Hae
Johanna Tolppola

Korona iski kukkaroon

Tällä hetkellä kaikki mediat puhuvat Koronasta. Alkuun ajattelin, että oma blogi on Korona-vapaata aluetta, mutta jostain syystä halusin nyt muutaman sanan asiasta sanoa.

Korona iski kukkaroon

Luonnollisesti olen huolissani miten Korona vaikuttaa riskiryhmään kuuluviin, joihin mm. itsekin astmaatikkona kuuluun. Kaikesta huolimatta olen pysynyt neutraalin rauhallisena mitä itse tautiin tulee. Olen edelleen töissä ja lapseni on myös päiväkodissa. Olen kulkenut julkisilla ja en ole hamstrannut wc-paperia tai oikeastaan mitään muutakaan. Viikonloppuna vietin aikaa perheeni kanssa myös ulkona. 

 Se mistä olen huolissani on miten Korona vaikuttaa koko kansantalouteen. Taloudellinen epävarmuus ja tartuntapelko ovat pysäyttäneet kuluttamisen. Tapahtumia ei järjestetä, toimeksiantoja peruuntuu ja kukkaron vetotetju pysyy tiukasti kiinni. Viime vuoden lopulla alkanut taloustilanteen heikentyminen yhdistettynä Koronaviruksen aiheuttamaan maailmanlaajuiseen tapahtumaketjuun korreloi kuluttajan epävarmuutena.

 Jo nyt on annettu tulosvaroituksia, aloitettu yt-neuvotteluita, laitettu lappua luukulle, vaikka Korona on ollut Suomessa pääuutisena vasta muutaman viikon. Mitä tilanne on kuukauden päästä?

 Vaikka vasta yli 500 henkilön tapahtumat on kielletty, niin pienemmätkin tapahtumat järjestäjien tai tilaajien puolesta on peruttu.

 Tämä ei iske negatiivisesti pelkkään matkailualaan vaan nyt niin kuluttajat,  kuin yritykset ovat laittaneet kaiken seis. Viimeisen viikon aikana olen keskustellut mm. tapahtumatoimistojen, kampaamoiden, mainostoimistojen ja yrittäjien kanssa. Kaikilla on aivan sama viesti: hankkeet ja työt keskeytetään ja asiakkaat eivät vaan osta. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijöillä ei yksinkertaisesti ole töitä. Kun ei ole töitä ei ole myöskään kassavirtaa, jonka takia joudutaan lomauttamaan.

 

Älä lopeta kuluttamista

 Toivon todella, että kaikki tekee kaikkensa viruksen leviämisen estämiseksi. Ei pelkästään sen takia, ettei nyt itse tai se vierustoveri sairastu Koronaan, vaan myös sen takia ettei itse tai vierustoveri jää samalla työttömäksi.

 Kun annetaan ohjeita pestä käsiä, käyttää käsidesiä ja yskimään nenäliinaan, niin samalla minä ohjeistan, että älkää lopettako kuluttamista. Nyt jos koskaan, niin suosikaa pienyrittäjiä ja ostakaa edelleen myös siitä vakiokaupastanne. Auttakaa jos voitte. Tulen itsekin tekemään listan mitä asioita käytän ja tavitsen jokapäiväisessä elämässä ja mitä niistä voisin ostaa suomalaiselta pienyrittäjältä. En myöskään säännöstele omaa ostokäyttäytymistä normaalia enempää. Jos me kaikki teemme näitä pieniä isoja päätöksiä joka päivä saamme varmasti yhdessä tilanteen paremmaksi. 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *