Hae
Johanna Tolppola

4 vuotias puhe- ja toimintaterapiaan

Saimme viime keväällä lähetteen neuvolasta esikoiselle puhe- ja toimintaterapiaan. Tämä ei meille tullut mitenkään yllätyksenä, vaan oli sellainen mihin oikein mielellämme menemme, kun sellaista tarjotaan.

Kuvassa Theon kummi ja mun äiti. Kuva: Laura Kiuru

Puheterapia

Puheterapia on sellainen mikä on noussut ilmoille ja oikeastaan vuosia sitten. Lähetettä ei kumminkaan esim. 3 vuotiasneuvolassa vielä annettu. Nyt viime keväänä päiväkodissa sitä suositeltiin ja sain sieltä suosituskirjeen neuvolaan ja varasin vain ylimääräisen käynnin neuvolassa.

Theolla tulee siis lauseita ja pystyy kommunikoimaan ymmärrettävästi arkipäivän askareissa. Joka viikko tulee myös uusia sanoja sanavarastoon. Useassa sanassa on vain kieliopillisia virheitä. Esimerkiksi yksi kirjain puuttuu tai sanotaan väärällä kirjaimella. Tarinallista kertomista on myös aika vähän.

Luonnollisesti itse ymmärrän kaiken mitä Theo puhuu, mutta tuntemattomilla saattaa olla haasteita ymmärtää.

Kuva: Laura Kiuru

Toimintaterapia

Samassa yhteydessä saimme lähetteen myös toimintaterapiaan Theon vilkkauden takia. Theo on ollut aina vilkas. Ihan siitä sekunnista lähtien, kun hän oppi kävelemään. Kun katson vanhoja videoita Theosta, niin yhdessäkään videossa hän ei ole aloillaan. Ja kun sanon vilkas, niin se tosiaan tarkoittaa vilkasta. Paikoillaan pysyminen on mahdoton tehtävä, ellei anna jotain tehtävää tai kännykkää.

Theon vilkkaus meidän tulee ottaa huomioon kaikkialle, minne mennään ja jo henkisesti varautua siihen, että tulee rankkaa. Teemme silti todella paljon yhdessä asioita ja käymme yhdessä kaupassa, kauppakeskuksessa jne. Jotkut kerrat menee tosi hyvin ja jotkut taas ei niin hyvin. 😀 Huumorilla pääsee henkisesti aika pitkälle.

Myös vilkkaudesta on puhuttu kaikissa kolmessa päiväkodissa missä Theo on ollut.

Kuva: Laura Kiuru

Ensimmäinen tapaaminen

Meillä oli Theon isän kanssa tapaaminen puhe- ja toimintaterapeutin kanssa ilman Theoa ja vaan käytiin asioita läpi. Mitään diagnooseja ei tietenkään näin pienelle tehdä vaan esim. toimintaterapian tarkoituksena on antaa työkaluja meille kotiin. Ne otetaan todella avosylin vastaan.

Saatiin heti alkuun jo hyviä vinkkejä. Esim. vilkas lapsi saa todella paljon negatiivista palautetta niin kaikki ne asiat mitkä voidaan antaa vain olla niin kannattaa vaan antaa. Ettei koko ajan vaan kiellettäs. Vilkas lapsi ei tee asioita tahallaan vaan toimii vain impulsiivisesti.

Olen nyt käynyt Theon kanssa puheterapiassa pari kertaa ja marraskuussa toiminta- ja puheterapeutti menee päiväksi Theon päiväkodille vain seuraamaan Theoa. Näin he saavat seurata häntä luonnollisessa ympäristössä. Ihan mieletöntä, että kaupunki tarjoaa tällaista palvelua. <3

Lue myös: 2 vrk valveilla ja osastolle vauvan kanssa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *