Hae
Johanna Tolppola

Mitä olen oppinut riitelystä?

Kaikki pariskunnat riitelevät joskus, jotkut enemmän ja jotkut vähemmän. Riitely ja erimielisyydet kuuluvat osaksi parisuhdetta. Se miten erimielisyydet selvitetään, on sitten asia erikseen. Lainatakseni Väestönliiton sanoja: ”Riitely on taitolaji, jossa mitataan pariskunnan halua ja kykyä ylläpitää ja korjata yhteyttään. Mitä minä olen oppinut riitelystä? Voiko riitoja ennaltaehkäistä? Miten riidat selvitetään? Niitä asioita pohdin tässä kirjoituksessa.

Mitä olen oppinut riitelystä

Riitoja on kahdenlaisia ja syttyvät erilaisissa tilanteissa.

1. Spontaani erimielisyys jostain mielipiteestä, teosta tai silkka väärinkäsitys

Riidoissa on monta eri tasoa. Joskus riita voi syttyä jostain aivan pienestä ja sen syy voi olla aivan merkityksetön. Pienet riidan aiheet ovat yleisesti ottaen turhaa ylimääräistä nalkutusta, jotka vain syövät parisuhteen arkea. Niistä pitäisi pyrkiä eroon kaikin mahdollisin keinoin. Onko asia oikeasti haudan vakavaa, jos joskus roskat ovat viemättä tai sänky petaamatta. Ei mun mielestä.

Joskus riidat voivat syttyä sitten isommista mielipide-eroista. Näissä monesti tunnetaan isoja tunteita ja asiat menevät todella ihon alle. Aina pitäisi kumminkin pyrkiä ymmärtämään myös toisen mielipide ja syy mielipiteen taustalla. On hyvä myös muistaa, ettei kumppani ja itse ole sama henkilö, joten se on ihan luonnollista, ettei kaikista asioista olla samaa mieltä. Täytyisi aina vain yrittää nollata kierrokset ja hyväksyä asia, että asiasta nyt ollaan eri mieltä. Turha on yrittää ”käännyttää” toista.

Monessa suhteessa on myös tekoja, jotka loukkaavat parisuhteen toista osapuolta. Sitten ollaan todella pahalla polulla, jos näitä tekoja tekee tietoisesti. Sitten kannattaa miettiä onko parisuhde oikeasti sellainen missä haluaa olla.

Väärinkäsityksiä sattuu varmasti kaikilla. Toinen kuulee toisen puheesta oman kokemusperän pohjalta vain tietyt asiat ja käy aivan eri keskustelun oman pään sisällä verrattuna siihen oikeaan keskusteluun. Sitten ruvetaan vääntämään kättä, kun ollaan itse ymmärretty asia aivan väärin. Ei ikinä pitäisi yrittää ylianalysoida, vaan olla täysin läsnä ja kuunnella mitä toisella on sanottavana.

2. Riitely ikuisista ongelmista

Tiesitkö, että kolmasosa pariskuntien riitelystä on juurikin näitä ”ikuisia ongelmia”. Eli samoista asioita riidellään aina kerta toisensa jälkeen ja näihin ei koskaan löydy ratkaisua.  Näiden ristiriitojen kanssa tulee vain oppia elämään ja pyrkiä hyväksymään se, että ristiriitoja on jokaisessa parisuhteessa. Koko parisuhde pääsee helpommalla, kun antaa näiden asioiden vain olla. Jos vuosienkin päästä riidellään asioista, joihin ei ole ratkaisua, niin onhan se varmasti raskasta ja kuluttavaa.

Miten riidat selvitetään

Lähtökohtaisesti kaikki riidat kannattaa aina selvittää. Selvittämättömät riidat aiheuttavat pariskunnan välille jännitystä, kaunaa ja pahimmassa tapauksessa vie kumppaneita koko ajan kauemmaksi toisistaan. Riitelyssä tulisi aina kunnioittaa toista osapuolta, vaikka riita olisi kuinka paha. Loukkaava käytös ja sanat tekevät enemmän hallaa, kuin riidan alkuperä. Riitelyssä ei pitäisi ikinä pyrkiä tahalliseen loukkaamiseen, vaan olennaisinta olisi keksiä keinot riidan sopimiseen. Eli ei kannata ikinä käyttää sopimiseen tarkoitettua energiaa siihen, että heittää vettä myllyyn. Koko riitelyn tavoite tulisi olla, että erimielisyydet ratkaistaan niin, että pariskunnan molemmat osapuolet kokevat tulleensa kuunnelluiksi ja arvostetuiksi riidan laadusta riippumatta.

Voiko riitoja ennaltaehkäistä

Uskon, että riitoja voi ennaltaehkäistä. Aina ennen kuin halua ärähtää jostain aiheesta, olisi hyvä laskea kymmeneen ja sen jälkeen miettiä onko tämä asia nyt sellainen mistä oikeasti haluan sanoa. Omalla käytöksellä tulisi myös pyrkiä siihen, että kunnioittaa aina toista ja ei tarkoituksella tee asioita, jotka loukkaavat kumppania. Tulee myös muistaa, että erimielisyyksiä on aina ja parisuhteen osapuolet ovat eri ihmisiä. Kannattaa aina asettua myös toisen saappaisiin ja pyrkiä ymmärtämiseen.

LUE MYÖS: 6 VINKKIÄ JOKAISEN PARISUHTEESEEN. LINKKI TÄSSÄ.

2 kommenttia

  1. Nina kirjoitti:

    Tosi hyvä! ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *