Hae
Johanna Tolppola

Onko maidoton ja viljaton ruokavalio auttanut vatsaongelmiin

Aloitin tammikuun lopussa katsomaan tarkemmin mitä suuhuni laitan. Olen kärsinyt aikuisiällä vatsaongelmista niin pitkään, kun muistan. Sain avukseni tammikuussa ruokaterapeutin, jonka avulla rupesin kokeilemaan ruokavaliossa eri asioita, joilla voisi olla vaikutusta vatsaan. Ekana alkoi maidoton ja viljaton kokeilu.

Tilanne ennen kokeilua

Mulla oli vatsa todella huonossa jamassa, kun aloitin kokeilun. Mulle on ollut vuosikausia normaalia, että vatsa on kipeenä monta kertaa viikossa, ellei jopa joka päivä. Ei ole ollut viikkoa milloin vatsa ei olisi ollut sekaisin. Kärsin myös kovista vatsakivuista ja turvotuksesta.

Lähtötilannekartoituksessa mulla oli todella paljon myös muita oireita; levottomuutta, ongelmia nukahtamisen kanssa, epätodellista oloa, aivastuskohtauksia, hiusten lähtöä, jne.

Ennen kartoitusta en ollut osannut yhdistää, että muut oireet voivat olla osa tätä koko kokonaisuutta. Ruokavalio voi tosiaan vaikuttaa paljon muuhunkin, kuin vain vatsan toimintaan.

ruokavaliomuutokset

Jätin ensimmäiseksi kahdeksi viikoksi ruokavaliosta kokonaan pois maito- ja viljatuotteet. Huomasin jo ensimmäisen viikon jälkeen merkittävän eron vatsan toiminnassa. Mulla ei nimittäin ollut kertaakaan vatsa kipeä. Maidoton ja viljaton ruokavalio tosiaan toimi heti.

Olin kokonaan viljattomalla ja maidottomalla sen pari viikkoa ja sen jälkeen suklaan himo vei voiton, joten söin yhden suklaan. Tästä seurauksena kävin vessassa 5 kertaa. Eli vasta ei kestänyt suklaata ollenkaan.

Jatkoin viljattomalla ja maidottomalla vielä muutaman viikon.

Tämän jälkeen muutin ruokavalion niin, että olin maidottomalla ja gluteenittomalla. Tätä olen jatkanut ihan tähän päivään saakka. Nyt olen voinut pikkuhiljaa lisätä ruokavalioon maito- ja viljatuotteita todella pienissä määrin. Menen ruokavalion kanssa niin, että 80 % ruokavaliosta on maidotonta ja gluteenitonta. 20 % ruokavaliosta sisältää sitten viljaa / maitoa.

Tilanne nyt

Mun vatsa voi todella hyvin. Suoliston paha akuuttivaihe ollaan saatu  kokonaan kuriin. Edelleen testailen välillä mitä voin syödä ja mitä en. Esimerkiksi croisannti ei aiheuta vatsakipua ollenkaan, mutta sämpylä taas aiheuttaa todella pahat oireet. Eli ei se auta muuta kuin testata mitä voi syödä ja mitä ei.

Myös muut oireet on parantunut hyvin. Turvotusta on enää harvoin ja uniongelmat ovat loppuneet. Ihokin voi paremmin.

Oon todella tyytyväinen mun vatsan tilanteesta tällä hetkellä. On myös ihan huippua, että kokeilun ansiosta sain jätettyä kokonaan normimaidon esim. kahvista pois. Isoin juttu mulle on, että olen suosinut vegaanisia tuotteita. Olen maailman nirsoin, joten tämä on oikeasti iso saavutus!

Onneksi sain apua vatsani ongelmiin ja nyt ei tarvitse kärsiä vatsan ongelmista melkein päivittäin.

LUE MYÖS MEDIAANKIN NOUSSUT KIRJOITUS: VIIKKO ILMAN KASVIKSIA – HURJA MUUTOS VARTALOSSA TÄSTÄ

Yksi kommentti

  1. Liina Beth kirjoitti:

    Kiinnostaisi myös kokeilla maidotonta ruokavaliota, mutta ensimmäinen ongelma tulee että miten korvaan raejuuston 🙁

    http://www.mamalina.vaikuttajamedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *