Hae
Johanna Tolppola

Someraivo Helloimsaaran leteistä

Helloimsaara julkaisi kuvan Instagramissa, jossa hänellä on ”braidit” eli useampi ranskanletti. Vanhemmat seuraajat tietävät mistä on kyse, kun sanon, että Saaralla oli kuvassa sellaiset letit mitä otettiin 90 luvulla aina kun oltiin ulkomailla.

Tämä kuva nosti järkyttävän suuren someraivon, jotta kukaan ei ikimaailmassa osannut edes kuvitella. Saaralla on paljon seuraajia ulkomailta, joka selittää seuraajien kommentit.

Mistä oli siis kyse?

Saara julkaisi kuvan itsestään letit päässään ja seuraajat räjähtivät raivoon. Ihmiset olivat raivoissaan, koska jenkeissä tummat lapset lähetetään kotiin koulusta, jos heillä on samanlaiset letit ja tummat ihmiset eivät saa töitä, jos menevät esim. työhaastatteluun samassa kampauksessa. Seuraajien mielestä on kamalaa, että valkoinen ihminen voi pitää samaa kampausta tilanteessa kuin tilanteessa, mutta muut taas ei.

Ymmärrän kyllä seuraajien pointin ja onhan se kamalaa, että syrjintää tapahtuu ihonvärin, hiustyylin tai minkään muunkaan takia. Niin ei olisi koskaan saanut tapahtua, ei ennen, ei nyt.

Kuva: Helloimsaara IG

MINULLE kampaus on vain kampaus

Yksi seuraaja kommentoi kuvaa todella osuvasti. Täällä Suomessa kuka tahansa voi pitää braideja ja mennä kouluun. Ei Saara tai kukaan muukaan varmasti osannut edes kuvitella, että tällainen raivo syntyy yhdestä kampauksesta.

En kumminkaan väitä, etteikö Suomessa olisi rasismia tai syrjintää. Totta kai on ja se on ihan kamalaa. Olen kuullut entiseltä työkaverilta ihan kauheita juttuja mitä hän on saanut kokea niin lapsena, kuin aikuisena. Sellaisia asioita, joita itse näen vain elokuvissa. Se ei ole oikein. Kenenkään ei tulisi kokea sellaista yhtään missään.

Aina kun joku someraivo puhkeaa, yritän myös ymmärtää niitä taustoja asialle. Asia selvästi kosketti todella monia, mutta en itsekään olisi osannut odottaa vastaavaa reaktiota, koska olen vain selvästi liian tietämätön.

Onko suunta kumminkaan oikea

Mihin maailma menee, jos kukaan ei saa enää ”lainata” mitään toisesta kulttuurista ja se otetaan heti rasistisena tai halventavana tekona, vaikka ihminen olisi täysin tietämätön asiasta? Eikö juuri kulttuurien sekoittamisella kommunikoitaisi, että kaikki me olemme yhtä? Tämä voi olla mun aivan liian yksinkertainen ja utopinen ajatusmaailma, mutta tähän haluaisin uskoa. Mulle itselle jokainen ihminen on samanarvoinen ihon väristä, kulttuurisesta taustasta tai synnyinmaasta riippumatta. Haluan opettaa myös mun lapselle, että jokainen ihminen on arvokas, tärkeä ja jokainen ihminen on kohdattava yksilönä.

Tämä asia jakaa varmasti paljon mielipiteitä.  Ymmärrän myös, että onhan se ihmisenä joka ei koskaan ole joutunut syrjinnän tai rasismin kohteeksi ”hyvä” näihin asioihin ottaa kantaa eli täysin tietämättömänä. Musta vain olisi ihanaa, jos huomenna jokainen saisi pitää sellaista hiustyyliä kuin itse haluaa, olisi sitten valkoinen tai tumma ja mennä samalla kampauksella kouluun/töihin ilman, että lähetetään pois.

Peace & Love

Yksi kommentti

  1. Hanna kirjoitti:

    Minusta on ihan käsittämätöntä koko juttu. Onhan kautta aikojen ollut lettejä, jopa viikingeillä. Bo Derekin letit olivat aikansa ikoninen kampaus, Paris Hilton, Christina Aguilera, Madonna useita kertoja vuosien varrella ja ketäniitänyton, no, SANNI viime vuonna. Minulla oli myös 19-vuotiaana letit, ja se oli suosittu kesäkampaus joskus ysärillä, etenkin festareille koska ei rasvoitu vaikkei pääsis heti pesemään. Rastoja on nähty valkoisilla vuosikymmeniä, eikä tällaista myrskyä ole noussut (paitsi Kim Kardashianin leteistä). Mikä ihmisiä vaivaa kun kaikesta tehdään jotain moraalisia kysymyksiä? Tai, itseasiassa ei edes kaikista, tuntuu että näistä leteistä nousee myrsky vain sellaisten tyyppien kohdalla joita porukka rakastaa vihata muutenkin.

    Englannissa asuessa, meillä oli useita töissä tasokkaassa tavaratalossa joilla oli letit, niin tummia kuin yksi valkoinenkin, joka hankki nimenomaan Angelina Jolie-rastat (mitkä sillä oli Gone in 60 seconds-leffassa). Ainoa mikä meillä oli kiellettyä, oli lävistykset kasvoissa, joihin sai myös poikkeusluvan muutama Intialaistaustainen uskonnon vuoksi. sekä tatuoinnit, jota katsottiin kyllä meidän osastolla (miesten muoti) niiiin läpi sormien että oli enemmänkin poikkeus jos jollain ei tatskoja olisi ollut näkyvillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *