Hae
Johanna Tolppola
Kaupallinen yhteistyö

Kävin Puhti Labin laajemmissa verikokeissa – Mitä selvisi?

Kaupallinen yhteistyö: Puhti Lab

Kävin jonkin aikaa sitten taas ottamassa Puhti Labin Laajan raudanpuutteen ja anemian tutkimuksen. Kävin saman tyylisessä Puhdin kautta ennen kuin rupesin odottamaan Celineä.

Oon ollut superväsynyt, mutta toki isoin tekijä on varmasti ollut todella todella todella huonot yöunet. Tulokset olivatkin sitten aika mielenkiintoiset.

Kuva: Jenna Peltonen

Puhti Labin laajan raudanpuutteen ja anemian tutkimuksen tulokset

Tutkimuspakettiin kuuluu seuraavat tutkimukset:

  • ferritiini (ensisijainen raudanpuutteen osoittaja)
  • täydellinen verenkuva (yhteensä 18 testiä, sisältää mm. hemoglobiinin)
  • CRP (tulehdustila vaikuttaa ferritiiniarvoon)
  • seerumin rauta
  • transferriini (määrä on raudanpuuteanemiassa koholla)
  • transferriinin rautakyllästeisyys (kertoo, miten paljon transferriinissä on rautaa)
  • B12-vitamiini (B12-TC2)
  • folaatti (fS-Folaat)

Mulla näistä kaksi oli viitearvojen ulkopuolella ja yksi nippanappa sisällä.

Eosinofiilit-osuus (L -Eos%) (Mun tulos 6,7%)

Eosinofiilit ovat valkosoluja, jotka osallistuvat pääasiassa allergisiin reaktioihin. L-Eos%-tutkimus mittaa eosinofiilien osuuden kaikista valkosoluista.

Valkosolut ovat tärkeä osa ihmisen vastustuskykyä. Ne suojaavat elimistöä taudinaiheuttajilta. Eosinofiili on yksi valkosolutyyppi. Erityisesti allergioihin, allergiseen ihottumaan ja astmaan liittyvissä reaktioissa eosinofiileillä on tärkeä rooli.

Eosinofiilinen granulosyytti, eosiinimielteinen jyvässolu, eosinosolu; granulosyytti (jyvässolu) jonka soluliman jyväset värjäytyvät parhaiten happamilla väriaineilla kuten eosiinilla.

 

Mulla koronan sairastamisen jälkeen puhkes astma takasin ja oon joutunut ottamaan melkein päivittäin astmalääkettä sen jälkeen. Luulen, että tää heitto johtuu siitä. Soitin myös omalle terveysasemalle ja sieltä sanottiin, että monella korona on puhkaissut astman takaisin ja on myös pitkään näkynyt verikokeissa valkosoluarvoissa.

 

Folaatti (fS-Folaat) (Mun tulos 8,7%)

Folaatti eli foolihappo on ravinnosta saatava B-ryhmän vitamiini. Se on ihmiselle välttämätön ravintoaine. Se on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille, sillä riittävä folaatin saanti on tarpeellinen sikiön hermoston kehittymiselle.

Folaatti on B-ryhmän vitamiineihin luettu ravintoaine, joka esiintyy ravinnossa monenlaisina yhdisteinä. 20 % folaatista saadaan ravinnosta ja 80 % suolistobakteerien toiminnasta. Folaattia on erityisen paljon vihreissä kasviksissa. Yleisiä syitä folaatin puutteelle ovat alkoholismi, keliakia ja raskaus. Folaatin ja B12-vitamiinin puutos aiheuttavat megaloblastisen anemian.

Folaattia eli B9-vitamiinia tarvitaan punasolujen muodostamiseen, normaaliin aineenvaihduntaan ja DNAn metylaatioon. Folaatin keinotekoinen muoto on nimeltään foolihappo.

 

Mulla oli heitto 0,1% viitearvoon. Se voi johtua taas imetyksestä. Tätä mun on pakko ruveta syömään ihan purkista!

 

Ferritiini (S-Ferrit) (Mun arvo 18. Ennen raskautta 23.)

Ferritiini kertoo varastoidun raudan määrästä. Matala ferritiini on viite heikoista rautavarastoista.

Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja henkilöllä on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään (esimerkiksi runsaat kuukautiset, useita synnytyksiä, pitkäaikainen protonipumpun estäjälääkitys, säännölliset verenluovutukset).

No tää varmasti selittää jonkin verran mun väsymystä. Oon yrittänyt syödä kaikkia markkinoilla olevia ”vatsaystävällisiä” rautavalmisteita suihkeista, tabletteihin ja suuhun laitettaviin jauheisiin, mutta kaikki sattuu mun vatsaan ihan älyttömästi. Rautavalmiste ei ole mulle vaihtoehto. Moni on laittanut myös viestiä, että lasten huonot yöunet voi johtua, että heilläkin on raudanpuutetta. En ole vienyt heitä kumminkaan vielä tutkimuksiin.

Oli todella mielenkiintoista saada taas lisätietoa omasta terveydestä. Vitamiinit tulee nyt kyllä käyttöön. Kävin jo ostamassakin!

Kuva: Jenna Peltonen

Miten Puhti toimii

Puhdin sivuilta voi tilata erilaisia testipaketteja tai yksittäisiä testejä. Testit maksetaan heidän sivuillaan ja sitten kävelee vain Mehiläisen laboratorioon ja kertoo, että on ostanut Puhdin testipaketin. Testit otetaan Mehiläisessä ja tulokset tulevat OmaPuhtiin 1-3 pv kuluessa. Mukana myös kattavat selitykset tehdyistä testeistä. Suosittelen lämpimästi!!

Tutustu Puhtiin täällä.

 

Lue myös: perustin startupin

Kaupallinen yhteistyö: Puhti Lab

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.