Hae
Johanna Tolppola

Kahden viikon viljaton ja maidoton alkaa nyt

Tänään mulla alkoi kahden viikon kokeilujakso, jossa maitotuotteet ja viljat jätetään pois. Nämä eivät suinkaan olleet ainoita asioita, vaan kiellettyjen ruoka-aineiden listalle tuli vaikka mitä muuta. Samaan syssyyn tulee luonnollisesti myös karkki- ja herkkulakko. Viljaton ja maidoton ruokavalio kyllä jännittää, mutta kaksi viikkoa on onneksi lyhyt aika.

Miksi maidoton ja viljaton ruokavalio

Mulla on ollut todella pitkään (vuosia) ongelmia vatsani kanssa. Oon käynyt kaikki mahdolliset testit läpi ja nyt sitten on vuorossa poissulkumenetelmä.

Syön kaksi viikkoa täysin puhtaasti. Eli ruokia, jotka on sallittu Fodmap-ruokavaliossa. Kahden viikon jälkeen rupean lisäämään asteittain muita ruoka-aineita ja siinä sitten katson miten vatsa reagoi.

Luotto on kova. Tahdon uskoa, että tällä tavalla pystyn selvittämään miten saisin mun vatsani kuntoon. Mulla on ammattilainen myös taustalla auttamassa, jota ilman en tätä kokeilua edes tekisi.

Mistä ruokavalio koostuu nyt

Te tiedätte, että olen todella nirso, joten ruokavalion koostamisessa on ollut haasteita. Pääosin tulen syömään munakkaita, riisikakkuja, riisiä, perunaa, kalaa, kanaa, punaista lihaa kohtuudella, kurkkua, tomaattia, muita vihreitä kasviksia, mustikoita, banaania, wheytä, mct-öljyä, maapähkinävoita, jne. Ongelmaksi tulee varmasti ruokavalion yksitoikkoisuus, koska en vain pidä oikein mistään.

Hiukset on muuten Clipsin käsialaa. 🙂 Suosittelen lämpimästi.

Haasteet

Haasteeksi tulee mun mieliteot. Mulla on monta tilaisuutta tulossa, jossa mun itsekuria testataan. Olen kumminkin vetänyt elämässäni kisadieetin, niin eiköhän tämä kaksi viikkoa mene. 😀

Olen tottunut nyt vaan aivan liian vapaaseen syömiseen ja äitiyden myötä herkuttelu on lähtenyt ihan käsistä. Toisaalta se on ihan hyvä juttu, että jossain vaiheessa tähänkin tulee stoppi. 🙂

4 kommenttia

 1. t kirjoitti:

  Fodmap pelasti ainakin mun vatsaongelmat, itsellä oli 2 kk se aika kun piti olla tiukkana. Se meni muuten ihan iisisti, mutta jos ruuassa ei ole sipulia, niin ei se kyllä maistu miltään. Onneksi testailu sitten selvensi, että kypsä sipuli ruuassa on ok eli se helpottaa elämää kovasti.

  Ja heroista mielestäni vatsaystävällisin on foodin tai puhdistamo, niissä ei oo makeutusaineita. Mutta tsempit luuriin ja toivotaan että auttaa!

 2. Katariina kirjoitti:

  Tiedäthän, että FODMAP:ia noudattaessa ei tarvitse jättää maitotuotteita kokonaan pois, vain ainoastaan laktoosia sisältävät? Ja kokonaan viljattomallakaan ei tarvitsisi olla, esim. (glut) kaura, tattari ja hirssi käyvät 🙂 Halusin vain muistuttaa, koska kuten itsekin tiedostat, niin jättämällä noin monia ruokia pois – tulee ruokavaliosta hyvin (liiankin?) yksitoikkoinen. Yleensä mahaoireita voi myös helpottaa muillakin menetelmillä eikä FODMAP:iin meneminen ole välttämätöntä! Mm. ruoan huolellinen pureskelu, rauhallinen ruokailu, kahvin vähentäminen, runsaiden mausteiden käyttö voivat jo helpottaa oireita. Suosittelisin kääntymään ravitsemusterapeutin puoleen, jos koet vatsaoireesi häiritseviksi! 🙂 Tsemppiä ja toivottavasti tilanteeseesi löytyy ratkaisu.

  • Johanna / JohanOnFitness kirjoitti:

   Moikka, kiitos kommentista. Joo kyllä tiedän. En siis täysin mene Foodmap-ruokavalion mukaan vaan alkuun on myös muita rajoitteita. Mulla on kokonaisuus katsottukin juuri ravontoterapeutin kanssa. En itse osaisi lähteä ruokavaliota muokkaamaan niin, että tietäisin mitä kaikeka saan syödä ja mitä en. Eli ruokaterapeuti kanssa on katsottu nyt alkuun pari viikon jakso, jolloin menen tällä ruokavaliolla ja hän sitten rupeaa lisäilemään tiettyjä ruokia pikku hiljaa takaisin mun ruokavalioon. Näin katsotaan mitkä ruoka-aineet käy vatsaan ja mitkä ei. Mulla esim. toi Kaura on sellainen mikä välittömästä aiheuttaa koviakin kipuja vatsassa, vaikka olisi gluteenitonta. No mutta nyt näitä selvitellään. 🙂

 3. P kirjoitti:

  Ruokavalio ei kyllä ole maidoton jos siinä on heraa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *