Hae
Johanna Tolppola

Syökö sun lapsi vieläkin tuttia

Tutti. Voihan tutti! Tästä oli kaikilla niin monenlaisia mielipiteitä jo silloin kun Theo oli ihan vauva. Mulle itselle tutti ei ikinä ole ollut mikään negatiivinen asia. Muistan itsekin aika pitkälle tuttia käyttäneeni, koska muistan sen päivän, kun tuttia ei enää saanutkaan. 😀

Syökö teidän lapsi vieläkin tuttia

Oon kuullut ihan kasvotusten, kuin myös selän takana miten ihmiset ihmettelevät miksi annan Theon edelleen syödä tuttia. Huvittavinta on, että esim. ihmiset, joilla ei itse ole lapsia omaa yleensä ne kaikista vahvimmat mielipiteet tästä.

Ennen kuin menen aiheeseen, että miksi Theo sitten tosiaan vielä syö tuttia haluan ihan vähän mutustella tätä aihetta, että miksi muita se kiinnostaa niin paljon.

No! Ensinnäkin me täällä rakkaassa kotimaassa ollaan vähän negatiivisia ja jostain kumman syystä puhutaan / juorutaan myös toisista ei niin imartelevaan sävyyn. Tämän osoitti hyvin myös usean meidänkin bloggaajien kirjoitukset ryhmästä, jossa haukuttiin niitä perheitä, joissa lapsille puetaan mm. Frozen-vaatteita. Eli jostain syystä ihmiset haluavat mieluummin puhua negatiivisia asioita, kuin positiivisia. Mutta tämä on jostain syystä osa meidän luonnetta, joten turha sitä sen enempää on revitellä auki.

Se mikä itseä ihmetyttää tätä negatiivisuutta enemmän on se, että miten ihmisiä oikeasti kiinnostaa toisten elämä ja valinnat näin paljon? Oon edelleen sitä mieltä, että ne ihmiset, jotka keskittäisivät tämän energian itsensä kehittämiseen saisivat varmasti elämässä enemmän aikaiseksi… tai sitten ei. Oli vain villi arvaus.

Ihan samalla tavalla kuten tuossa edellä mainitussa Frozen-keississä niin tässäkin tutin syömisessä, annetaanko ihmisten tehdä mitä itse haluavat? Aika yksinkertaista, eikö?

tutti, miksi Theo sitä edelleen syö

Tutti on edelleen Theolle todella tärkeä asia. Saimme yhdessä vaiheessa tutin käyttöä harvennettua niin, ettei sitä syödä kuin autossa ja nukkuessa, mutta nyt on tullut iso takapakki. Theo ei ole ikinä syönyt päiväkodissa tuttia, muuta kuin päiväunilla. Tällä viikolla hoitajat ovat sitten joutuneet antamaan tutin myös leikkiaikaan. Mietittiin hoitajien kanssa, että Theolla voi olla tulossa poskihampaita. Hammaslääkärin kanssa myös keskusteltiin asiasta ja siellä sanottiin, että Theo voisi luopua tutista huhtikuuhun mennessä.

Meillä on agendalla tutista luopuminen, mutta vasta sitten kun tilanne on yhtä otollinen mitä se oli siinä vaiheessa, kun saatiin tutin käyttöä harvennettua.

Ja myönnän kyllä ihan rehellisesti, että pätkittäiset yöunet ei kannusta itseä ns. ”tilaamaan” lisää katkonaisia yöunia, vaikka se onkin vain väliaikaista. Meillä oli tossa 4 yön hyvä putki ja silloin kävi mielessä, jos luopuisimme nyt tutista, kun olemme saaneet nukuttua. Sisin kumminkin sanoi, että nauti nyt edes vähän aikaa näistä yöunista ennen kuin lähdet tuohon rumbaan. 😀

Lue myös: 4 vinkkiä oman unelmien uran rakentamiseen

Seuraa myös Instagramissa: @johannatolppola 

7 kommenttia

 1. Eräs kirjoitti:

  Moikka! Suosittelen uskaltamaan luopumaan tutista. Toki voi olla että meillä tilanne oli aivan erilainen lapsemme iän vuoksi (hän oli reilut 1 v tutista luopimisemme hetkellä), mutta niinpä vain erään unikonsultin ohjeilla saimme lapsemme yöheräilyt lopetettua ja yöunen pituutta pidennettyä n. 9,5 h > n. 11 tuntiin. Yksi keinoista oli juurikin tutista luopuminen. Tsemppiä joka tapauksessa, mihin ratkaisuun ikinä päädyttekään (ja milloin tutista luovutte)!

  • Johanna / JohanOnFitness kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kun kommentoit. Joo olen kuullut tätä samaa. Kyllä se on ihan agendalla heti kun on energiaa siihen edes vähän. 🙂 <3

 2. Jannina kirjoitti:

  Meillä katkonaiset yöunet loppui molempien tyttöjen kohdalla kun otin tutin pois. Toki tämä tapahtui alle vuoden ikäisenä. Mutta siis kyllästyin siihen ainaiseen heräilyyn ja päätin kokeilla onko tutissa se syy. No oli tai ei niin unet paranivat.

  • Johanna / JohanOnFitness kirjoitti:

   Moikka, Kiva kun kommentoit. Joo mä oon kuullut et aika monelle käy just näin. 🙂

 3. Siiri kirjoitti:

  Ehkä ulkopuoliset kiinnittää siihen sen vuoksi huomiota, koska pitkään tutin syöminen voi vaikuttaa muun muassa lapsen puheen kehittymiseen tai purentaan. Ja on ihan yleinen suositus, että tuttia ei käytetä tietyn iän jälkeen juuri noiden edellä mainittujen vuoksi. Toki jokainen tekee omat valinnat, mutta en lähtisi vertaamaan Frozen-vaatekeissiin tutin syömistä :).

  • Johanna / JohanOnFitness kirjoitti:

   Moikka, kiitos kommentista. 🙂 Joo ymmärrän hyvin pointin. Nyt kumminkin Theo syö tuttia ns. ”sallitun” iän puitteissa. Ymmärrän hyvin, jos Theo olisi 4 vuotias ja kulkisi tutti suussa, mutta silloinkin jokainen tyylillään. 🙂

 4. Sanna kirjoitti:

  Moikka! Kannustan myös luopumaan. Itse venytin luopumista ihan turhaan. Tyttö oli siis hyvin Theon ikää kun luovuttiin. 2v. otettiin pois päiväkäytöstä (kitisi pari pv) ja muutaman kk päästä myös pois päiväunilta ja yöunilta (päiväunet jäi väliin 2pv ja muutamana yönä vähän kitisi). Tämän jälkeen päiväunet ja yöunet ihan yhtä hyvällä mallilla kuin tutin kanssa. Myös alituinen nuha loppui saman tien. Muiden mielipiteistä ei kannata välittää, mutta kyllä se mm. puheen kehitykseen voi käsittääkseni vaikuttaa.

  Tutista luovuttiin hauskalla tavalla. Vietiin tutti metsään ”pupun pesään” ja hups pupu oli tuonut sinne illalla legopakeyin kiitokseksi. Vieläkin tyttö muistaa paikan ja käydään joskus tarkistamassa että tutti on sieltä hävinnyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *