Hae
Johanna Tolppola

Varoitus Dieeteistä

Tällä kirjoituksella haluan herätellä kaikkia niitä jotka jouluähkyssä päättävät aloittaa jonkun juuri nyt pinnalla olevan dieetin heti tammikuussa.

Tämä kirjoitus on mun kaikkien aikojen luetuin kirjoitus, jonka halusin nostaa nyt uudelleen esiin, koska on edelleen todella ajankohtainen.

Kuva vuodelta 2015 kotisalilta.

VAROITUS PIKADIEETEISTÄ

Olen aikaisemmin tehnyt elämäntapamuutoksen Fitfarmin avulla, jonka ansiosta olen se ihminen sisäisesti ja ulkoisesti mikä olen nyt.

Ennen Fitfarmia olin siis ylipainoinen ja todella huonovointinen nuori nainen, joka ei ollut tyytyväinen ulkonäköönsä, eikä varsinkaan tukalaan oloonsa. Silloin minulla ei ollut mitään käsitystä terveellisistä ruokatavoista, vaan kuuluin juuri siihen ryhmään joka kokeili aina aika-ajoin pinnalla olevia laihdutuskuureja. Kyllähän niillä aina muutaman kilon sai pois. Joskus jopa 10 kiloa, mutta aina ne tuli takaisin ja yleensä miltei tuplaten.

Uskon, että olen näillä pikadieeteillä saanut kroppani pahemman kerran sekaisin ja kroppa ei ole vieläkään toipunut niistä ajoista. En tiedä toipuuko koskaan. Tulevaisuus sen näyttää. Kokeilin silloin mm. karppaamista, viiden viikon paastoja, jolloin en syönyt viiteen viikkoon kertaakaan kiinteää ruokaa, alle tuhannen kalorin kuureja, jolloin harrastin kumminkin liikuntaa 14-18 h viikossa. Kaikkia kokeilin. Mistään ei ollut apua. Ainakaan pysyvästi. Sain elimistöni vaan sekaisin. Iho huononi, kuukautiset jäi pois ja paino vaan pidemmällä aikavälillä nousi.

Kuva 2 kuukautta ennen raskautta.

On todella harmillista, että mahdollisesti olen itse sekoittanut elimistöni pelkästään tietämättömyydelläni. Sillä, että olen palkannut sekunda-valmentajia, jotka luultavimmin ovat saaneet lisessinsä muropaketista, ennemminkin kuin oikeasta koulutuksesta. Tuolloin etsin vain edullista valmentajaa ja en ottanut asioista kunnolla selvää vaan tyhmänä luotin kaikkeen mitä silloinen valmentaja sanoi.

Kuva vuodelta 2015 JohanOnTreenit-sarjan kuvaksista.

UNOHTAKAA DIEETIT

Haluan kaikille painottaa, niin nuorille kuin vanhemmillekin, että unohtakaa kaikki iltapäivälehtien dieetit ja älkää aina uskoko sokeasti edes oman liikuntakeskuksen valmentajiinkaan. Käyttäkää tervettä järkeä! Se minulta puuttui. Jos valmentaja sanoo, että tie pysyvään hyvään kuntoon ja terveelliseen elämään alkaa hyvin 5 viikon paastolla, niin hälytyskellon pitäisi soida päässä. Tai vastaavasti, jos valmentaja sanoo, että nyt syöt tuhat kaloria päivässä, liikut 14 h viikossa ja jos tuloksia ei tule, niin aloita aamujoogan. Hmmm. Ei kuulosta ihan hyvältä. Nämä kaikki ovat omakohtaisia kokemuksia.

Kun dieetin tekee ammattitaitoinen valmentaja, niin painoa voi pudottaa turvallisesti ja olokin pysyy hyvänä. Kisadieettini teki ammattitaitoinen valmentaja ja koko dieetin ajan söin 5 kertaa päivässä. Kun taas paastolla ollessani ”söin” siis join kolme ateriakorviketta päivässä viiden viikon ajan. Kisadieetti oli lasten leikkiä noihin muihin kokemuksiini verrattuna.

Vaikka näistä dieeteistä on nyt aikaa jo monta vuotta, niin silti niiden vaikutukset ovat osa kehoani päivittäin. Kehoni mm. edelleen kerää nestettä normaalia enemmän.

Kuva vuodelta 2015 JohanOnTreenit-sarjan kuvauksista.

Jos haluatte laihtua, parantaa kuntoa, saada lisää lihaksia tai vaikkapa saada vain avaimet terveelliseen elämään, niin suosittelen palkkaamaan oman valmentajan. Valitkaa itselle ammattitaitoinen valmentaja, jonka avulla voitte rakentaa sellaisen elämäntavan mikä tukee tavoitteitanne ja alleviivaan sanan elämäntavan. Ei siis kuuria, dieettiä tai mitään väliaikaista, vaan tehkää elämäänne pysyviä muutoksia. Näin voitte säästyä samoilta tai jopa pahemmilta ongelmilta, kuin minä.

Kuva vuodelta 2015 JohanOnTreenit-sarjan kuvauksista.

Elämäntapamuutos on avain pysyviin muutoksiin

Kammoankin nykyisin sanaa dieetti. Siitä ei ole kenellekään mitään apua. Tie pysyvään hyvään oloon tapahtuu elämäntapamuutoksilla, eikä viiden viikon dieeteillä. Toki jotkut dieetit voivat olla sysäys terveellisiin elämäntapoihin ja niillä dieeteillä opetellaan syömään oikein ja säännöllisesti. Sellaisia dieettejä minäkin voin suositella. 🙂 Itsehän aloitin Fitfarmin Superdieetillä josta jatkoin vuosivalmennukseen. Sitä matkaa kestikin monta vuotta. Siitä on nyt aikaa yli 4 vuotta ja yli 20 kiloa.

Joten unohtakaa dieetit ja opetelkaa tekemään oikeita valintoja arkielämässä. Liikkukaa ja syökää säännöllisesti. Älkää pelätkö hiilareita. Älkää pelätkö proteiineja. Älkää pelätkö hyviä rasvoja. Normaalissa ja terveellisessä ruokavaliossa on näitä kaikkia. Ja näitä kaikkia syömällä voi myös pudottaa painoa, kasvattaa lihasta tai vaan elää normaalia terveellistä elämää.

 Näyttökuva 2014-12-21 kello 22.36.19

Tää tyttö oli just laihduttanut 10 kg paastolla. Kaikki tuli miltei tuplaten takaisin samassa ajassa.

20141018-Johanna Varis-128-Edit

Tämä tyttö söi ja liikkui säännöllisesti. Ei nähnyt nälkää ja söi hiilareita, proteiinia ja hyviä rasvoja joka ikisessä päivän ateriassa. Kuva: Vesa Marjanen

kuva 11

LUE MYÖS MUN VINKIT ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEEN TÄSTÄ

2 kommenttia

  1. Sanna kirjoitti:

    Pelkkää asiaa. Kaikkien pitäisi lukea tämä teksti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *