Hae
Johanna Tolppola

Kun imettämisestä tuli hörhöjen hommaa

Jos et imetät lastasi, olet kylmä ja kelvoton äiti. Jos imetät lastasi yli puoli vuotta, olet outo. Jos imetät lastasi yli vuoden, olet vähintäänkin hörhö. Onko mikään mitä teet oikein?

Mulla on teille salaisuus

Multa on moni ystävä, perhe ja lukija kysellytkin, että miten imetyksen lopettaminen sujui ja miten sen konkreettisesti tein. Olen vastaillut aika ympäripyöreitä vastauksia, koska olen vältellyt asiasta puhumista.

Mulla on teille nimittäin salaisuus. Salaisuus, jonka tuomaa leimaa en suostu vastaanottamaan. Olen pitänyt kaikilta salassa, että imetys ei ole meidän perheessä vielä loppunut. En ole sanonut asiasta kellekään. Toki herra x on asiasta tiennyt koko ajan.

Kun sanon asian ääneen, niin tunnen paljon ristiriitaisia tunteita. Olenko nyt ”hörhö taaperoimettäjä”, mitä mun ystävät, perhe, lukijat, saati kollegat oikein ajattelee?

Miksi olen pitänyt asian salassa

Olen poiminut keskusteluita sieltä täältä, tutuilta ja tuntemattomilta. Olen saanut käsityksen, että jos imetät lasta, joka osaa jo kävellä, niin lokeroidut automaattisesti hieman oudoksi.

Tämän takia olen salannut asian. En ole jaksanut tai edes halunnut selitellä muille miksi meillä homma jatkuu, vaikka Theo on jo yli vuoden ikäinen.

Asiaa on nimittäin todella vaikea selittää muille, koska onhan se vaan niin henkilökohtainen juttu.

Imettämisen piti loppua silloin kun Theo täytti vuoden ja olen siitä asti vähentänyt kertoja merkittävästi. Yhdessä vaiheessa kertoja oli enää yksi päivässä ja olin lopettamisen suhteen loppusuoralla. Sitten Theo sairastui ja kerrat nousikin siihen kolmeen kertaan päivässä. Nyt yritän taas vähentää ja pikkuhiljaa lopettaa.

Edelleen tahtotilana on siis lopettaa.  Ajatus on vaan tosi ristiriitainen ja en olisi ikinä itse uskonut kokevani tällaisia tunteita asian suhteen. Miten tästä kaikesta tulikin näin henkilökohtaista?

Kun imettämisestä tuli hörhöjen hommaa

Musta tuntuu, että maailma on mennyt viime aikoina hieman päälaelleen. Ihan kuin kaikki lokeroitaisiin tiettyyn lokeroon heti, jos teet jotain mikä poikkeaa siitä omasta tavasta.

Halusin kirjoittaa asiasta, koska ymmärsin miten väärin koko asia on mennyt. Miksi mun pitäisi hävetä ja salailla jotain tällaista asiaa.

Elämme muiden neuvojen, kommenttien ja suositusten vastatuulessa. Alussa kaikki on, että lasta täytyy imettää! Sitten jos imetät lasta yli puoli vuotta, niin olet outo ja jos imettäminen venyy yli vuoteen, niin olet vähintäänkin hörhö.

Mä en suostu ottamaan vastaan tuota leimaa. Olen edelleen se hyvinvointia ja kahvia rakastava uraäiti.

Lue myös: Elämäni käännekohdat tästä

9 kommenttia

 1. Paula kirjoitti:

  Niin ne ajatukset muuttuu, ensinhän ajattelit lopettaa aika nopeasti <3.Itse lopetin 11kk iässä ja se olikin aika haikeaa.
  Sä teet just niin ku hyvälle tuntuu, ajatelkoon toiset mitä lystää.

 2. roosa kirjoitti:

  Imetät juuri niin kauan kuin teille parhaiten sopii<3 Mulla vähän samat "pelot" leimaamisesta koska luulen, että imetän vielä yli 1-vuotiasta. Nyt meidän poitsu 8kk. Oma äitini ei ole onnistunut imettämisessä, joten vaikka hän on kannustava on kuitenkin aina välillä lauseita "älä pety jos imetys ei onnistukkaan" "ootko varma että sulla riittää vielä maitoa" jne. Kysyi kerran kauanko aion imettää. Sanoin vaan, että ainakin 1vuotiaaksi. Mutta voi olla, että lopetan imetyksen vasta 1,5-2v iässä. Aika näyttää, koska lopettaminenkaan ei ole ihan yksiselitteinen juttu.

 3. Nina kirjoitti:

  Hienoa! Ei ole yhtään hörhöjen hommaa, vaan äitien jotka ovat ottaneet asioista selvää ja joita ei kiinnostaa muiden mielipide ??❤️

 4. Jenna kirjoitti:

  Ihanaa kuulla, että teillä sujuu edelleen imetys. Harmi tietysti, että olet kokenut sen asiaksi, jota pitää salailla.
  Meidän esikoinen jätti itse äidinmaidon taakseen samalla, kun oppi reilun vuoden iässä kävelemään. Kuopus lähti kävelemään 10kk iässä eikä ole vielä vuoden iässä osoittanut mitään merkkejä vierottautumisesta 😀 Hassua, ettei kävelevää lasta ole ”sallittavaa” imettää, sillä äidinmaitohan on pääasiallinen ravinto aina vuoden ikään saakka ja jotkut lapset oppivat jo ennen kävelemään tai jopa sanomaan ”tissi”. Ainiin, mutta eihän sekään ole missään nimessä suivaittavaa, että lapsi nyt itse pyytäisi suunsa avaamalla tissiä!
  Mielestäni jokainen saa tehdä kuin perheestä tuntuu hyvältä – oli se sitten tissi, pullo, muki..

 5. Heidi kirjoitti:

  Siis suositushan on Suomessa imettää vähintään 1-vuotiaaksi ja musta on tosi kummallista, että jossain kuvitellaan, että jo puolen vuoden jälkeen pitäisi lopettaa. Mutta mitä enemmän tästä puhutaan, sitä normaalimmaksi imetys tulee. Eli peukku sulle, että uskalsit kertoa!

 6. Eevi kirjoitti:

  Täällä kans tyttö 1v5kk käy edelleen rinnalla 1-3 kertaa päivässä, vaikka ennen lapsen saantia ajattelin, että sitten kun lapsi kävelee, niin imetys loppuu. Itse olisin ollut kyllä valmis lopettamaan jo ajat sitten, mutta tytölle vielä niin kovin tärkeää. Varsinkin päiväkotipäivän jälkeen sillä tankataan läheisyyttä. Mutta tosiaan on ollut hauska nähdä miten oma mielipide asiasta on matkan varrella muuttunut.

 7. Virve kirjoitti:

  Itse imetän kaksivuotiasta (2v9kk), eikä muuten tunnu yhtään hörhöltä. Itse asiassa tosi normaalilta, siis itselle, tunnistan kyllä asenteet jotka kertovat aivan toisenlaista tarinaa. Mutta me ollaan jatkettu, koska ei ole ollut syytä lopettaakaan, ja huimien, kiistämättömien terveyshyötyjen lisäksi tissillä päihittää hurjimmatkin kiukut ja maidon mukana valuu pois myös paha mieli. Sellaista taikaa saa muualta hakea! 😉

 8. LN kirjoitti:

  WHO:n suositus on imettää vähintään 2 v asti, että ei vuosikkaan imettäminen ole millään tapaa hörhöjen hommaa. Itse imetän yli 2-vuotiasta. Omassa tuttavapiirissä tai julkisesti en ole huomannut kenenkään sitä paheksuvan. Töissä olen käynyt siitä saakka kun lapsi oli 8 kk ja työhöni kuuluu myös melko paljon työmatkoja parista päivästä yli pariin viikkoon. Isompikin lapsi saa rinnasta niin ravintoa, tärkeitä vasta-aineita jne ja tietenkin paljon läheisyyttä. Pitkästä imetyksestä on paljon terveyshyötyjä myös äidille, kuten pienempi rintasyöpäriski.

 9. Dzeimi kirjoitti:

  Mä itse olen taas vaan ylpeä omasta imettämisestä jota on nyt jatkunut kohta 8 kk. ? Aijon jatkaa niin kauan kuin mahdollista ja yritän päästä kansainväliseen suositukseen 2v .

  Täytyy pitää kiinni siitä mitä itse haluaa tehdä. Ei kenenkään kommenteilla ole väliä. Niitä kuulee aika useasti teki miten teki koska aina on joku erilailla tekevä. Tsemppiä sulle taistelussa hörhö statusta vastaan, et oo yksin! Täällä ainakin yksi äiti joka on varmaan sit hörhöistä hörhöin ?♥️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *