Hae
Johanna Tolppola

Unikoulu: Yö 3

Nyt  on sitten kolmas yö unikoulua takana. Tämä oli selvästi raskain yö tähän mennessä.

Theon flunssa otti taas askeleen takapakkia ja hän yski sekä aivasteli koko yön. Jouduin yöllä myös imemään nenäimurilla räkää häneltä, koska nenä oli niin tukossa, ettei saanut hengitettyä nenän kautta. Uskon, että yö oli juuri tämän takia nyt niin vaikea, koska tuo flunssa vaivaa häntä.

Tein tuttuun tapaan iltarutiinit ja iltamaidon. Hän näytti todella väsyneeltä ja vein hänet sänkyynsä klo 20.30. Tällä kertaa hän rupesi itkemään ja mun pusuttelut eivät auttaneet. Itku vaan yltyi. Otin hänet kerran syliin ja rauhoittelin, jonka jälkeen laskin pusuttelujen kanssa takaisin sänkyyn. Se toimi tällä kertaa heti ja hän rupesi hakemaan unta. Seisoin vain sängyn vierellä, mutta en koskenut Theoon. Sitten hän nukahti.

Nyt hän nukkui ainoastaan pari tuntia ja heräsi itkuun. Mun rauhoittelu ei auttanut, joten nostin syliin ja siihen sitten rauhoittui. Laskin taas sänkyyn ja pidin hetken kättä hänen rinnallaan. Tähän rauhoittui täysin ja nopeasti otin käden pois, jotta nukahtaa yksin.

No nyt menikin vaan sitten tunti ja hän heräsi kauheaan itkuun. Tällä kertaa silittely ja pusu poskelle auttoi heti. Hän jatkoi uniaan.

Taas meni tunti ja heräsi itkuun. Nyt ei silittely auttanut ja taas syliin. Nyt myös nenä oli niin tukossa, että otin nenäimurilla kauhean itkun saattelemana. Sitten rauhoittui syliin ja vein sänkyyn takaisin. Nukahti taas heti.

Kolmelta heräsi uudelleen yskään ja itkuun. Nyt annoin olohuoneessa maitoa. Söi reippaasti ja rauhoittui hyvin. Sitten taas sänkyyn ja nukahti nopeasti.

Tästä 1,5 tuntia ja heräsi itkuun. Auttoi taas silittely.

Tästä tunti ja heräsi taas röhinään ja itkuun. Onneksi auttoi silittely.

Seitsemän aikaan alkoi kitinä ja ei suostunut enää nukkumaan. Annoin olla omassa sängyssään, koska ei kumminkaan itkenyt. Noustiin sitten klo 7.40 ylös.

Mentiin olohuoneeseen ja annoin aamumaidon. Vein hänet takaisin omaan sänkyynsä, jos vaikka nukahtaisi uudelleen. Se oli kumminkin turhaa. Hän vaan leikki ja ihaili varpaitaan yli puoli tuntia sängyssä. Ei kitissyt, eikä itkenyt. Hän vaan hengaili siellä tyytyväisenä. 😀

En oikein tiedä, että teenkö jotain väärin kun noita heräämisiä tulee noin monta. Mutta toisaalta sehän voi todella johtua tuosta flunssasta, joka tuli takaisin.

Noh, edelleen tietenkin jatkan unikoulua. 🙂 Toivottavasti ensi yö olisi parempi.

Tässä yö taas kellonaikoina:

20.30 nukkumaan

20.48 nukahti

23.00 heräsi itkuun (syliin)

23.15 Nukahti uudelleen

24.00 heräsi itkuun (silittely)

01.00 heräsi itkuun (syli)

01.20 nukahti uudelleen

03.00 heräsi itkuun (maitoa olohuoneessa)

03.20 nukahti uudelleen

05.00 heräsi itkuun (silittely)

06.00 heräsi itkuun (silittely)

07.00 heräsi kitinään

07.40 noustiin sängystä ja aamumaito

08.00 takaisin sänkyyn, leikki 30 min

08.30 noustiin kokonaan

Lue myös:

Unikoulu: yö 1

Unikoulu: yö 2

13 kommenttia

 1. miltsu kirjoitti:

  unikouluahan ei suositella pidettäväksi kun lapsi on sairaana.. 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo oon lukenut, mutta Theo vaikuttaa muuten ihan terveeltä. Hän on pirteä, leikkisä ja syö hyvin, eikä ole kuumetta. Tuo nuha ja yskä vaan vauvaa. Mutta kun otan sillä nenä imurilla niin ei sitä räkää kauheasti tule ja se on iha läpinäkyvää.

  • miltsu kirjoitti:

   yöt on usein nuhasena vaikeita muutenkin. mä suosittelisin jatkamaan vasta kun nuha on kokonaan poissa, menee siihen sitten pari päivää tai viikko mutta täysin terveenä varmasti onnistuu paremmin 🙂 tsemppiä!

 2. Mirella kirjoitti:

  Apua,ei unikoulua milloinkaan, ei koskaa saa tehdä lapsen ollessa kipeänä!
  Vauvat myös kuivuu todella nopeasti että nesteytys flunssassa olisi kovin tärkeää.
  Kaikissa unikouluissa sanotaan että kun aloitetaan lapsen pitää olla terveenä.
  Siinä järkkyy jo lapsen mieli kun hänellä on huono olla ja miksi pitää itse nukkua…. Ei isompikaan lapsi kipeänä ilman vanhemman hellittelyä nuku ja sillonki nesteytys… Siksi juuri heräilee kun nenä tukossa, eikä ole hyvä olla. Sinuna kyllä odottaisin että lapsi olisi terveenä.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Joo kyllä tiedän ettei unikoulua suositella lapsen ollen kipeä. Theo oli jo tosi hyvässä kunnossa ennen kuin alotettiin ja sen takia olin varma, että flunssa on nyt takana. Nyt hänellä on nuha ja yskä, mutta ei kuumetta. Syö päivällä ihan normaalisti ja yölläkin annan tissiä kun osoittaa että on nälkä. Theohan ei itke paljoa, vaan rauhottuu heti kun ottaa syliin. Katson vähän mihin suuntaan tää nyt menee.

  • Mirella kirjoitti:

   Kuumetta tai ei, niin onhan se nyt kipeä jos yskii ja nuha. Miettii itseäänkin jos on tukkoinen olo, niin ilman kuumettakin voi ramasta, särkeä päätä jne. Hän ei vielä ees ymmärrä miksi tuntuu pahalta ja heräilee varmasti myös hakeakseen lohtua sinusta niin hurjaa että sellaisella hetkellä haluat pitää unikoulua. Tuntuu vähän pahalta lapsen puolesta.

 3. Mapsu kirjoitti:

  Tuntuu että teillä on nyt kamala kiire saada unikoulu tehtyä ja Theo nukkumaan yöt heräämättä.. Kannattaisikohan nyt kuitenkin hieman hiljentää tahtia ennenkuin menee entistä huonommaksi? Ottakaa viikko tai vaikka pari taukoa ja katsokaa miten tilanne lähtee itsestään etenemään.

 4. 5 lapsen äiti kirjoitti:

  Voi elämä! Kyllä Johanna näkee jos se vauva voi hyvin tai ei!! Se voi nukkua omassa sängyssä vaikka hänellä olis nuha…. tottakai äiti käy häntä katsomassa/imettää jos on tarvetta.

 5. Erja kirjoitti:

  Tsemppiä ja kärsivällisyyttä! Valvominen on kyllä äärimmäisen rankkaa. Toivottavasti jatkat tämän aiheen käsittelyä. Vaikka jokainen vauva ja perhe on omanlaisensa, niin hyvää vertaistukea varmasti monelle.

 6. Tiibe kirjoitti:

  Tää aihe on tosi mielenkiintoinen, kiva kun kerrot miten teillä unikoulu sujuu. Myös meillä tämä ehkä kohta edessä, joten vinkit ovat tarpeen. Tsemppiä jatkoon ja Theolle pikaista parantumista ?

 7. Katariina kirjoitti:

  Meidän tytsy itki 2-3h välein öisin YLI VUODEN ikään. Mitään fyysistä syytä ei löytynyt. Yösyötön lopetus ja unikoulu ei auttanut. Jossain vaiheessa itki ”vain” 3-4 kertaa yössä. Imetyksen lopetus vuoden ikäisenä ei auttanut. Nyt tytön ollessa yli 1,5-vuotias laitoimme hänet omaan huoneeseen nukkumaan. Eka viikko oli kamala, ravattiin 5-6 krt yössä siellä. Mutta nyt, kuukauden jälkeen, meillä on viikossa 3-4 täyttä yötä! En halua lannistaa, mutta jotkut lapset vaan on levottomia öisin ja ei auta kuin aika 🙁 Vieläkin kiljuu ja huutelee mutta unissaan eikä kaipaa ”toimenpiteitä”.

  • johannavaris kirjoitti:

   Huhhuh! Teillä on on ollu noin pitkään vähissä yöunet. Joo olen kuullut samaa, että jotkut lapset vaan ovat sellaisia etä heräileevät paljon. Tsemppiä sinne. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *