Hae
Johanna Tolppola

Be a Lady They Said – osoitus muille naisille ja miehille

Tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa leviää Girs Girls Girls Magazinen video nimeltään Be Lady They Said, joka kertoo naisille asetetuista vaatimuksista, joita naiset kohtaavat pienestä pitäen. Vaikka jotkut voisivat luulla, niin kyseessä ei ole video miehiä vastaan. Video ei nimittäin itsessään kohdistu mihinkään tiettyyn ihmisryhmään.

Kun videon katsoo useamman kerran voi tuttujen vaatimusten takaa kuulla ystävän, äidin, tuttavan, kollegan tai sukulaisen äänen. Toki sekaan mahtuu myös niitä miehiä.

Be a Lady, they said

Tämä on Girls. Girls. Girls. lehden hitiksi noussut video, jota tähdittää Cynthia Nixon.

Videossa puhutaan siitä miten ristiriitojen tulessa naiset elävät.

Tässä otteita videosta:

”Syö enemmän, syö vähemmän, ole nolla kokoa, ole pienempi kuin nolla, älä ole mitään, käytä meikkiä, älä käytä meikkiä, älä ole noin kireä, hymyile, olet ylipukeutunut, olet alipukeutunut, ai et halua lapsia, no haluat ne myöhemmin, ole seksikäs, ole kuuma, älä ole provosoiva, tilaa salaatti, älä syö hiilihydraatteja, aloita dieetti, skippaa jälkkäri, näytät liian laihalta, syö jotain, miehet tykkäävät naisista joilla on lihaa luiden päällä, piilota raskausarvet, silota rypyt, tee kasvojen kohotus, näytä luonnolliselta, miehet eivät tykkää naisista, jotka yrittävät liikaa.”

Girls Girls Girls = Video naisten puolesta

Video oli peilaus yhteiskuntaan, naisen asemaan ja etenkin historiaan, joka vaikuttaa arkeemme edelleen tänäkin päivänä. Euromme ei ole sama kuin miehillä, ulkopuoliset odotukset vaikuttavat käyttäytymismalliimme ja kaikkialla maailmassa laki ei kohtele naisia ja miehiä samalla tavalla.

Tässä postauksessa en kumminkaan lähde pohtimaan sen enempää naisen ja miehen epätasa-arvoista asemaa, vaan paneudun enemminkin siihen, miten vahvasti muu ympäristö ja naiset itse syyllistyvät vielä enemmän näiden paineiden luomisessa.

Elän itseäni varten

Ystäväni sanoi minulle todella hyvin: ”Ihan kuin naisen ainut motiivi asioille olisi miehen hyväksynnän hakeminen”.

Isoimmat paineet naisena olemiseen ei suinkaan ole tulleet miehiltä, vaan naisten välisistä kohtaamisista. Joskus se voi olla sammakko sukulaisen suusta tai lasautus tuttavalta.

Miehet ei tykkää, jos nainen tienaa enemmän kuin mies itse.

Ota menestyvä aviomies, niin pääset itse helpolla.

Eikö naisen kuuluisi hoitaa kotia.

Miten voisimme elää tasa-arvoisessa maailmassa, jos naisina ajattelemme näin? Se ei ole feminismiä, jos edellä mainittuja asioita pitää naisia alentavana. Toistan vielä uudelleen; Minun motiivi asioille ei ole miehen hyväksynnän hakeminen, eikä muuten toisten naistenkaan.

Minua suoraan sanottuna raivostuttaa ajatusmaailma, jossa oletetaan, että menestyvä tai rikas puoliso on joku saavutus tai meriitti. Kyllä minä itse haluan tulla muistetuksi omista teoista enkä jonkun toisen.

Syy miksi Girls Girls Girls Magazinen videosta tuli viraali on se, että joka ikinen nainen voi samaistua johonkin videon kohtaan.

Meidät pienestä pitäen kasvatetaan ihmeellisessä kuplassa, jossa meidät kaikki halutaan survoa tietynlaiseen muottiin, joka olevinaan määrittelee meidän ihmisarvon ja paikan naisena. Toki ollaan tultu pitkä matka eteenpäin Stepfordin naisista, mutta uskomatonta törmätä vanhoillisiin ajatustapoihin vielä tänäkin päivänä.

Vaikka kuinka puhumme siitä miten tasa-arvoista elämää elämme nyt verrattuna meneeseen, niin siitä huolimatta ne vanhat ajatusmallit kumpuavat jostain syvältä sisältä.

Miten muuttaa asioita

Ihan ensimmäisenä meidän naisina tulee korjata oma ajatusmaailma ja siivota niin ajastuksemme, kuin suumme. Kiinnitetään huomiota niihin mahdollisiin sammakoihin, joita päästämme suustamme ja lopetetaan näiden puheiden sietäminen. Ollaan rohkeita, eikä mietitä mihinkä muottiin meidän nyt tänään tulisi mahtua.

Lue myös: Joka toinen on somekonsultti

Seuraa somessa: @johannatolppola 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *