Hae
Johanna Tolppola

Unikoulu: Yö 1

Nyt sitten on ensimmäinen yö unikoulua takana. Olin ennakkoon ottanut selvää eri unikouluvaihtoehdoista ja olin päätynyt Tassuttelu-unikouluun.

Lähtötilanne on siis se, että Theo nukkuu rinta suussa mun vieressä ja käyttää minua tuttinaan. Heti kun siirrän hänet pois tai irroitan hänen otteensa minusta, niin alkaa huuto. Tuttia ei kelpuuta enää. Meillähän oli jo hyvä tilanne ennen Theon flunssaa, että tutti kelpasi, mutta flunssan myötä mentiin iso askel taaksepäin.

Tässä tiivistelmä miten unikoulussa TULISI toimia. Meillä meni sitten hieman soveltaessa.

  1. Kun lapsi itkee ennen nukahtamista ja yöllä herätessään, arvioi itkun sävystä, onko se kutsuvaa vai väsymyksestä kertovaa ja itsekseen vaimenevaa.

  2. Jos lapsen itku jatkuu tai voimistuu, mene lapsen luo ja laita kätesi tukevasti mutta lempeästi lapsen päälle. Pidä kättä paikoillaan, kunnes lapsi rauhoittuu, mutta ei niin kauan, että lapsi nukahtaa.

  3. Jos lapsen itku kiihtyy, sivele lasta tuntuvin, säännöllisin, rytmisin liikkein. Hartiat, selkä ja pakarat sopivat tähän hyvin.

  4. Jos lapsi ei edelleenkään rauhoitu, nosta hänet syliin ja pitele tukevasti pystyssä rintaasi vasten selkäpuolelta silittäen. Kun lapsi tyyntyy, laske hänet takaisin omaan sänkyyn, mutta pidä ”tassukontakti” vielä hetken.

Lähde: Vale Äiti -blogi. 

Olimme sopineet herra x:n kanssa, että hän hoitaa yöheräämiset, koska Theolle olisi varmasti hämmentävää, että päivällä saisi minulta tissiä, mutta nyt yllättäen yöllä ei saisikaan nukkua tissi suussa, kuten aikaisemmin. 

Olin ottanut hänelle ne viisi ateriaa ruokavalioon mukaan maidon lisäksi ja pidin huolen, että Theo todella oli täysi ennen iltarutiineja. Teimme iltarutiinit normaalisti: ruoka, iltapesu, yöasu, iltamaito, pitkät halittelut, tuutulaulu ja riepu sekä pehmolelu kainaloon.

Laskin Theon omaan sänkyyn ja samalla sekunnilla alkoi jäätävä huuto. Itse nukahtamiseen meni Theolla 40 minuuttia. Tässä 40 minuutissa Theo meni edestakaisin sylistä sänkyyn. Aina kun hänet laskettiin sänkyyn, niin huuto yltyi hysteeriseksi itkuksi ja jouduttiin aina nostamaan hänet pois. Theolle ei selvästi tehoa ollenkaan unikouluohjeen 2 tai 3 vaihtoehdot. Aina jouduttiin menemään siihen neljänteen kohtaan.

Suunnitelmat vaihtui myös lennosta. Theo ei rauhoittunut ollenkaan herra x:n syliin. Huuto vaan yltyi hänen sylissään, joten tehtiin nyt sitten oma unikoulu. Eli minä hoidin lohduttamiset ja tämä itseasiassa toimi. Theo rauhoittui joka kerta heti kun pääsi minun syliin. Toki huuti aina kun laitoin sänkyyn, mutta kumminkin sylissä hiljeni melkein heti.

Miten Theo sitten nukahti? Olin 40 minuuttia nostellut edestakaisin sängystä syliin. Lopulta kun laitoin hänet sänkyynsä, niin pussailin häntä hänen poskelleen ja suputin, että äiti on tässä. Lopetin pussailun kumminkin ennen kuin Theo nukahti, jottei nukahtaisi pussailuun. Laitoin unirievun hänen poskelleen ja jäin seisomaan sängyn viereen, jotta näkee, että en häviä mihinkään. Sitten hän nukahti.

Theo nukkui 3 tuntia ja heräsi hysteeriseen itkuun. Sama homma alusta. Tällä kertaa 30 minuuttia sänkyyn ja syliin edestakaisin.  Sitten taas rauhoittui kun pussailin poskea hänen ollessaan omassa sängyssä.

Tästä Theo nukkui 2 tuntia ja heräsi taas kauheaan itkuun. Kokeilin Tassuttelu-unikoulun kohtaa 1, 2 ja 3, mutta ei auttanut. Joten taas eikun syliin.

Nyt ajattelin, että hänellä voi olla oikeasti nälkä. Onhan hän tottunut syömään käytännössä läpi yön. Joten menin hänen kanssaan olohuoneeseen ja annoin tissiä. Olin lukenut, että on tärkeää viedä lapsi pois makuuhuoneesta pois, jottei taas luule saavansa tissiä läpi yön. No olin arvioinut väärin. Theolla ei ollut nälkä. Otti vain muutaman imun ja rauhoittui. Vein sitten saman tien sänkyynsä taas pusujen saattelemana ja hän nukahtikin heti.

Tästä meni taas 2 tuntia ja sama ralli uudelleen. Tällä kertaa ajattelin, että nyt hänellä on varmasti nälkä. Joten taas olohuoneeseen syöttämään. Nyt olin oikeassa. Hän söi todella reippaasti ja hyvin. En kumminkaan antanut nukahtaa tissille ja vein taas hänet sänkyynsä ja rauhoittelin sinne. Itkujen jälkeen hän nukahti ja heräsi sitten seuraavan kerran taas 2 tunnin päästä. Nyt sitten olikin jo aamu ja noustiin sängystä pois.

Teimme unikoulun ilman tuttia, koska en halua olla tilanteessa, jossa joudun laittamaan tuttia hänen suuhunsa aina kun se tippuu. 

Tämä oli meidän sovellettu Johanna-Tassuttelu-Pusuttelu-Unikoulu. 😀 Yöstä selvitty hengissä ja ilman tuttia! Theo aina nukahti loppujen lopuksi sänkyynsä ilman, että olisin nukuttanut hänet. Unikoulun ideahan on opettaa lapsi nukahtamaan ns. ilman apukeinoja eli silittelyä, tissiä tai tuttia.

Tänä yönä ei ollut mitään 2 tunnin itkemisiä putkeen. Onneksi. Saa nähdä miten ensi yö menee. Tästä yöstä olen oppinut sen, että minun kannattaa kaikki heräämiset hoitaa ja, että Theolla on oikeasti nälkä vasta silloin 5 aikaan aamulla. Eli voin antaa vain kerran tissiä yöllä. Mieluiten ei sitäkään, mutta aloitetaan nyt näin.

Tässä vielä kellonaikoina heräämiset:

21.00 Nukkumaan

21.40 Nukahti

00.38 Heräsi

01.10 Nukahti

02.45 Heräsi

03.05 Nukahti

05.00 Heräsi

05.30 Nukahti

07.30 Heräsi (Noustiin ylös samalla)

Jännityksellä odotan ensi yötä. Kerron taas huomenna miten se meni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *