Hae
Johanna Tolppola

Endorfiini – Mitä Se On?

Ennen kuin aloitin urheilun olin monesti kuullut sanottavan, että kun treenaa kovaa pääsee ns. ”endorfiinihumalaan”. Kun aloitin liikunnan kuvittelin endorfiinihumalan olevan se mielihyvän tunne, joka tulee treenin jälkeen kun on saanut itsensä taas liikkeelle. Se ei tuntunut niin ihmeelliseltä ja luulinkin että se on lähinnä vain sanonta.

Noh… Kun pääsin ensimmäistä kertaa treenaamaan oman pt:n kanssa, niin silloin se sitten tapahtui….oikeasti. Treenin jälkeinen olo oli sanoin kuvailematon. Mulla oli voittaja olo, vaikka se kuulostaakin niin kliseiseltä.

Voittaja oloon kuului kohonnut mieliala, samanlainen olo kuin olisi ihastunut, ujostutti, perhosia vatsassa sekä fiilis, että just nyt mä voin tehdä ihan mitä vain. Mulla oli sellainen olo, että oisin halunnut soittaa kaikille kavereille ja sukulaisille ja kertoo miten hyvä olo mulla on.

No sitten seurasi tietenkin myös laskut. Tästä laskusta en ole kuullut kirjoitettavan ja en tiedä kokeeko muut edes sitä, mutta mulle tulee ihan selvät endorfiinilaskut. Tähän oloon kuuluu taas uupumus, väsymys, ja joskus jopa morkkikset. Ihan uskomatonta. Kun tuon ensimmäisen kerran jälkeen mulle tuli tämä päinvastainen olo eli palauduin takaisin maan pinnalle, niin tajusin, että hei tämä on se endorfiinihumala josta olen kuullut puhuttavan.

Alussa mulla oli useiden treenien jälkeen tuo sama voittaja fiilis ja se tietenkin ruokki mua treenaamaan vaan enemmän ja kovempaa. Nyt kun kovaa salitreeniä on ”jo” takana pari vuotta niin se on koko ajan vaikeampaa saada tuota tunnetta vaikka miten antaisin kaikkeni. En tiedä johtuuko se siitä, että elimistö on jo tottunut tähän rääkkiin. Onneksi treenin jälkeen on kumminkin aina hyvä olo, vaikkei aina enää pääsekään sinne pilvilinnoihin leijumaan.

Tässä hieman tieteellisempää faktaa endorfiinista:

Endorfiinit ovat aivojen välittäjäaineita. Kun elimistö kokee esim. rasitusta tai kipua niin tieto siitä lähetetään meidän aivolisäkkeeseen, joka käynnistää tämän endorfiinien tuotannon. Endorfiinit kulkeutuu kaikkialle selkäytimen ja aivojen hermosoluihin.  Endorfiinit lievittävät ärsykkeitä niissä hermosoluissa, joihin ne sitoutuvat. Vaikutus on morfiinin kaltainen. Kipu lievittyy ja mieliala nousee.

On tää meidän keho ja elimistö kyllä aikamoinen mysteeri! 🙂

  uusi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *