Hae
Johanna Tolppola

Kuuluuko alkoholi meidän perheeseen

Blogeissa on ollut nyt aika pinnalla perheiden erilaiset alkoholitottumukset jouluna. Musta on hassua, että puhutaan alkoholin käytöstä jouluna, kun musta pitäisi puhua alkoholin käytöstä ihan yleisesti. Joulu on vain yksi päivä muiden joukossa.

Alkoholin käyttö lapsiperheessä

Mulla itsellä on aika selkeä linja alkoholin käytöstä lasten ollessa ympärillä. Mun mielestä ruuan kanssa voi ottaa lasillisen viiniä. Jos sitten vanhempi haluaa ottaa päälle toisen lasillisen, niin silloin tämä koskee ainoastaan toista vanhempaa. Eli kummatkin vanhemmat ei saa ottaa lapsen ollessa läsnä kahta lasia viiniä. Kaksi lasillista on myös aivan maksimi mitä lapsen läsnä ollessa saa mun mielestä ottaa. Huomiona, että nyt en puhu mistään täysistä laseista vaan ihan puolikkaista lasillisista. Mieluiten kumminkin aina niin, että toinen vanhempi ei ota tippaakaan.

Korostan, että tämä on vain mun mielipide ja tyyli millä me mennään meidän perheessä. Jokaisella perheellä on ne omat tapansa toimia eli jokainen tyylillään.

Ei humalia lapsen edessä

En ikinä haluaisi olla humalassa lapseni edessä. Se ei kuulu mun moraaliin. Jos haluan ottaa vähän enemmän, niin silloin ne reissut tehdään sitten ihan erikseen ilman lapsia.

Lapsia pelottaa humalaiset ihmiset ja en ikinä haluaisi tehdä sellaista tunnetta mun lapselle.

Oliko alkoholi osana meidän joulua

Aattona kumpikaan meistä aikuisista ei ottanut yhtään lasillista alkoholia. Vietimme aikaa perheidemme kanssa ja vaikka viiniä oli tarjolla, niin molemmat meistä päätyi alkoholittomiin juomiin.

Joulupäivänä itse join puolikkaan lasillisen samppanjaa, mutta se olikin sitten siinä. Eli periaatteessa alkoholi kuului meidän jouluun puolikkaan lasillisen verran.

Mitä haluan opettaa lapselleni

En missään nimessä halua opettaa, että alkoholi olisi synneistä suurin ja sitä ei saisi koskaan ottaa. Jos siitä tekee numeron, niin sittenhän se vasta teininä kiinnostaakin.

Haluan opettaa, että alkoholi on aikuisten juomaa ja sitä voi ottaa ruuan kanssa aina silloin tällöin. Meillä kotona se ei tule varmasti kauheasti näkymään illallisilla, koska emme ikinä vaan osta kotiin alkoholia. Toki jos menemme sukulaisten luokse syömään, niin siellä ruuan kanssa voi ottaa sen lasillisen.

Mitä linjauksia te olette vetäneet alkoholin suhteen?

LUE MYÖS MINKÄLAINEN OLI MEIDÄN JOULU KOKONAISUUDESSAAN TÄSTÄ

3 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Mun mielestä lasten pitäisi nähdä myös normaalia alkoholin käyttöä. Lasten läsnäollessa ei todellakaan saa olla humalassa. Toisen vanhemmista täytyy olla ”ajokunnossa”. Mun tapauksessa, eronneena äitinä juhlat, viikonloput ja muutenkin arjen vietän selvänä, koska olen yksin vastuussa lapsista.

 2. Pk kirjoitti:

  Meidän perheessä ei juoda alkoa humalatarkoituksessa ollenkaan mutta saatamme ottaa kotona sen kaksikin lasia viiniä hyvän ruoan kanssa.
  Mielestömme lasten on hyvä nähdä että viini kuuluu ruoan kanssa nautittavaksi. Mieheni on myös välimeren kasvatteja, joten meillä ruoka/viinikulttuuri on hieman eri kuin ehkä suomalaisperheessä. Meillä viini kuuluu vahvasti ruokaperinteisiin ja ruokapöytään.

  • Johanna / JohanOnFitness kirjoitti:

   Kiitos kommentista! Olen kyllä samaa mieltä, että lasten tulee nähdä tervettä alkoholikäyttytymistä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *