Hae
Johanna Tolppola
Kaupallinen yhteistyö

Rahabalanssin talousvalmennus – mitä opin perheen rahankäytöstä

Kaupallinen yhteistyö: Rahabalanssi

Nyt on sitten useamman kuukauden talousvalmennus takana ja voin sanoa, että paljon tuli yllätyksiä omasta ja perheen rahankäytöstä. Näistä yllätyksistä myös opittiin, vaikkakin muutosmatka on vielä käynnissä ja vanhoja tottumuksia pyritään koko ajan parantamaan.

Ennen kuin kerron mitä opittiin, niin avaan teille lähtötilannetta.

Meidän perheen talous

Meidän perheellä on yhteinen talous, joka tässä tapauksessa tarkoittaa, että mun ja puolisoni palkka tulee samalle tilille. Yhteiseltä tililtä maksetaan jokapäiväiset ostokset, laskut, lainanlyhennykset jne. Oma osuuteni muodostaa vajaan 60% tilille menevästä kokonaissumasta.

Tämän lisäksi mulla on oma säästötili, joka mulla on ollut jo ennen, kun tapasin nykyisen mieheni. Tänne säästötiliin minä säästän mun päätyön ulkopuoliset palkat eli esim. kaikki mitä saan yrittäjänä. Miehelläni ei ole säästötiliä ja hän ei säästä erilliselle tilille. Mun säästötililtä maksetaan perheen ns. ”ylimääräiset” isommat menot kuten mm. auton huolto, asuntovero, tuoreen vauvan hankinnat, matkat jne. Mun päätyö ja yrittäjyys muodostaa koko perheen tuloista vuositasolla yli 70%, jonka takia meidän perheessä maksuasiat ja säästäminen menee näin.

Säästötilin isompi tarkoitus on olla mm. puskurina, jos jompikumpi jäisi työttömäksi tai sairastuisi sekä samalla säästän sinne isompaa asuntoa / sijoitusasuntoa varten. Säästötilille menee vuositasolla vajaa 20% mun koko vuoden ansioista (päätyö + yrittäjyys).

Rahabalanssin TALOUSvalmennus

Lähdin mukaan valmennukseen, koska halusin saada tarkan kokonaiskuvan meidän perheen taloudesta niin menoista kuin kuluista, koska äitiyslomani vaikuttaa talouteen merkittävästi. En myöskään halua ottaa rahaa säästötililtä, koska sieltä jo otetaan kaikki isot menot, vaikka kokonaistarkoitus on puskurin takaaminen sekä varallisuuden kasvattaminen.

Heti alkuun sain Rahabalanssilta Excelin, jonne syötin useamman kuukauden kaikki tulot ja menot ihan sentilleen. Jo pelkästään tämä vaihe oli silmiä avaava. Mulla oli useampi palaveri Rahabalanssin Jennan kanssa, jossa käytiin perheen menoja läpi. Sain Jennalta ihan konkreettisia vinkkejä mitä sieltä oikeasti voi (pitää) vähentää, mitä kannattaa kilpailuttaa sekä mitä toimenpiteitä meidän perheen on pakko tehdä, jotta menot vähenevät.

Lähtötilanne

Perheemme lähtötilanne oli, että kiinteät kulut syövät kuukausipalkastamme 49%. Tähän kuuluu lainan lyhennykset, sähkö, netti, puhelinlaskut, vakuutukset, päiväkotimaksut, harrastukset jne.

52% prosenttia tuloistamme meni muihin kuluihin, joihin kuuluu auton pesu, bensa, ruokakauppa, ravintolat, kahvilat, vaatteet, kosmetiikka, parturi/kampaamokäynnit jne. Eli kaikki muut ostokset. Nyt huomaat varmasti sen mikä oli ongelma; 49% kiinteät kulut ja 52% muut kulut eli kulutimme enemmän mitä tienasimme 1 % verran. Pitkällä tähtäimellä tämähän on todella huono juttu, koska oma varallisuus vaan pienenee.

Ongelmaksi muodostui myös se, että jos lähtötilanteessa kulutus on jo enemmän mitä itse tulot, niin mitä käy, kun tulot romahtavat äitiysloman myötä.

Nyt sitten tuleekin ne kaikista herättävimmät asiat. Kuukaudessa meillä oli yli 30 kauppakäyntiä, yli 20 ravintolakäyntiä, yli 15 kahvilakäyntiä jne. Autonpesujakin oli 5 kuukaudessa. Eli heti löytyi kyllä syyt mihin sitä rahaa meni.

Muutokset

Tiesin mitä muutoksia meidän on pakko tehdä. Haastavaa oli saada mies mukaan muutosmatkalle, koska hän oli sitä mieltä, että esim. kauppakäyntejä ei voi vähentää ja tästä olen edelleen hänen kanssaan hyvin eri mieltä. Hauskintahan tässä on se, että me käymme yhdessä perheen kanssa kerran viikossa kaupassa ostamassa koko viikon ruuat.

Itse aloitin muutosmatkan vähentämällä ravintolat ja kahvilat ihan minimiin, koska tiesin niiden koostuvan pääasiassa mun käynneistä. Näiden avulla saatiinkin monen sadan euron säästö heti seuraavan kuukauden aikana. Irtisanoin myös turhat suoratoistopalvelut ja kilpailutin kaikki mitä pystyin, jonka seurauksena päivitin netin sekä puhelinliittymän uusiin. Myös kauppakäyntejä yritettiin vähentää, mutta niissä ei ollut merkittävää muutosta.

Miten talousasiat äitiyslomalla

Nyt äitiyslomalla perheen yhteiselle tilille tulee mun tuloista noin 20 % vähemmän rahaa, kuin aikaisemmin. Tämä tarkoittaa, että meidän on pakko laskea kulutusta saman verran. Se mistä meillä on edelleen ns. ”otettavaa” on; kauppakäynnit, ravintolat, kahvilat, bensa ja heräteostokset. Nyt äitiyslomalla kahvilakäynnit ovat nousseet kesästä, mutta ravintolakäynnit olen saanut pidettyä aika minimissä.

Jenna sanoi hyvin, että kaikkea ei tietenkään tarvitse karsia, vaan löytää ne omat jutut mistä voi vähentää nyt äitiysloman ajaksi. Tämähän on vain väliaikainen tilanne.

Jennalta tuli myös ehdotus, että yhteisen talouden sijaan meillä olisi myös omat tilit, jonne joka kuukausi laittaisimme x euroa ns. omiin menoihin. Eli voisin omat ”humputusrahat” käyttää vaikka niihin kahviloihin ja mies sitten voisi omalta humputustililtä maksaa mun mielestä ylimääräiset auton pesut. Tämä helpottaisi myös ns. ”tilin kyttäämiseen”. Itse pidin tästä ideasta, mutta puoliso ei lämmennyt.

Olisi hyvä, että meillä olisi myös ns. ruokatili, jonne voisimme budjetoida ruokaan menevät rahat ja seurata tilannetta reaaliajassa. Näin voisi välttyä ns. turhilta ostoilta ja kauppakäynneiltä.

Rahabalanssin valmennus

Talousvalmennus oli todella hyvä! Sain konkreettista apua omaan talouteen ja hienoja uusia näkökulmia. Jatkamme Jennan kanssa oman varallisuussuunnitelman kanssa, joka myös on supermielenkiintoinen. Jennalla on monia erilaisia valmennuksia henkilökohtaisista valmennuksista – verkkokursseihin ja työkirjoihin. Kannattaa ehdottomasti tutustua hänen valmennuksiinsa täältä: https://rahabalanssi.fi/valmennukset/ 

Itse olen jo nyt säästänyt paljon Jennan vinkeillä joita talousvalmennus tarjosi ja tullut tietoiseksi omasta taloudesta. Tämä on sellainen mikä tekisi hyvää varmasti aivan kaikille.

Jennalta voi tilata myös 60 minuutin henkilökohtaisen oman talouden tilannetsekkaukseen ja tehdä toimintasuunnitelmaa omaan taloudellisen hyvinvoinnin kehittämiseksi. Tutustu henkilökohtaiseen talouden tilannekatsaukseen täältä.

Rahabalanssi® Varallisuustyökalu lanseerataan myös ensi viikolla. Työkalu auttaa analysoimaan, ymmärtämään ja näkemään taloudellisten päätösten ja rahankäytön vaikutuksia aina ei viiden tai kymmenen, vaan 30 vuoden päähän. Itse tulen analysoimaan tällä työkalulla juurikin oman varallisuuden kehittymistä ja mahdollisten sijoitusasuntojen ostamista. Pääset Varallisuustyökaluun täältä.

 

 

 

Kaupallinen yhteistyö: Rahabalanssi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *