Hae
Johanna Tolppola

Akuutti iho-ongelma

Miten voikaan oma iho aiheuttaa näin paljon päänvaivaa. Iho-ongelmista kärsivät voivat varmasti samaistua.

Akuutti iho-ongelma

Kaikki alkoi meidän häämatkalla, kun heräsin aamulla ja mun kasvot sekä rintakehä oli täynnä pieniä punaisia näppylöitä, joissa osassa oli rakkula. Näppylöitä oli satoja. Näky oli pelottava ja todella kamala. En pystynyt katsomaan edes peiliin, koska näkymä ahdisti mua niin paljon.

Menin ulkomailla apteekkiin ja pyysin kortisonia. Itse apteekkarikin kauhisteli näkymää, mutta myi onneksi kortisonin minulle. Häämatkalla näppylät kumminkin hävisivät kolmessa päivässä aivan kokonaan. Se oli kuin ihme. Iho oli taas ihan kunnossa, vaikka muutama päivä aikaisemmin siinä oli ollut satoja näppylöitä.

Mulla oli häämatkalla menossa antibioottikuuri ja uskon edelleen, että näppylät tuli esiin sen takia.

Iho-ongelmat jatkuvat edelleen

Täällä Suomessa ongelmat kumminkin jatkuivat. Näppylät ilmestyivät kesäkuussa uudelleen, mutta lähtivät taas muutamassa päivässä kortisonilla. Tai no voihan se olla, että ne olisivat lähteneet myös ilman tuota rasvaa. Mulla oli taas ab-kuuri päällä, joten yhdistin näpyt siihen.

Nyt sitten näpyt ilmestyivät kolmannen kerran ja yllättäen, taas on ab-kuuri päällä. Ensinnäkin mun elimistö on sisältäpäin varmasti aivan tuhottu näistä ab-kuureista, mutta nyt myös mun iho ei kestä tätä.

Onhan se todella ”mukava” kulkea kesällä melkein poolossa, koska rintakehä, kala ja kasvot on taas täynnä pieniä näppylöitä. Olen ottanut allergialääkettä sekä sivellyt kortisonirasvaa.

Nyt päätin, että jos näppylät eivät lähde ja / tai ilmestyvät ilman ab-kuuria, niin varaan ajan ihotautilääkärille. Pakkohan tähän on löytää jokin ratkaisu. Kyseessä ei voi kumminkaan olla hikinäpyt tai aurinkoihottuma, koska olen ollut sisätiloissa ja en ole hikoillut. En myöskään usko, että kyseessä on jokin akne, koska näpyt häviävät kokonaan niin nopeasti. Oireet muistuttavat musta eniten allergista reaktiota.

Meikillä saa vähän piiloon.

Vaikuttaa yleiseen fiilikseen

Iho-ongelma vaikuttaa mun koko yleiseen fiilikseen negatiivisesti. Ei ole kiva yrittää peitellä näppylöitä ja miettiä kaikki vaatteet niin, ettei näpyt näy. Kaiken kaikkiaan todella turhauttavaa. Pitää tässä lähteä metsästämään hihatonta pooloa. 😀 Toivon todella, että nämä taas häviävät yhtä nopeasti, kuin tulivatkin.

Onko sulla kokemuksia vastaavasta? 

Lue myös:

Kesäinen piknik perheen kesken 

Seuraa myös Instagramissa tästä. 

10 kommenttia

 1. Mimmi kirjoitti:

  Itse myös iho-ongelmista koko ikäni kärsineenä, niin suosittelen ihotautilääkäriä. Apua voisi olla esimerkiksi suun kautta syötävä kortisonikuuri, jota minulle on määrätty akuuttiin iho-ongelmaan (ekseema). Miksi ihmeessä syöt antibiootteja? Lähtökohtaisesti lopettaisin välittömästi ne, jos ei ihan pakko ole. Ja terveen ihmisen harvoin on syötävä antibiootteja, monesta taudista kun parantuu ilmankin. Eihän tuo kierre oikein muulla lopu, kuin sillä että keho saa parantaa itsensä ja kasvattaa vastustuskykynsä uudestaan. Voisi kuvitella että ongelmasi poistuisi jopa ihan piankin, kunhan vaan tuo antibioottitulva loppuu.

 2. Kultahippu kirjoitti:

  Mulla kasvojen iho-ongelmiin auttoi saarentaian suolasaippua. Toki sinun tapauksessa voi olla kuten arvelinkin ab kuureilla vaikutus, mutta suosittelen kokeilemaan tuota jos auttaisi! Osa käyttää sitä myös vartalolle.

 3. Lilli kirjoitti:

  Olisiko antibioottiallergian oire?

 4. Tiia kirjoitti:

  Hei! Itsellä ab-kuuri aiheutti etelässä juurikin allergisenreaktion, joka ilmeni iho-oireilla alueilla, jotka saivat aurinkoa (eli laajalti koska rantapäivä). Rakkuloita ja poltetta, kirvelyä… Kuurissa oli jokin ainesosa, joka auringon kanssa reagoi iholla. Jollain (kortisoni?) voiteella helpottui ja aurinkoa välttämällä ei uusinutkaan. Kuvauksestasi tuli oma kokemus mieleen, toivottavasti ongelma helpottaa!

 5. Zebra kirjoitti:

  Voisikohan ihosi olla tilapäisesti herkistynyt jollekin kosmetiikalle, esim. hajusteille antibioottikuurin seurauksena? Ainakin suosittelen välttämään hajustettua kosmetiikkaa, kun iho on ärsyyntynyt, jos et ole sitä tehnytkin.
  Ehdottomasti suosittelen menemään ihotautilääkärille.

 6. Marja kirjoitti:

  Vihdoin löysin tismalleen samantyyppisen näppylöinnin. Kuvasi on juuri kuin omasta rintakehostani otettu. Minulla ei tosin ole rakkulaa, mutta lähes märkänäppyä osissa. Lääkärillä kävin parin päivän jälkeen, koska näppyihin ei kotikonstit auttaneet. Yleislääkärinä hän ei kuitenkaan osannut sanoa näpyistä isompia, mutta määräsi antibiootin (kefexin), jota nyt vähän epäillen syön.
  Samoin heräsin aamulla ja kauhistuin näppyjä. Kokeilin kortisonirasvaa sekä allergialääkettä, muttei kummastakaan näyttänyt olevan apua. Näpyt ovat kyllä aika sinnikkäästi iholla, mutta punaisuus on nyt lähtenyt pois ja näpyt pienentyneet.
  Itse asiaa tutkailleena liitän tätä enemmän ja enemmän stressiin. Edellisenä yönä sain migreenin ja takana oli aika pitkä työputki. Ihoni oli useamman päivän ennen näppyjä todella rasvainen/öljyinen, ja mm tämä vaiva yhdistetään stressiin. Kaulan alueella ja kasvojen reunoissa minulla on näppyisyyttä ollut ennenkin, mutta ei rintakehässä. Onko sinulla ollut normaalia kovempaa stressiä näppyjä ennen/aikana, voisiko ijhoreaktiosi liittyä siihen? Turhalta tuntuu tuo antibiootin syöminen ja mietin jätänkö kuurin kesken. En ole vuosikausiin syönyt antibioottia ja harmittaa nyt syödä varsinkin, jos kuuri ei edes auta.

 7. Sanna kirjoitti:

  Ruusufinni?

 8. JJ kirjoitti:

  Onneksi löysin tämän julkaisun, sillä netistä en löytänyt yhtään samannäköistä kuvaa omasta vaivastani. Itselläni on tismalleen samannäköisiä näppyjä ja ilmestyivät juurikin Ab kuurin lopulla ja nyt ovat viikon oireilleet. Meinaan tulla hulluksi, sillä nämä vain leviävät, mutta tämä julkaisusi lohduttaa hieman. Sain tämän ohjeeksi ottaa desloratadini kuurin 4 kertaisella annostuksella viikon verran. Pelkäsin jo, että tämä on pitkäikäinen vaiva, sillä stressiäkin on ollut ja siitä eroon pääseminen ei ole yhtä helppoa kuin antibioottikuurin päättäminen. Näyttäisi siis liittyvän Ab kuurin sivuoireisiin, kuten aluksi epäilinkin. Itselläni leuka on pahin näkyvä kohta ja ilman meikkiä käytän kuin olisin ajanut parran ja saanut siitä tulehtuneita karvatuppeja joka kohtaan. En ole koskaan kärsinyt aknesta tai ruusufinnistä, joten tämä tuntuu omalle sietokyvylle jo liialliselta. Näppyjä on eniten kaula ja dekoltee alueilla ja vaikeitten piilotettavissa ovat kasvot, onneksi nyt on maskiaikakausi joten puolet saa piiloon. Myös selässä ja vatsan seudulla on hieman kutisevia näppyjä. Taidan myös marssia hakemaan kortisonia apteekista lisäksi… Toivottavasti oli vika Ab kuuri vähään aikaan. En toivoisi tätä kenellekään, todella rasittava ja itsetunnon päälle käyvä vaiva.

  • Johanna kirjoitti:

   Moikka, Kiitos kommentista. Joo juurikin näin. Mä toivon että oot saanut ihosi kuntoon. <3 Itsellä selvästi näpyt tulee ja menee. Niillä on ihan oma elämä ja en ihan ole enää varma vaikuttaako ab-kuurit niihin millään tavalla.

 9. Emmy kirjoitti:

  Hei, löysin netistä tällaista tietoa. Itsellä alkoi tulla samanlaista näppylää pari päivää ab-kuurin loputtua. Yhdistän itse oireet seuraavaan tekstiin. Linkki: https://www.apteekki.fi/terveydeksi/laaketietoa/5-faktaa-oireita-laakkeista.html

  ”Yleisin lääkeyliherkkyyden oire on eksanteema, pieni­läiskäinen punoitus, joka kestää joitakin päiviä, har­vemmin viikkoja sen jälkeen, kun sitä aiheuttavan lääkkeen anto on lopetettu. Lääkkeet voivat aiheuttaa myös hengitystieoireita, joista yleisin esimerkki on astmaatikon särkylääkeyliherkkyys, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

  Eksanteemassa laajat ihoalueet ovat punakirjavan, kutiavan ihottuman peitossa. Se voi kestää 1–2 päivästä 2–4 viikkoon. Hengitystieoireita puolestaan tulee yleensä astmaatikoille, jotka ovat särkylääkeyliherkkiä niin sanotuille ASA-lääkkeille. Ne ovat asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *