Hae
Johanna Tolppola

Minkälainen on tulevaisuuden vaikuttaja

Tänään ajattelin kirjoittaa teille aiheesta, minkälainen on tulevaisuuden vaikuttaja. Vaikuttajamarkkinointi on ollut pinnalla jo useamman vuoden. Yhä useampi brändi ymmärtää ja osaa hyödyntää vaikuttajamarkkinointia osana markkinointia tai vaikkapa liiketoiminnan kehitystä.

Moni mieltää vaikuttajamarkkinoinnin viimevuosien trendiksi, mutta olet varmasti törmännyt siihen myös paljon aikaisemmin. Se on voinut olla artistilla tietyn brändin vaatteet päällä tai urheilijalla sponsoroitu auto, joka näkyy urheilijan somekanavissa. Artisti- ja urheilijasponsorointi on omasta mielestäni vielä vaikuttajamarkkinoinnin harmaalla alueella, vaikka samat säännöt kuluttajasuojalain ja Mainonnan Eettisen Neuvoston mukaan pätee kyllä niin vaikuttajilla, kuin muilla julkisuuden henkilöillä.

Tulevaisuuden vaikuttaja

Minkälainen sitten on tulevaisuuden vaikuttaja? Mihin vaikuttajamarkkinointi on matkalla ja mitä mahdollisuuksia se tarjoaa niin vaikuttajille, kuin yhteistyökumppaneille?

Brand match

Tulevaisuudessa vaikuttajat valitsevat vielä tarkemmin omat yhteistyökumppanit ja vice versa. Niin yritysten brändin kuin vaikuttajan oman henkilöbrändin kannalta on todella tärkeää, että brand match on aito.

Kuluttajien koko ajan kasvava medialukutaito pitää huolen, että toimiakseen tulevaisuudessa vaikuttajana on joskus osattava sanoa yhteistöille ei.

Arvot

Ilmastotietoisuuden kasvaessa yhä useammalle on tärkeää, että vaikuttajan arvot ovat ns. oikealla polulla. Kaikkien ei tietenkään tarvitse tulevaisuudessa olla ekovaikuttajia, mutta tämän täysi vastakohta aiheuttaa varmasti pahennusta.

Aitous on tärkeää myös yhteistyökumppaneiden kanssa. Yritysten ja vaikuttajien arvoja peilataan valintoihin, joista päätellään kummankin osapuolen rehellisyyttä ja aitoutta. Päälle liimattuja yhteistöitä ei menestyneillä vaikuttajilla tulla näkemään.

Persoona

Mielenkiintoiset persoonat jäävät mieleen. Pelkkien kivojen kuvien aikakausi on ohi. Ei enää riitä, että Instagram feedi on täynnä kivoja kuvia kivalla filtterillä. Näitä on nimittäin miljoonia. Omaa persoona on pakko tuoda esiin, jos haluaa jäädä ihmisten mieleen. Omia mielipiteitä täytyy tuoda esiin (hyvällä maulla tietenkin) ja vaikka kuinka vaikeaa se joillekin on, niin siellä kameran toisella puolella on vain pakko yrittää olla oma itsensä.

Useampi kanava

Kuluttajien median käyttö on pirstaloitunut ja se tulee pirstaloitumaan entisestään. Jotkut tykkäävät lukea pitkiä blogitekstejä, kun taas toiset haluavat katsoa kuvia. Jotkut haluavat kuunnella ja toiset taas seurata vaikuttajan elämää videoiden välityksellä. Uudet sosiaalisen median kanavat antavat koko ajan uusia seurantamahdollisuuksia erilaisille persoonille. Kaikkeen ei missään nimessä tarvitse lähteä mukaan, mutta tulevaisuuden vaikuttaja tarjoaa seuraajilleen useamman eri seurantamahdollisuuden.

Olemme pitkään puhuneet pää- ja tukikanavista, mutta tulevaisuudessa kaikki somekanavat voivat olla vaikuttajan pääkanavia. Jokaisessa kanavassa on vain se oma seuraajakunta.

Yksittäiset vaikuttajayhteistyöt vähenevät

Tulevaisuudessa niin vaikuttajat kuin yritykset tulevat suosimaan pidempiaikaisia yhteistöitä jo pelkästään brand matchin kannalta. Pidempiaikaiset yhteistyöt antavat yrityksestä luotettavan kuvan ja aikaa ei mene uusien ”kasvojen” etsimiseen. On myös hyvä muistaa toiston merkitys. Vaikuttajien kannattaakin aina ensisijaisesti tarjota esim. 3-6 kk yhteistöitä.

3 kommenttia

  1. Kaisa kirjoitti:

    Hei! Mistä siun ihana mekko on? ?

  2. Elsa kirjoitti:

    Olipas hyvä teksti ?? Samoja suuntauksia oon huomannut myös, ja nää onkin oikeestaan kaikki tosi hyviä juttuja! ?☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *