Hae
Johanna Tolppola

Lapsen koronatestaus – onko tässä järkeä

Lapsen koronatestaus on tämän kirjoituksen kantava teema. Heti alkuun painotan, että tämä on vain yksi näkökulma asiaan ja minulla ei ole missään nimessä ratkaisua näinkin vaikeaan aiheeseen. Kerron nyt vain omakohtaisen kokemuksen.

Syksystä kevääseen lapsella on aina nuha

No kaikki lasten vanhemmat tietävät, että nuhakausi alkaa syksyllä ja päättyy loppukevääseen. Tällä välillä lapsella on melkein koko ajan nuha. Uskallan väittää, että vuosi sitten Theolla oli useammin nuha, kuin ei nuhaa.

No muutama viikko sitten Theon (lapseni, joka on kohta kolme vuotias) päiväkodista soitettiin, että Theolla on nuha ja hänet tulee heti tulla hakemaan pois päiväkodista.

Theolla oli ääni matalalla ja nenästä valui kirkasta räkää. Googletin Espoon koronapuhelimen varmuuden vuoksi ja otin puhelun. Puheluita ei otettu vastaan vaan heillä oli käytössä takaisin soitto -menetelmä.

Seuraavana päivänä pyysin mieheni viemään Theon lääkäriin, jotta tiedetään mikä Theolla on ja mieheni tarvitsi töihin myös todistuksen lapsen sairastumisesta. Lääkärin diagnoosi Mehiläisessä oli Kurkunpään tulehdus, ei Korona epäilyä. Emme saaneet edes lähetettä koronaan.

Soitin samana päivänä vielä itsekin lääkärille ja kysyin miten emme saaneet Koronatestiin lähetettä ja lääkäri sanoi, että kurkunpääntulehdusta on viimepäivät diagnosoitu ja kaikki näin pienen lapsen koronatestit viime viikonloppuna olivat olleet negatiivisia. Tästä huolimatta itse vaadin lähetettä, joka muuten näkyi ihan lähetteessä. 😀

Lapsen koronatestaus

Emme menneet heti testiin, koska lääkärin sanat painoivat takaraivossa: ”ei epäile koronaa, testauspaikat ruuhkaisia, jne.”. Vietimme aikaa kotona ja kaupassakin käytiin maskipäällä.

Muutamia päiviä kului ja Theolla ei ollut muuta oiretta, kuin lievä nuha. Päiväkodista tuli kumminkin viesti, että Theo ei saa mennä edes pienessä nuhassa päiväkotiin ilman negatiivista tulosta.

Espoon kaupungin koronapolilta lopulta soitettiin 3 päivää soittopyynnön jälkeen ja testausajan olisimme saaneet kolmen päivän päähän. Tässä välissä olisimme mieheni kanssa jo melkein käyttäneet laissa määritellyt 3-4 pv / kuukausi / vanhempi mitä työpaikalta voi olla poissa. Tuloksia olisimme joutuneet odottamaan seuraavat 3-5 pv. Jos olisimme menneet Espoon kaupungin kautta testiin, niin olisimme olleet pois töistä vuorotellen yhteensä jo yli 9 päivää. Melkein puolet kuukauden työpäivistä.

No emme tietenkään lähteneet tähän rumbaan vaan menimme Mehiläisen drive in -testaukseen ja saimme tuloksen kahdessa päivässä. Testitulos oli negatiivinen, kuten lääkäri oli ennustanut.

”Hauskintahan” tässä on se, että nyt kun Theo on ollut kohta taas viikon päiväkodissa terveenä niin nuhan tullessa sama homma alkaa alusta. Onneksi meillä on lapsivakuutus. Lääkärikäynnistä ja koronatestistä jäi maksettavaa omavastuun jälkeen reilu 150 €. Onneksi omavastuu menee vain kerran vuodessa.

En rehellisesti tiedä miten koko Suomi kestää tämän. Jos mietitään, että Suomessa on noin 1 469 000 lapsiperhettä (Lähde: Tilastokeskus, 2019), niin miten ihmeessä meidän käy tänä syksynä.

Nyt vain sormet ristissä, että menisi edes kuukausi, ennen uutta nuhaa…

Lue myös: MY Day – päivä mun matkassa

Seuraa somessa: @johannatolppola