Hae
Johanna Tolppola

Raskaustuntemukset ja Muutokset Kehossa

Näistä asioista ei koskaan oikein puhuta sen tarkemmin yhtään mitään. Hyvin yleisesti vaan sanotaan, että raskauden alussa on huonoa oloa, tokalla kolmannekselle paljon energiaa ja loppu vaiheessa taas uupumusta. Vauva.fi-sivuston olen pyrkinyt välttämään kokonaan.

Nyt sitten halusin teille jakaa mille se raskaus omassa kehossa oikeasti tuntuu näin 19 viikon kokemuksella. Ehkä jollekin toiselle tästä voi olla apua havainnollistamaan omia tuntemuksia.

1-4 viikkoa

Olossa ei mitään muutosta. Eli itse en olisi mitenkään näillä viikoilla voinut arvata, että olisin raskaana.

5-6 viikkoa

Näillä kahdella viikolla olo oli hieman uupunut ja esim. treeni ei kulkenut ollenkaan. Oli vaan veto poissa. Alavatsassa oli myös koko ajan sellainen tunne, että kohta alkaa kuukautiset. Rintoja aristi samalla tavalla kuin kuukautisissa myös.

Joten myöskään näillä viikoilla ei välttämättä tajua olevan raskaana.

7-8 viikkoa

Väsymys oli mieletön. Olisin vaan voinut nukkua ihan koko ajan.

9-15 viikkoa

Järkyttävän huono olo. Oksentamista 4-8 kertaa joka ikinen päivä ja päälle vatsa sekasin. Krapulainen olo 24 tuntia vuorokaudessa ja kaikki ruoka ällötti ja oksetti.

Öisin heräilin vapinaan ja huonoon oloon. Kuvitelkaa kunnon liskojen yö kreisibailaamisen jälkeen. Sellaista oli aika monta viikkoa.

Väsymys oli myös suuri näillä viikoilla.

Kroppaa turvotti hulluna ja olo oli tukala.

15-19 viikkoa

Darranen olo hiena helpotti ja oksentaminen vähentyi. Saattoi olla jopa 4 pv ilman oksentamista ja sitten taas muutaman kerran päivässä vessan pöntön halailua.

Yleinen väsymys ja vedoton olo kumminkin edelleen jatkui.

Näillä viikoilla huomasin ensimmäiset kunnon muutokset myös vartalossa. Alavatsa kivikova ja maha selkeästi rupesi pyöristymään.

Viikolla 18-19 raskausmaha näkyi jo selvästi.

Alavatsassa tuntuu kuplintaa, jotka aluksi sekoittuu perus suolistokuplintaan.

Näillä viikoilla myös nukkuminen on ollu vaikeampaa, koska kunnon asentoa ei oikein tahdo löytyä ja vessassa joutuu ravaamaan 2-3 kertaa yössä.

Muita yleisiä olotiloja ja tuntemuksia

Alavatsakivut 

Alussa näitä kipuja sekoittaa kuukautiskipuihin, mutta tuntuvat vaan lievemmiltä. Välillä on viikko ettei kipuja ole, mutta lievää kipuilua on aika usein. Johtuu ilmeisesti siitä kun kohtu kasvaa.

Outoja tuntemuksia vatsassa

Eri puolilla vatsaa aristaa ja tuntuu vaan oudolta. Tämä voi johtua siitä, että kun kohtu kasvaa niin naisen sisäelimet vaihtavat paikkaansa. Eli kai sekin joitain tuntemuksia voi aiheuttaa.

Rintojen arkuus

Rinnat ovat välillä ihan sairaan arat. Pienikin hipaisu sattuu jumalattomasti. Ne myös kasvaa ihan älyttömästi!

Turvotus iltaisin

Aamulla vatsa on ihan eri maata kuin illalla. Iltaa kohti iskee kauhea turvotus ja vatsa on kivi kova. Aamuun verrattuna vatsa on melkein kaksi kertaa suurempi.

Hengästyminen

Hengästyy todella helposti. Joskus pelkkä puhuminen jo hengästyttää ja joutuu ihan happea vetämään sanojen välissä.

Jano

Janottaa ja paljon. Vettä menee litratolkulla. Joillekin tämä voi olla raskausajan sokeritaudin merkki, joten kannattaa tarkistuttaa verensokerit. Itselläni ne ovat olleet kunnossa vaikka jano onkin kova.

Sydämen tykytykset

Sydänhän lyö nopeempaa raskaana eli syke on lievästi koholla. Iltaisin se ärsyttää, koska tunnen tykytykset rinnassa ihan selvästi.

 

Lue myös: Mille se tuntuu kun kroppa muuttuu! Mukana myös kuvat muutoksista raskauden aikana!

2 kommenttia

  1. Milli kirjoitti:

    Kuulostaa niin tutulta! En ymmärrä miksi esim. neuvolassa ei puhuta näistä asioista, ilman että itse kysyy jotain aiheeseen liittyen. Mä huomaan nykyään (rv 12+4) että varsinkin syömisen jälkeen tulee noita vatsakipuja, alkaa varmaan käydä ahtaaksi paikat.. Odotan kyllä että maha pomppais esiin, on vähän hanurista kulkee esim. bikineissä rannalla kun näyttää lähinnä lihoneelta 😀 Okei pinnallista, tietenkin raskaus on tärkein asia kaikista tällä hetkellä, mutta kun on tottunut sixpackiin niin on vaikea kestää hitaasti muuttuvaa (ja liikkuvaa..) kroppaa!

  2. Paula kirjoitti:

    Oletko huomannut ajatella että kuplinta voi olla pikkuisen liikehdintää. Itse tunsin jo ekassa raskaudessa todella aikaisin liikkeet, vaikka yleensä sanotaan että ensisynnyttäjä tuntee liikkeet vasta joskus 20-22rvk. Se tuntui nimenomaan kuin olisi ilmakuplia ollut. Pysähdy joku kerta hiljaa tunnustelemaan kun tunnet ”ilmakuplia”.? Pian liikkeet alkavat voimistua ja ne tunnistaa selvemmin. Itselläni ollut liikkuvaisia lapsia jo mahassa. Liekö äitiinsä tullut ?.
    Sympatiat pahoinvoinnista, se oli kamalaa. Ekassa raskaudessa pahinta..sinne reilusti yli puolenvälin. Mutta siitäkin selviää. Kaikkea hyvää loppuodotukseen!
    T. Äiti 4x

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *