Hae
Johanna Tolppola

Vauvauinti: Kauhein Kokemus Ikinä

Noniin! Nyt on sitten meidän perheen ensimmäinen vauvauinti takana. Haluaisin sanoa, että myös viimeinen, mutta en voi, koska maksoin/sitouduin jo seuraavaksi 2 kuukaudeksi.

Mentiin vauvauintiin hyvillä mielin. Olin syöttänyt Theon juuri 1,5 h ennen uintia, kuten ohjeissa sanottiin. Theo oli nukkunut kahdet noin 45 minuutin päiväunet ennen uintia. Hän oli muutenkin hyväntuulinen.

Kun pääsimme uintipaikalle, niin Theo oli nukahtanut turvakaukaloon ja jouduin toisen sieltä herättämään. Sääliksi kävi. Vaihdoimme hoitopisteellä uimavaipan sekä uimapuvun päälle. Tähän asti all good.

Herra x nappasi Theon mukanaan suihkuun ja minä menin pukuhuoneeseen vaihtamaan bikinit päälle. X oli siis jo käynyt ennen tätä vaihtamassa simmarit jalkaan. Suihkussa oli mennyt kaikki hyvin. Kun saavuin altaalle Theo oli x:n sylissä ja oli hieman ihmeissään.

Kun menimme altaaseen, niin Theo ihmetteli, että mikäs juttu tämä on. Vesi tuntui lämpimältä ja en usko, että Theolla oli kylmä missään vaiheessa. Altaassa kokeilimme ohjaajan avustuksella eri otteita, joilla pidetään vauvaa eri asennoissa. Tässä vaiheessa Theo rupesi kitisemään ja menimme hetkeksi sivuun hälinästä ja yritimme näyttää erilaisia vesiankkoja, jotta saisimme Theon huomion muualle. Tämä auttoi hetkellisesti.

Noin 10 minuuttia siitä kun olimme tulleet altaaseen, niin pikkuinen kitinä muuttui kunnon itkuksi. Ohjaaja vinkkasi että menkää ihan vauvan ehdoilla. Nousimme hetkeksi pois altaasta ja itku loppui sillä sekunnilla. Odotimme vähän aikaa ja kokeilimme mennä altaaseen uudelleen. Itku alkoi taas heti altaassa, joten nousimme taas pois ja itku loppui. Kokeilimme mennä altaaseen muutaman kerran uudelleen, mutta tämä kokeilu päättyi aina itkuun.

Päätimme tämän jälkeen, että uinnit tältä päivältä riittää ja minä otin Theon pesuhuoneeseen. Siellä Theo sai jonkun kauhean itkuhuutokohtauksen. Suihkun alla kyllä rauhoittui ja sain pestyä hänet. Kun yritin laskea häntä tasolle kuivausta varten, niin huuto aina alkoi. Menin saunan alalauteelle kuivaamaan Theoa, jos hänellä olisi ollut kylmä. Tämäkään ei auttanut, vaan huuto vaan jatkui.

Ei se sitten auttanut muu kuin kuivata ja pukea päälle huutavalle lapselle. Kyyneliä tuli ja hän oli ihan tulipunainen huutamisesta ja itkemisestä. Muut lapset pelkäsivät Theoa ja muut äidit joutuivat hyssyttelemään omia vauvojaan ja lapsiaan, kun Theo huusi niin kovaa. Muut äidit vaan kauhisteli hänen huutoaan. Ihan kauhea tilanne.

Huuto oli kuulunut sinne miesten puolelle asti. Herra x oli tunnistanut sen Theon huudoksi ja odottikin sitten valmiina siinä naisten pukuhuoneen ovella meitä. Annoin puetun Theon hänelle pyyhkeeseen kietoutuneena. Herra x sai rauhoitettua Theon ja itse puin äkkiä päälle ja menin takaisin heidän luokseen.

Theo itkeskeli vähän edelleen ja näytti merkkejä nälästä. Etsin paikkaa missä voisin imettää, mutta sellaista ei löytynyt joten pitkästä aikaa jouduin antamaan korviketta pullosta. Theo rauhoittui ja söi hyvin.

Kun hän oli syönyt menin laittamaan hänelle ulkohaalaria hoitopisteelle. Hän sitten päätti puklata oman haalarin ja hatun päälle sekä hoitopöydälle. Herra x:llä oli hoitolaukku ja yritin häntä huudella, mutta porukkaa oli jo seuraavaa ryhmää varten kokoontunut niin paljon, ettei x kuullut minua. Paperia en löytänyt mistään ja jouduin sitten puklut pyyhkimään hänen hattuunsa. Olipas taas voittajafiilis, jos näin sarkastisesti pitää jotain todeta.

Theo inhoaa, että häntä puetaan, joten hän aloitti tässä vaiheessa taas huutokonserttinsa. Puin taas itkevälle lapselle päälle ja laitoin turvaistuimeen ja vihdoin ja viimein pääsimme pois.

Olimme koko perhe aivan järkyttyneitä tästä vauvauinnista. Olimme kaikki aivan hiljaa kun pääsimme autoon. Huh. Voin rehellisesti sanoa, että oli yksi hirveimmistä kokemuksista ikinä.

Nyt kotona sitten halusin käyttää Theon uudelleen suihkussa, jotta hänelle ei jäisi vedestä mitään kammoa. Ei selvästi jäänyt, koska naureskeli vaan suihkun alla.

Voisimpa sanoa, että kivaa mennä ensi viikolla uudelleen. Ei ole. Ei yhtään. Toivon vaan, että ensi kerta menisi paremmin.

40 kommenttia

 1. Anniina kirjoitti:

  Heippa! Jännä tuo, että pitää syöttää noin paljon aiemmin, sillä meillä menee myös huutamiseksi, jos en ole syöttänyt juuri ennen altaalle menoa, välillä jopa olen välissä joutunut syöttämään poikaa. Nyt olen ottanut tavaksi uinnin jälkeen käydä saunassa alimmalla imettämässä hetken, sillä ekalla kerralla herra veti sen päiväset nälkäraivarit pukkarissa!
  Rohkeasti vain uudelleen kokeilemaan, ympäristö ja uudet äänet varmasti aiheuttivat osansa. Jospa Theokin pikkuhiljaa tottuisi ja pääsisitte nauttimaan yhdessä! Tsemppiä! 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! 🙂 Joo näin pitää tehdä. Toivotaan, että tottuisi. 🙂 <3

 2. Tinde kirjoitti:

  Voi raukat! ? kuinka kurja kokemus. Ehkä kaikki oli vain pikkuiselle uutta ja ihmeellistä. Mutta voin kuvitella kuinka stressaavaa teille! Meillä alkaa ensi kuussa vauvauinti ja ohjeistus oli että syöminen 30min ennen. Meidän poika itkisi varmasti nälkää jos menisi noin kauan ennen ruokailua. Mites jos imettäisit saunassa/kopeilla? Tai antaisit pullosta maidon heti pukkareilla? Mitä jos menisitte sinne joku toinen päivä uudelleen ja kokeilisitte ilman muita lapsia ja aikatauluja. Miel aamulla kun vesi on lämmintä ja puhdasta. Tsemppiä!

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo pitää kyllä syöttää n. tuntia ennen vaikka ja kokeilla syöttää heti jälkeen pukkareilla. Katsotaan jos tämä helpottaisi. Joo oli kyllä stressaavaa. Huh. 🙂 Kiitos tsempistä! <3

 3. Katri kirjoitti:

  Samaa tulin sanomaan, suosittelen imetystä saunassa. Siellä me vauvauinnin jälkeen aina syödään -kuten muutkin vauvat.

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo tämä tulee kyllä nyt tavaksi! Kiitos vinkistä. 🙂

 4. Ninni kirjoitti:

  Mulla oli esikoisen kanssa 12 vuotta sitten samanlainen kokemus, enkä ole sen jälkeen noihin lähtenyt. Ollaan aina menty omia aikojamme uimahalleihin, saa ihan itse rakentaa aikataulut joilla olla liikenteessä. Oon aina vihannut jotain joukkotapahtumia muutenkin..yäks…

 5. Mirella kirjoitti:

  Voi kurjuus… 🙁 Tsemppiä!
  Aloitettiin tytön kanssa vauvauinti, kun hän oli 3kk. Ja edelleen käydään. Meillä oli myös ohjeena, että ruokailu 1,5h ennen uintia… Ei kyllä onnistunut meillä mitenkään! Imetin tytön aina vielä kotona tai autossa, ennen kuin menimme uimaan. Ja seuraavaksi heti saunassa uinnin jälkeen. Yleensä uinnit ovat menneet tosi hyvin, mutta välillä on ollut kertoja, kun ollaan lähdetty aikaisemmin tai jätetty uinti suosiolla välistä.
  Seuraava kerta menee jo varmasti paremmin!

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos tsempeistä! Joo toivotaan, että ensi kerta olisi meille kaikille mielekkäämpi 🙂

 6. Tuuli kirjoitti:

  Suurin syy itkuun on outo tilanne, kovat äänet ja hälinä. Ja jos vanhempi jännittää vedessä, lapsi aistii sen ja itku alkaa.
  Kylvetys kotona mukavassa tunnelmassa ja runsaassa vedessä auttaa lasta tottumaan tilanteeseen. Vaikka parikin kertaa nyt ennen seuraavaa uintia.
  Olen järjestänyt vauvauinteja monta vuotta ja sillä uskallan rohkaista ettei yksi itkukerta vielä tarkoita ettei homma onnistuisi ja saisitte kokea iloisia vesihetkiä. Kun minulta on kysytty koska lapsi kannattaa syöttää, sanon aina että silloin kun lapsi sitä tarvitsee. Nälkäinen uimari ei voi nauttia mistään. Ja pukkareilla syöttö uinnin jälkeen tai vaikka heti kun tulee altaalta pois. Te itse päätätte koska teidän vauva syö. Jos puklaa altaaseen, se ei ole mikään katastrofi kuten vaikka kakka olisi.
  Eri halleissa ja kylpylöissä on omat säännöt ja tilat voi olla ahtaita, voi olla muitakin uimareita jne, joten olosuhteet aina vaihtelee. Toivottavasti homma sujuu ensi kerralla helpommin.

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! 🙂 Kiitos hyvästä vinkistä. Kylvettelen nyt useamman kerran ennen seuraavaa kertaa. Joo aion myös syöttää nyt n. tuntia ennen niin jos sekin helpottaisi. 🙂

 7. Paulina kirjoitti:

  Kuulostaa ihmeen tutulta, kylläpäs vauvojen ja lasten kanssa saa aina varautua että ei hommat mee sinnepäinkään kun mitä oli ajatellut… tulta päin vaan sanoisin, ei siksi että vauvan tarttisi mitään traumoja purkaa vaan vanhempien ;). Se voi ens kerralla olla jotain aivan muuta, jos masu on täysi ja planeetat oikeessa asennossa theolle :). T.paulina http://www.lily.fi/blogit=manic-fat-mom

  • johannavaris kirjoitti:

   Heh, joo todella toivon. Kyllä tässä ne omat traumat pitää purkaa. 😀

 8. Teresa kirjoitti:

  Oi..minä en kyllä menisi ehkä toista kertaa jos vauva ei tykännyt. Toisaalta mikäs siinä jos jaksaa yrittää mutta uskon että reaktio on sama. Me menimme poikamme kanssa taloyhtiön saunaan ensimmäistä kertaa, pukuhuoneessa kaikki vielä hyvin kunnes alkoi itkuhuutokohtaus..joka loppui heti kun puimme päälle ja poistuimme. Jotkut lapset ovat vaan herkempiä uusille asioille kuin toiset. Mutta pakottaa ei minusta kannata 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo odotan kyllä kauhulla seuraavaa kertaa, mutta en halua luovuttaa vielä. 🙂

 9. A kirjoitti:

  Voi ei, kamala reissu! Voi olla, kun toisen kerran meette niin vauva on jo tottunut hommaan. Meillä vauva 3kk ja olen harkinnut vauvauintiin menoa, mutten nyt enää tiedä. Tuntuu, että se olisi hirveätä säätämistä koko homma ja tarviiko edes tuon ikäistä alkaa ”opettaa” uimaan. Hänellä lisäksi atooppinen iho, tiedä sitten miten sekin reagoisi veteen..

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiva kun kommentoit! Joo siis säätöä se kyllä oli. Huh. Mutta olisi kiva jos tottuisi veteen ja rupeaisi nauttimaan siitä. 🙂 Joo toi atooppinen iho voi kyllä varmaan ärsyyntyä kloorista, mutta kannattaa tarkistaa se neuvolasta. 🙂

 10. miltsu kirjoitti:

  samankaltainen oli meijän eka uintireissu. veikkaan että vauva aisti meidän jännityksen koska seuraavat kerrat menny paremmin ku ottanu rennomman asenteen. ja ihmettelen myös tuota 1.5 tunnin ruokailuväliä :O nälkäistä ja väsynyttä vauvaahan ei saisi kylvettääkään ja vedessä polskiminen lisää nälkää joten kannattaa kyl syöttää vähän ennen uintia. meillä vauva syö heti pesujen jälkeen kovalla vauhdilla kun niin nälkä. rohkeesti vaan seuraavan kerran taas ja rennolla asenteella!

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! 🙂 Joo aion nyt kyllä ensi kerralla tehdä aivan toisin. Katsotaan jo se helpottaisi:)

 11. Riina kirjoitti:

  Olin monta kertaa lukenut otsikon ”kaunein kokemus ikinä”, joten odotin vähän erilaista tekstiä, sellaista vauva-kuplassa polskimista 😀 toivottavasti ensi kerta on kauniinpi!

  Jos Theosta tulisi isona oikein kilpauimari tuo olisi hauska muisto kertoa 😉

 12. Outi Karita kirjoitti:

  Toivottavasti ensi kertaa menee paremmin. Uusi paikka voi alkuun jännittää ja uimahallin kaikki äänetkin….
  Mä mietin kans tota, että tuskin onnistuis meillä tuo puoltoista tuntia ennen syöminen, varsinkin jos nukahtaa jo välillä…
  Jännä ettei siellä ole mitään imetyspaikkaa, muutenkin uudessa paikassa ei välttämättä vauva rauhoitu rinnalle jos ympärillä on hälinää, itse sen takia joudun usein tällä hetkellä menemään johonkin sivumpaan ja rauhaan imettämään.

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiva kun kommentoit. 🙂 Joo ihmettelin samaa. Luulisi vauauintipaikan panostavan juurikin näihin asioihin. 🙂

 13. Teresa kirjoitti:

  Tuosta toisten äitien kauhistelusta; kolme vauva aikaa kokeneena, aina se itsestä tuntuu kun vauva huuta ”väärässä” paikassa, että muut ihmiset kauhistelee ja ihmettelee mitä äiti tekee väärin 😀
  Mutta kun itse on sivusta katsojana tuollaisessa tilanteessa niin tuntee vaan sympatiaa äitiä kohtaan 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiva kun kommentoit. 🙂 Joo siis itsestä se aina tuntuu, että kaikki tuijottaa noissa tilanteissa, mutta on varmastikin juuri noin. 🙂

 14. Heidi kirjoitti:

  Kannustaisin kokeilemaan uudelleen kurjasta kokemuksesta huolimatta. Meidän tyttö on tosi herkkä kaikelle hälinälle ja ekalla kerralla tyttö oli altaalla silmin nähden ahdistunut. Heti kun päästiin oman perheen kesken tekemään harjotteita muista kauempana, niin homma alkoi sujua. Tytöstä on kuoriutunut oikea vesipeto! Syötän vajaa tuntia ennen altaalle menoa ja heti uinnin jälkeen saunassa, kun uikkarit on saatu pois päältä. Homma menee itkuksi pukkarissa, jos en saa nopeasti puettua tyttöä. Eli äkkiä vaatteet päälle ja tyttö turvakaukaloon nukkumaan, sen jälkeen vasta puen itseni. Tsemppiä!

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! Joo tää on kyllä hyvä vinkki! Teen ensi kerralla juuri noin, niin katson jos se helpottaisi Theoa. Kiitos vinkistä! 🙂

 15. Sussu kirjoitti:

  Moi!
  Onpa harmi, että oli noin kurja eka kerta. Meillä neiti rakastaa uimista, mutta kammoksuu niitä yleisiä suihkutiloja, kun niissä on usein yllättävän kylmä! ja tukankuivain pukuhuoneessa oli kauhistus meidän tytölle. Mutta aika pienillä itkuilla on aina selvitty..☺

  Ehdottomasti koettaisin vielä ainakin kerran tai pari sitä uintia ja syöttäisin vauvan vain vähän ennen uintia ja heti uinnin jälkeen. Meillä likka oli enemmän korvikkeen kuin tissin perään tuolloin, mutta uinnin yhteydessä hamusi aina tissiä, se toi ilmeisesti enemmän turvaa. Meidänkin vauvauinnissa kaikki imetti hämyisen saunan alalauteella. Meille ainakin sanottiin, että pieni puklu ei mitään haittaa siellä uimassa. Pyydettiin vaan kädellä ohjaamaan vedestä sinne reunalle viemäriin. Luultavasti siis tuo puklaaminen on syy, miksi teidän se ruoka pitäisi antaa niin paljon aiemmin. Meille sanottiin, että voi vaikka imettää kesken uinnin, jos haluaa.

  Toivottavasti saatte vielä paremman kokemuksen! Ja älkää välittäkö, jos muut tuijottaa tai toisten vauvatkin hätääntyy, se on vaan elämää. Toisilla vauvoilla kestää kauemman aikaa tottua noin uuteen ja outoon tilanteeseen..☺

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! 🙂 Harmi, että meitä on ohjeistettu noin tarkasti, että 1,5 h ennen ruokaa ja sen jälkeen ei ennen uintia. Kommenttien perusteella en kyllä aio nyt noudattaa ihan tuota ohjeistusta. Oli varmasti nälkäkin Theolla. Otan kyllä tuon nyt ensi kerralla myös käytäntöön, että imetän siellä saunassa heti uinnin jälkeen. 🙂

 16. A kirjoitti:

  Tämmöisen pätkän löysin:

  Mitä vauvauintiharrastus vaatii vanhemmilta?

  Vanhempien pitää osata saa lukea lastaan. Jotkut lapset ovat todella arkoja, ja vanhempien pitää tunnistaa ja hyväksyä lapsen arkuus. Jos vauvan kanssa tehdään aina vain hurjempia juttuja ennen kuin hän on siihen valmis, vauva ei nauti vaan alkaa laittaa vastaan.

  Joidenkin vauvojen pitää saada edetä todella rauhallisesti. Heille saattaa riittää, että ensimmäisenä kerralla ei tehdä muuta kuin katsellaan ankkaa. Vauvauintiharrastus on omiaan kehittämään vanhempien taitoa lukea lastaan.

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo näin me juuri tehtiin. Yitettiin näyttää sitä ankkaa, mutta ei auttanut. 😀 No mutta ensi kerralla pitää kokeilla vielä rauhallisemmin. 🙂

 17. Lis kirjoitti:

  Meilläkin ekat pari kertaa jouduttiin lähtemään kesken kaiken kotiin, mutta sen jälkeen tyttö on viihtynyt altaassa oikein hyvin. Nyt 8kk alkaa kiljua riemusta jo kun näkee uimaaltaan ?

  • johannavaris kirjoitti:

   Oi ihanaa! Joo no selväst kommenttien perusteella hyvin normaalia tämä ekojen kertojen huutaminen. Itse kyllä odotan sitä, että Theokin kiljuisi ilosta! <3

 18. Sanna kirjoitti:

  Meillä meni meidän kaksosilla useampi uintikerta ennen kuin tottuivat olemaan vauvauinnissa. Olisiko uintia ollut kymmenen kertaa, joista kaksi viimeistä meni ilman itkuja. He pelkäsivät selkeästi uimahallin ääniä, olivat muutenkin hyvin herkkiä vauvoja. Eihän se hauskaa ollut, meillä kun oli kaksi huutavaa vauvaa mutta reippaasti vain kävimme ja se kannatti. Huuto loppui ja sen jälkeen tytöt rakastivat uimista. Että älkää luovuttako!

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! 🙂 Harmi, että teilläkin on ollut huutamista, mutta ihanaa, että tykkäävät nyt. Joo kyllä me vielä jatketaan. 🙂

 19. Senni kirjoitti:

  Kyllähän uimahallissa on paljon paikkoja, joissa voi imettää. Pukuhuoneessa, vessoissa vessanpöntöllä, käytävien penkeillä, kahvion tuoleilla… meillä vauvauinnin ja pesun jälkeen kaikki heti pukee vauvan, imettää sen pukuhuoneessa ihan siinä oman kaapin edessä olevalla penkillä, laittaa vauvan turvakaukaloon, ja sen jälkeen äidinkin on helppo rauhassa laittaa itsensä.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Tuo vauvauinti ei järjestetty normaalissa uimahallissa, vaan sellaisessa pienessä teapialaitoksessa ja siellä oli todella pienet suihkutilat, jonne ei saanut/mahtunut kaukaloa ja pukkari oli myös todella pieni ja meille oltiin ennakkoon sanottu, että pitäisi nopsaa poistua paikalta, jotta seuraava ryhmä mahtuu.

 20. Manduca kirjoitti:

  Me ruvettiin ihan suosiolla käymään vasta + 1 v. uimahallissa omalla ajalla :D. Saadaan ihan omaan tahtiin käydä ja mennä… on tykännyt poika ihan heti alusta alkaen. Ei oo itkenyt yhtään, vaikka monesti uusissa tilanteissa, itkee alussa. Niinkuin varmaan moni muukin lapsi… Ehkäpä juuri tuonkin takia mentiin omalla tahdilla omalla porukalla, kun uudet tilanteet on aina vähän mitä on. On sellainen jännittäjätyyppi muutenkin. Järjestettyä vauvauintia olisi, mutta jotenkin ei koskaan ”osattu” siellä ruveta kulkemaan. Toivottavasti teillä jatkossa onnistuu uimakäynnit, siitä kyllä tulee mukava yhteinen harrastus, kun lapsi tottuu siihen. Oletteko omalla ajalla käyneet tutustumassa veteen uimahallissa? Uimassa tulee aina itselläkin ihan mieletön nälkä, niin tuntuu hirmu pitkälle tuo aika 1,5 h + siihen vielä sitä uima-aikaa päälle :/.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Joo ymmärrän täysin tuon, että omalla ajalla käydään. Ei tuo vauvauinti kaikille sovi. 🙂 Ei olla käyty, mutta vois kyllä joku kerta käydä. 🙂 Totta! Se on kyllä todella pitkä aika tuo 1,5 h + unti että saa toinen taas ruokaa. =/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *