Hae
Johanna Tolppola
Kaupallinen yhteistyö

Syy väsymykseen löytyi verikokeista

Kaupallinen yhteistyö: Puhti.fi
*Sisältää mainoslinkkejä

Olen pitkään ollut väsynyt ja nyt syy väsymykseen taisi löytyä. En oikeastaan edes muista milloin olisin ollut ihan täysissä voimissani Theon syntymän jälkeen. Kolmeen vuoteen olen nukkunut vain muutaman yön ilman herätyksiä. Se, että vanhempien yö heräämiset jäisivät vauvavuoteen, on silkkaa valetta. 😀 Nyt tänä syksynä olen vain ollut ”normaalia” väsyneempi. Ajattelin alkuun sen johtuvan vain pimeydestä, mutta ajattelin ottaa asiasta kunnolla selvää, joten varasin ajan *Puhti.fi laajaan terveystarkastukseen.

Onko tämä syy väsymykseen

Puhti.fi kautta voi varata ajan joko yksittäisiin tutkimuksiin tai ottaa heiltä valmiita testipaketteja. Näihin ei tarvitse mitään lähetettä, vaan pystyin vaan valitsemaan paketin, jonka haluan ja varaamaan ajan Synlabin laboratorioon.

Laaja Puhti-terveystarkastus on suunnattu sinulle, kun haluat tietää tarkasti oman kehosi hyvinvoinnista. Naisten laaja terveystarkastus sisältää Puhti-terveystarkastuksen lisäksi B12-vitamiinin ja folaatin mittaukset.

Varasin ajan yhdelle aamulle ennen töitä. Otin mahdollisimman aikaisen ajan, jotta verikokeita varten tarvittava paastoaika olisi helpompi.

Tutkimus oli todella nopea. Menin labraan mulle varattuna aikana ja se oli ohi viidessä minuutissa.

Tulokset

Tutkimustulokset tuli jo seuraavana päivänä. Niistä tuli erikseen tekstiviesti, että tulokset ovat luettavissa Oma Puhdista.

Tutkimuksessa otettiin seuraavat näytteet:

 • Täydellinen verenkuva (koostuu 18 testistä)
 • Kolesteroli (sis. kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL-kolesteroli ja HDL-kolesteroli)
 • S -CRP, herkkä (kertoo elimistön tulehduksesta)
 • Glukoosi fP-Gluk (kertoo veren sokeripitoisuuden)
 • Pt-GFRe (estimoitu glomerulussuodosnopeus kertoo, kuinka hyvin munuaiset pystyvät puhdistamaan verta; sisältää 2 arvoa, kreatiniinin ja laskennallisen GFR-arvon) Huom! GFRe-arvoa ei lasketa alle 18-vuotiaille, tuloksissa ilmoitetaan pelkkä kreatiniiniarvo.
 • S -ALAT (kertoo maksan terveydestä)
 • D-vitamiini (S -D-25)
 • Ferritiini (elimistön rautavarastojen mittari)
 • Tyreotropiini (S -TSH) kertoo kilpirauhasen toiminnasta
 • B12-vitamiini (S -B12-TC2)
 • Folaatti (fE-Folaat) eli foolihappo, B9-vitamiini

Tulokset olivat helposti tulkittavissa, koska niissä oli valmiina myös viitearvot. Vihreällä kohdalla olevat arvot olivat siis viitearvojen sisällä ja punaisella olevat arvot olivat ns. poikkeamia.

Mulla kaikki oli vihreällä paitsi ferritiini. Ferritiini oli oranssilla. Se oli 23,1 ug/I. Luin, että luku pitäisi olla kumminkin yli 30. D-vitamiini oli punaisen ja vihreän rajamailla, eli aika alhaalla sekin. Kolmatta poikkeamaa en itse osannut edes katsoa. Näytin tulokset lääkärikäynnin yhteydessä työterveyshuollossa ja siellä lääkäri huomasi yhden muun poikkeaman. Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja mun annostusta on laskettu keväällä, koska mulla oli sellainen olo, että lääkitys on liian korkea. Katsottiin silloin verikokeista, että lääkitystä voidaan vähän pienentää. Nyt sitten verikokeiden tuloksissa oli huomattavissa, että yksi arvo, joka oli mulla vihreänä, pitäisikin olla huomattavasti alhaisempi, jos lääkitys on kunnossa. Tästä tuli suositus lääkäriltä, että nostan ihan vähän lääkitystäni.

Miten tästä eteenpäin

Aloitin heti varovaisen kokeilun vahvasta rautasuihkeesta. Kärsin IBS:stä, jonka takia rautalisä on hieman haastavaa ottaa. Sain Monnalta suosituksen rautasuihkeeseen, joka on hellempi vatsalle, mutta silti tarpeeksi vahva. Olen ottanut sitä nyt iltaisin yhdessä D-vitamiinin ja C-vitamiinin kanssa. C-vitamiini parantaa sen imeytymistä.

Yleisesti näitä otetaan aamuisin, mutta rautalisän kanssa ei saa ottaa mitään maitotuotteita, eikä kofeiinia useampaan tuntiin, joka mulle olisi mahdottomuus. Näin ollen otan nämä illalla. Jos vatsa menee kipeäksi, niin on myös kivempi olla kotona.

”Hauskintahan” tässä on se, että esim. rauta-arvot nousevat todella hitaasti. Siihen voi mennä jopa 6-12 kk.

Suosittelen todella menemistä verikokeisiin, jos on mitään oireita. Puhdin kautta pääsee todella edullisesti erilaisiin testeihin. Siellä mm. tämä *Naisten laaja terveyspaketti kustantaa vain 139 e ja suppeampi *Terveystarkastus vain 99 e.

 

Kaupallinen yhteistyö: Puhti.fi

Yksi kommentti

 1. FER kirjoitti:

  Tuo sun ferritiini on oikeasti todella alhainen. Jos maha ei kestä rautalisäö niin harkitse rautatiputusta. Olin itse sen jälkeen kuin uudesti syntynyt ja flunssakierteet loppui siihen. Raudanpuute ja d-vitamiinin puute kulkee usein käsikädessä ja voi selittää myös sun sairasteluasi, kun niiden puute heikentää vastustuskykyä. Hakeudu pätevälle lääkärille Esa Soppi/Tom Videnius, jos haluat hyvää hoitoa asian suhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *