Hae
Johanna Tolppola

Yhteinen talous – miten se toimii vai toimiiko?

Yhteinen talous vai ei? Olen aina ollut yhteistä taloutta vastaan. Musta on ollut jotenkin yksinkertaisempi, että kumpikin huolehtii omista tuloistaan ja menoistaan. Yhteiset laskut / menot sitten maksetaan puoliksi. Nyt sitten naimisiin menon jälkeen päätimme, kun päätimmekin ottaa käyttöön yhteisen talouden.

Yhteisen talouden hyvät puolet

Hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti se, ettei tarvitse siirrellä rahoja edes takaisin tai miettiä kumpi maksoi nyt mitäkin. Arki on helpottunut aika lailla. Tämä on myös siinä mielessä helpompaa, koska jos pariskunnalla on tuloeroja, niin helposti sitä maksaa enemmän / tarjoaa vaikka mitä. Pitkällä tähtäimellä voi tulla fiilis, että toinen maksaa melkein kaiken. Jos on yhteinen talous, niin tätä ei tarvitse ns. miettiä, vaikka käytännössä tilanne ei tavallaan muutu. Tämä on ehkä enemmänkin psykologinen tekijä. Suurin etu on kumminkin helppous ja huolettomuus.

Hyvänä puolena pidän myös sen, että olen vähän ruvennut miettimään mitä ostan, vaikka ei tarvitsisi. Nyt kun toinen näkee kaikki asiat mihin tuhlaan rahaa, niin olen hieman karsinut heräteostoksia. 😀

 

Yhteisen talouden huonot puolet

No näitäkin kyllä on. Huonona puolena pidän sitä, että vaikka toinen ei suoraan pyörittele silmiä mun ostoksille, niin sellainen fiilis välillä saattaa jäädä. Pidän myös sijoittamisesta ja säästän aika paljon. Mussa ja mun puolisossa on todella iso ero säästämisen suhteen. Mun puoliso haluaisi pitää kaiken mahdollisen rahan käyttötilillä ja mä taas säästötilillä. Vielä tästä ei ihan olla päästy yhteisymmärrykseen, mutta kaikki omat ns. ”ylimääräiset tulot” laitan aina säästöön tai sijoittamiseen.

Mulla on myös aika paljon eri vakuutuksia, kuten mm. Henkivakuutus, joka toki maksaa jonkin verran. Puolisoni ei aina ole ihan samalla sivulla mun kanssa näiden vakuutuksien suhteen, kun lasku tipahtaa postiluukusta. Myönnän, että välillä tulee hetkiä, että haluaisin luovuttaa tämän yhteisen talouden suhteen, mutta haluan yrittää saada tämän toimimaan. Tässä on kumminkin paljon hyviä puolia.

 

Yhteinen talous vai ei

Tämä on niin persoonakysymys. Jos vähänkään epäilyttää, niin sanoisin, että ei. Nyt kun ollaan naimisissa, niin yritän asennoitua tähän ja varmasti pitkällä tähtäimellä löydämme hyvän tasapainon.

Yksi keino voisi myös olla, että pariskunnalla on yhteinen tili, johon kumpikin laittaa tietyn prosentin palkastaan. Esim. 30 -40% palkasta kummaltakin yhteisiä laskuja ja menoja varten. Sitten loput saisi itse päättää mitä tekee; säästääkö, tuhlaako, sijoittaako vai mitä.

Back to work

Olen ollut töissä nyt pari viikkoa ja arki on toden teolla laskeutunut meidän keskuuteen. Päivät täyttyvät töistä ja arkirutiineista. Kävin ennen töihin paluuta laitattamassa taas hiukset kuntoon Kampaamo-myymälä Clipsissä. Syksyn tullen tulee jotenkin sellainen fiilis, että haluaisi jotain muutosta / itsensä taas kuntoon kesäloman jäljiltä. Jos etsit laadukasta kampaamoa / parturia niin lämpimästi suosittelen Clipsiä. Olen käynyt heillä kohta jo vuoden! <3 *Palvelu saatu Kampaamo-Myymälä Clips

2 kommenttia

  1. Vierailija kirjoitti:

    Meillä on juuri tuo yhteinen taloustili, millä lyhennellään lainaa, maksetaan laskut,
    ostetaan perheenn ruuat ja lasten vermeet. Muuten omat tilit, sillä minä ja mies köytämme rahaa aivan eri tavoin 😀 Miehellä on kallis harrastus ja itse taas pistelen rahojani erilaisiin rahastoihin. Tällä tavalla meidän ei tarvitse riidellä rahasta laisinkaan.

  2. Tiibe_ kirjoitti:

    Meillä on yksi yhteinen tili, jonne siirrämme saman tasasumman joka kuukausi. Tällä katetaan oikeastaan kaikki muut yhteiset laskut (asuminen,lainat,pkmaksut,vakuutukset,auto jne) paitsi ruokaostokset. Ollaan siis laskettu koko vuoden osuudet näistä ja jaettu se kuukausilla. Ruokaostoksien osalta tehdään niin, että ostetaan viikonloppuisin isot ostokset seuraavaksi viikoksi ja niiden osalta vuorotellaan eli joka toinen viikko minä maksan ja joka toinen viikko mies. Aika hyvin menee tasan näin, sitten voi omia jäljelle jääviä rahoja tuhlata kumpikin miten tykkää ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *