sylkeä, ja se voidaan lähettää kätevästi kirjepostina laboratorioon analysoitavaksi. Testin tulokset ovat muutaman viikon kuluttua saatavilla helppolukuisena raporttina GeneAccount-tilillä tietokoneella tai mobiililaiteella, aina tarvittaessa. Raportti kattaa yli 120 yleisesti käytössä olevaa lääkettä ja sisältää yksilölliset hoitosuositukset kunkin lääkkeen osalta. Hoitosuositukset toimivat hoitohenkilökunnan tukena yksilöllistä lääkehoitoa suunniteltaessa.”

Miten homma käytännössä toimii

Käytännössä sain kotiini pienen paketin, jossa mukana oli kaksi suljettavaa pumpulipuikkoa. Pyyhkäisin molemmilla mun posken sisäpintaa ja laitoin suljettavaan kirjekuoreen. Kirjauduin tunnuksilla heidän verkkosivuille ja laitoin kirjeen postiin. Tästä pari viikkoa sain viestin, että tulokset luettavissa. Kirjauduin takaisin verkkosivuille ja luin raportin, jossa käytiin tulokset läpi.

Tuloksissa oli lääketiedejargonian lisäksi puhekielellä muutama lause, jota jopa minä ymmärsin tulkita. Raportin tehtävänä ei kumminkaan ole olla täysin selkeää minulle, vaan se kuuluu olla täysin selkeää lääkärille. Ideana, että jokainen testin tekijä voi ottaa raportin ja käydä ne oman lääkärin kanssa läpi, kun määrätään lääkityksiä / hoitomuotoja. Musta mahtavinta on se, että kun tämän testin tekee kerran, niin se tuloksiin päivittyy automaattisesti koko mun loppuelämän ajan uudet tutkimukset lääkeaineista ja geeneistä.

GeneAccount

Omat tulokset geenitutkimuksesta

No sanotaan näin, että omat tulokset eivät olleet ihan peruskauraa. En avaa tänne ammattikielellä niitä, mutta selkokielellä tulokset olivat seuraavat.

  • Jos koskaan sairastun hepatiitti c:hen, on mulla suurempi todennäköisyys, että tietyt lääkkeet eivät tehoa.
  • Jos sairastun syöpään ja minua hoidetaan irinotekaani -nimisellä sytostaatilla, on mulla kohonnut riski saada hoidosta johtuva luuydinlama, jolloin tavalliset tartuntataudit voivat olla kohtalokkaita.
  • Yksi vanhempi, mutta päivystystilanteissa käytetty epilepsialääke saattaa myös aiheuttaa mulle pidempiaikaisessa käytössä myrkytystilan.
  • Hyötyisin geeniperimäni huomioivasta annoslaskurista erään verenohennuslääkkeen annosta haettaessa.
  • Mulla on kohonnut riski, että tietyt SSRI-lääkkeet eivät toimisi hyvin mielialahäiriöiden hoidossa ja lääkettä joutuisi vaihtamaan.

Mulla oli 5 lääkeainetta, joissa oli merkittäviä poikkeamia tehossa tai turvallisuudessa. Samalla löydettiin 7 eri lääkeainetta, joissa oli kohtuullisen merkittäviä poikkeamia tehossa tai turvallisuudessa. Tämä oli todella merkittävä löydös ja ajatelkaa mikä tieto mulla on nyt, jos esim. sairastun masennukseen, syöpään, jne. Nyt tiedän jo suoraan mitkä lääkkeet eivät tehoa ja pidennä sen takia mun hoitojaksoa. Pahimmassa / parhaimmassa tapauksessa tämä tieto on elämän ja kuoleman arvoista.

Mistä testin saa

Ihan mahtavaa, että joissain kaupungeissa tämä testi on jo otettu kunnalliselle puolelle. Potilaan tulee vain osata vaatia tämän testin ottamista. Itse näen, että testin tekeminen olisi erityisen tärkeää masennuspotilailla. Tällä testillä nähdään suoraan, sopiiko yleiset masennuslääkkeet ihmiselle ja pienennetään riskiä siitä, että ihminen söisi turhaan vääriä lääkkeitä ja parhaimmassa tapauksessa pelastetaan ihmishenkiä.

Musta on todella kurjaa, että tätä testiä ei tehdä automaattisesti kaikille. On suunnaton vääryys, että eri kunnissa saa eri tasoista palvelua, kun testi on jossain Suomessa käytössä ja jossain ei.

Pääsette itse tilaamaan testin täältä. Sen hinta on koodilla Johanna 179 € (norm. 199 €). Koodi on voimassa 6.2.2019-20.2.2019.
Suosittelen testiä kaikille!

Ajatelkaa, että jos minä sairastun syöpään (johon 25 % suomalaisista sairastuu), tiedän nyt jo sanoa suoraan, että kuulun riskiryhmään ja minua tulee tarkkailla normaalia enemmän myrkytysriskin vuoksi.

Kaupallinen yhteistyö: GeneAccount

Yksi kommentti

  1. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

    Minusta nämä geenitestit ovat jo oman ammattini puolesta todella mielenkiintoisia! Ihmisistä voidaan tutkia mitä ihmeellisempiä asioita. Löysin itse netistä erään suomalaisen firman, joka tarjoaa urheilijan geenitestiä. Siinä kerrotaan mm. se minkälaisiin lajeihin juuri minun geenini sopivat. Hintaa tällä testillä on melkein 500 euroa niin on jäänyt pelkäksi haaveeksi 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *