Hae
Johanna Tolppola

Pelkään välinpitämättömyyttä

Pelkään välinpitämättömyyttä, pelkään sitä yhtä tiettyä hetkeä parisuhteessa, kun ymmärrät, että puolisosi sanomiset tai tekemiset eivät enää aiheuta minkään näköistä tunnetta; positiivista tai edes negatiivista.

Pelkään välinpitämättömyyttä

Parisuhteeseen kuuluu niin ylä-, kuin alamäkiä. En ole ikinä muuten ymmärtänyt tässä sanonnassa, että kumpi on sitten huonoa ja kumpi hyvää. Alamäessä on helppo mennä eteenpäin, mutta laskeva suhde viittaa negatiiviseen. Ylämäki on taas vaikea ja raskas polkea ylös. Itse ylämäki viittaa sitten nousevaan eli positiiviseen. Kertokaa te viisaammat, miten se menee?

No takaisin asiaan. Parisuhteessa on siis ajanjaksoja, kun kaikki on konfettisateessa tanssimista ja taas hetkiä, kun yrität hiihtää hiekkatiellä.

Kokemuksen syvällä äänellä voin sanoa, että parisuhde on tullut Tjäreborgin aurinkomatkansa päähän, kun kumppanin tekemiset eivät enää liikuta. Riitelette, mutta enää ei itketä. Riitelette, mutta enää et jaksa edes huutaa. Ei ole enää halausta, jota kaipaat tai olkapäätä, johon lastaat päivän murheet. Tämä on se hetki, jota pelkään. Puolin, kuin toisin. Pelkään, että itse muuttuvani välinpitämättömäksi tai, että puolisoni muuttuu.

Jos suhde ajautuu tähän pisteeseen, niin siitä ei ole paluuta. En ainakaan usko. Kaikki loppuu välinpitämättömyyteen.

Älkää ymmärtäkö väärin. Tällä hetkellä oma suhteeni ei siis ole menossa tähän suuntaan, mutta kerran tämän kokeneena tiedostan parisuhteen kompatuskivet. Näin tuoreessa avioliitossa on paljon asioita mitä voimme yhdessä tehdä, että suhteemme ei muuttuisi.

Miten tätä voi estää?

Jokaisen parisuhde on erilainen. Itse koen, että omalta osaltani tällaista voi välttää arjen pienillä teoilla ja sanoilla.

Muistakaa koskettaa, kehua ja ymmärtää. Pyri kuuntelemaan ja olemaan läsnä. Mieti millä asioilla elämässä on oikeasti merkitystä. Eli suoraan sanottuna kannattaako nyt ihan pikku jutuista nalkuttaa. Pisarat tiskialtaassa, sormenjäljet peilissä versus pettäminen, väkivalta? Jos perusasiat ovat kunnossa, niin on hyvä muistaa vaan hengittää. Tahdo myös aina hyvää toiselle, vaikka olisi mikä.

Täytyy myös pyrkiä ymmärtämään omaa kumppania. Jos on riita pitäisi miettiä mistä tämä nyt kumpuaa. Jos toinen on vain pahalla tuulella, niin joskus on ihan hyvä ottaa vaan etäisyyttä ja antaa tilaa silloin, kun toinen sitä selvästi tarvitsee. Parisuhde on jokapäiväinen valinta olla oman kumppanin kanssa.

Mulle parisuhteessa on merkitystä sillä, että olemme tasavertaisia kumppaneita. Molemmilla on samat pelisäännöt ja kunnioitamme toisiamme, vaikka aina emme ole asioista samaa mieltä. Se on myös asia, joka kannattaa muistaa; kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Taustalla enemmän merkitsee yhteiset arvot ja miten ne ilmenevät arjessa, jota rakennetaan joka päivä.

LUE MYÖS: HENKILÖBRÄNDIN RAKENTAMINEN SOMESSA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *