Hae
Johanna Tolppola

Hyvät ihmiset rokottakaa lapsenne

Tämä on taas tällainen aihe, että en vain ymmärrä. Nyt on uutisoitu valtamediassa, että jollakin alueella on paljon rokotusvastaisuutta ja nyt sen seurauksena sillä alueella on odotettavissa tuhkarokkoepidemia. Tuhkarokkoon on nyt kyseisellä alueella sairastunut viaton lapsi, jonka vanhemmat ovat jostain kumman syystä päättäneet olla rokottamasta lastaan.

Mennäämpä ihan faktoihin ennen kuin päästän oman tunneryöppyni tätä pidemmälle.

Mitä rokotuksia Suomessa otetaan?

Täällä Suomessa lapsia rokotetaan  12 tautia vastaan. Nämä taudit ovat: kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio, hemofilus, tuhkarokko, vihurirokko, sikotauti, influenssa, rotavirus, pneumokokki ja papilloomavirus. Rokotteet eivät pelkästään suojaa kyseistä tautia vastaan, vaan myös jälkitauteja, jotka voivat olla itse ”päätautia” pahempia.

Mitä tapahtuu jos ei enää rokotettaisi? Yksinkertaisesti sairaukset tulisivat takaisin. Eli esim. tuhkarokko saapuisi myös Suomeen ja pahimmassa tapauksessa se tappaisi sinun lapsesi tai naapurin lapsen.

Miksi joku jättää tuhkarokkorokotteen ottamatta?

”1990-luvun lopussa MPR-rokotteen väitettiin aiheuttavan autismia. Myöhemmin lukuisissa tutkimuksissa todettiin, että MPR-rokotteella ja autismilla ei ole yhteyttä. Väärät väitteet ovat kuitenkin jääneet elämään muun muassa Internetin keskustelupalstoilla. Tilastot puhuvat rokotuksen puolesta. MPR-rokote aiheuttaa lieviä tuhkarokon oireita ensimmäistä kertaa rokotettaessa 5–15 prosentille rokotetuista. Lapsi voi saada myös kouristuskohtauksen, yleensä rokotuksen nostaman kuumeen yhteydessä. Tuhkarokkoon liittyvä kouristusvaara on kuitenkin yli 16 kertaa suurempi kuin MPR-rokotteen. Tuhkarokkorokotuksen jälkeen raportoitujen aivotulehdusten ilmaantuvuus on ollut noin yksi tapaus miljoonaa rokotettua kohti. Siitä johtuiko aivotulehdus juuri MPR-rokotteesta vai jostain muusta satunnaisesta asiasta, ei ole varmuutta. Tuhkarokkotaudin aivotulehdusriski on MPR-rokotteeseen verrattuna 400- kertainen. Tuhkarokko aiheuttaa 10 kuolemaa 100 000 sairastunutta kohti. MPR-rokote ei aiheuta ainuttakaan.” – Lähde: Potilaan lääkärilehti

Älkää olko tyhmiä

Tämä on todella kärjistetty väliotsikko, mutta seison sen takia. Miksi ihmeessä joku tietoisesti haluaa jättää lapsensa rokottamatta ja samalla altistaa, niin oman lapsensa, kuin muut ihmiset tappavalle taudille! Vielä jäävuoren huippuna, että matkustaa sitten lapsen kanssa vielä ulkomaille ilman rokotetta? Huhhuh. Olen aivan sanaton ja järkyttynyt. Mä todella toivon, että tämä hirvittävä tapaus olisi nyt herätys muille, jotka ovat jättäneet lapsensa rokottamatta.

Meitä kaikkia suojaa laumaimmunitteetti ja se tarkoittaa, että 95 % lapsista tulee olla rokotettuina. Ja jos lapsesi kuuluu tuohon 5 %, ja ajattelet ettei rokotetta tarvita laumaimmuniteetin takia, niin ota hyvä ihminen huomioon, että silloin et voi matkustella sellaisiin paikkoihin, joissa on tuhkarokkoriskiä. Se myös kannattaa huomioida, että jos alueellasi on joku rokotusvastaisuus, niin se laumaimmunitteetti laskee eli se ei ole enää pätevä.

Ihan vain tietona, että yksi tuhkarokkoon sairastanu tartuttaa 10-15 ihmistä. Mietippä siitä laskukaava miten nopeasti tämä leviää esim. bussissa, kaupassa, tarhassa, koulussa, jne. Tuhkarokko voi myös tarttua rokotettuihin, jos he ovat paljon tekemisissä.

Rokottakaa

Mä ymmärrän, jos ollaan rokotevastaisia vaikka joihinkin uusiin rokotteisiin, joita ei ole ollut pitkään markkinoilla, mutta en vain ymmärrä tätä, että kieltäydytään näistä perinteisistä rokotteista.

Tämä menee samaan kastiin kuin se hopeavedenjuonti. Huhhuh.

Lähde: Potilaan lääkärilehti

LUE MYÖS: MIKSI LAPSI PUREE? LINKKI TÄSSÄ.

7 kommenttia

 1. Tinde kirjoitti:

  Tismalleen samaa mieltä!

 2. Tinde kirjoitti:

  Ps mistä tuo ihana puku Theolla?

  • Johanna / JohanOnFitness kirjoitti:

   Moikka! Se on Babyshopista the brandt -merkki. 🙂 Siihen on samaa housut ja paita. 🙂

 3. Jaana kirjoitti:

  Olen myös sanaton ja järkyttynyt miten tyhmiä ihmisiä vanhempina voikaan olla! Vuosia kestänyt päästä eroon noista jopa tappavista taudeista ja nyt sitten saadaan päähän kulkea omia polkuja ja jättää lapsi rokottamatta niin pistää vihaksi. Onhan se hyvä jos on itse saanut sen rokotteen lapsena niin nyt sitten ajatella että ei mun lapsi sitä tarttee kun harvinaiselta vaikuttaa sairastumisen? en tajua. Miten kukaan vanhempi voi altistaa lapsensa tälläisellä?

 4. Nicola kirjoitti:

  Ihan samaa mieltä, sekä itsekkin tätä pohtinut itsekseni.

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Olen samaa mieltä, että rokotukset tulisi ottaa, mutta se ei ole kaikille mahdollista. Valitettavasti osa rokotteista (influenssa yms ja ymmärtääkseni myös MRP) kasvatetaan kananmunassa, joka estää rokotteet vakavasti allergisilta lapsilta. Laumasuoja on heille sitä tärkeämpi.

 6. iida kirjoitti:

  Tekee pahaa ajatella, että jakaa tämän planeetan tyyppien kanssa, jotka uskovat rokotteiden olevan salaliitto ihmiskuntaa vastaan. Onneksi nyt kuitenkin kaavaillaan sitä, että rokotteiden otto olisi kytköksissä lapsilisään – jos rokotteita ei ota, ei saisi lapsilisääkään. Monissa valtioissa rokotuspakko liityy kouluun, ja rokottamattomia lapsia ei yksinkertaisesti kouluteta ennen kuin vaaditut rokotteet on hoidettu. Sama voisi olla käytäntönä myös täällä, ehkä jopa jo päiväkotitasolla!
  https://notsodamnmainstream.blogspot.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *