Hae
Johanna Tolppola

Elämäntapoihin muutoksia nyt eikä tammikuussa

”Normaalisti” moni ihminen siirtää mahdollisia elämäntapoihin tulevia muutoksia tammikuulle. Se on helpompi aloittaa uusi vuosi ja uudet elämäntavat ns. puhtaalta pöydältä. Itse en halua odottaa tammikuuhun, vaan nyt jo otan pikkuhiljaa uusia elämäntapoja käyttöön. Mun elämäntapamuutokset liittyvätkin IBS-oireisiin sekä tasapainoiseen arkeen. Mitä muutoksia on siis edessä? Onko uusia tavoitteita, jne.? Se selviää alempana.

Elämäntapamuutos 

Olen kärsinyt vuosia IBS-oireista, jotka kuin taikasauvasta katosivat tuhka tuuleen raskauden aikana. Oireet pysyivät kurissa vielä noin 6 kk synnytyksestä. Välihuomiona, että naisen keho on kyllä uskomaton! Tämän jälkeen olenkin ollut taas syvissä vesissä vatsani kanssa. Myönnän, että en ole kyllä katsonut yhtään mitä saisin syödä ja mitä en, joten senkin takia vatsa on koko ajan mennyt pahempaan suuntaan,

Nyt sain apua ammattilaiselta, joka katsoi mitä saan syödä ja mitä en. Aloitan jo nyt tekemään tiettyjä asioita ja tammikuussa alkaa vaihe, jolloin syön ainoastaan IBS:n sallittuja ruoka-aineita. Tämän jälkeen testaamme porrastetusti mitä mun vatsa kestää.

Nyt alkuun lisään monipuolisuutta mun hävettävän yksitoikkoiseen ruokavalioon pelkän aamupalan muodossa. Eli en laita kerta heitolla koko ruokavaliota uusiksi, koska tiedän, että se olisi liian iso muutos tähän hetkeen. Tämän takia aloitan tekemällä arjessa pieniä muutoksia. Ne isot muutokset tapahtukoon tammikuussa.

IHMINEN ON PSYKOSOMAATTINEN KOKONAISUUS 

Mieli ja keho ovat sidoksissa toisiinsa. Olen suorittajaluonne ja teen kaiken täysillä. En osaa tai ole kykeneväinen tekemään mitään puolitiehen. Tässä on hyvät ja huonot puolensa.

Rakastan työtäni ja mulla on koko ajan monta rautaa tulessa. Käyn kierroksilla, joskus jopa liikaakin. Tämän takia mulla pitäisi olla jokin asia mikä on vastapainona mun arjelle. Ensin ajattelin sen olevan sali, mutta sain tähän uutta näkökulmaa muualta. Sali on ollut mulle se ”tavoitteiden mekka”. Siellä paiskitaan töitä tavoitteiden eteen ja silloin mennään kovaa eikä meinata. Mun suorittajaluonteelle ei ole mahdollista mennä sinne vain ”rentoutumaan”, vaan se voisi mahdollisesti olla mulle yksi kuormittava tekijä arkeen lisää. Totta kai haluan lisätä salitreeniä myös arkeeni, mutta mun pitää luopua ajatuksesta: 5 kertaa viikossa tai turha mennä ollenkaan. 😀 Eli nyt alkuun rupean käymään treenaamassa vain 2-3 x viikossa.

Tämän lisäksi mun pitää löytää jokin keino, jolla oikeasti saan ajatukset nollattua arjen askareista. Luulen, että parasta on vaan lähteä ulos. Raitis ilma tekee aina hyvää. Joten tästä eteenpäin pyrin reilu pari kertaa viikossa käymään ulkona kävelemässä Theon kanssa. Näin me molemmat saadaan raitista ilmaa.

ONKO TAVOTTEITA

Mun ainoa tavoite on saada vatsa kuntoon ja löytää tätä kautta tasapainoinen arki. En siis ole aloittamassa jotain laihdutuskuuria tai muuta vastaavaa. Tällä kertaa elämäntapamuutoksen tavoitteet ovat puhtaasti mun omassa hyvinvoinnissa.

Mun unelmana olisi elää tasapainoista elämää, jossa pääsen kehittämään itseäni kaikilla osa-alueilla, mutta samalla löytää tasapaino arjen ja työn välille.

Eikö kuulostakin hyvältä?

LUE MYÖS: FOODMAP-RUOKAVALIO KÄYTTÖÖN. TÄSTÄ.

KIRJOITIN TÄMÄN HELMIKUUSSA 2017, KUN MINULLA DIAGNOSOITIIN IBS.

4 kommenttia

 1. Nina kirjoitti:

  Kuulostaa hyvältä. Käyttekö paljon puistoissa? Ulkoileeko theo joka päivä?

  • Johanna / JohanOnFitness kirjoitti:

   Moikka! Emme käy paljoa ja emme kauheasti muutenkaan ulkoile. Yritän kyllä nyt petrata tässä. 🙂

 2. Jenna kirjoitti:

  Mulla alkaa kanssa tammikuussa isommin uudet tuulet puhaltamaan ja elämäntapamuutos käyntiin. Tosin olen jo nyt tämän kuun aikana tehnyt pieniä muutoksia.
  Ennenkaikkea oon valmistautunut henkisesti tulevaan muutokseen, niin että se pysyy eikä ole vain dieetti. Varsinkin oma motivaatio, tavoitteet ja sisäiset syyt on niitä mitä oon läpikäynyt. Haluan olla henkisesti valmis lähtemään loppu elämän muutokseen.

  • Johanna / JohanOnFitness kirjoitti:

   Moikka!Kiitos kommentista. Kuulostaa todella hyvältä ajatustyöltä! Tsemppiä uuteen elämäntapaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *