Hae
Johanna Tolppola

Imetysten Viimeisiä Kertoja Viedään

Ennen Theoa olin aina ajatellut, että imetän ainoastaan maksimissaan kolme kuukautta. Imetys oli aina tuntunut mulle oudolta ajatukselta, varsinkin yllätysraskauden myötä.

Kun Theo syntyi ja sain Theon syliini, niin imetys tuntui sillä sekunnilla täysin luonnolliselta. Sektion jälkeen mulla oli ongelmia maidon nousun kanssa, mutta tahtotila oli kumminkin kova. Alussa Theo sai korviketta mun maidon lisäksi, koska hänen painonsa ei tahtonut nousta. Alussa ravasimme muutaman kerran painokontrollissa.

Noin viikon jälkeen Theon syntymästä maito kumminkin nousi kunnolla ja sain jätettyä korvikkeen pois. Alussa mulla oli ajatuksena, että imetän 3 kuukautta ja sen jälkeen siirryn korvikkeeseen. Mulla oli mielessä jokin ajatus, että korvikkeiden kanssa olisi helpompaa ja Theo saisi varmasti ainakin tarpeeksi maitoa.

Aika kului. Meni kuukausi, kaksi ja kolme kuukautta. Kun Theo oli kolmen kuukauden ikäinen, niin imetyksen lopettaminen ei tuntunutkaan enää hyvältä ajatukselta. Olin tottunut siihen ja olin huomannut miten helppoa se onkaan, että ruoka on ns. koko ajan mukana ja ei tarvitse leikkiä pullojen kanssa.

Tällöin ajattelin, että no lopetan imettäminen sitten kun Theo on 6 kuukautta. Taas kuukausia vain kului ja ystävätkin rupesivat kyselemään, että milloin ajattelin lopettaa. Yhtäkkiä en osannutkaan enää vastata. Theo oli 6 kuukautta ja en halunnutkaan lopettaa imettämistä vielä. Asia tuntui edelleen luonnolliselta ja helpolta. Theo kasvoi todella hyvin.

Kun Theo täytti 8 kuukautta ajatus imetyksen lopettamisesta tuli ensimmäistä kertaa kunnolla mieleeni. Mun tavoite olikin, että kun Theo täyttää vuoden, niin imetys on silloin päättynyt. Aloitin tuolloin vähentämään imetyskertoja ja lisäämään korviketta Theon päivään. Se onnistui todella hyvin, koska Theo on aina saanut myös pullosta maitoa, joten hän kelpuutti pullon myös hyvin.

Aloitin pikkuhiljaa. Eli korvasin alussa vain yhden imetyskerran päivästä korvikkeella. Näin menin useamman viikon, jonka jälkeen vähensin taas yhden. Eli menin todella hitain ja pienin askelin eteenpäin. Theon maha kesti korvikkeen hyvin. Oma maidontuotanto myös pikkuhiljaa väheni eli ei tullut kauheita kipuja tai muitakaan vaivoja.

Nyt tuosta on jo 3 kuukautta. Tällä hetkellä Theo saa rintaa n. 2 kertaa päivässä. Muut kerrat on korvattu korvikkeilla. Hän täyttää kuukauden päästä vuoden ja siihen mennessä yritän vähentää kerrat 1 kertaan päivässä ja siitä sitten joka toiseen päivään, jne.

Palaan töihin tammikuussa ja haluan lopettaa imettämisen kokonaan siihen mennessä. Itselle imettämisen lopettaminen tuntuu nyt luonnolliselta. Theo kasvaa ja kehittyy koko ajan ja hän ei ole enää mikään pikku vauva. 🙂

En ole itse mikään ns. ”imettämisen hehkuttaja”, vaan uskon, että jokainen perhe katsoo itse mikä heille sopii parhaiten. En halua, että kukaan ottaa imettämisestä mitään stressiä. Se joko onnistuu tai ei ja sitä joko haluaa tai ei halua. Itse olen saanut korviketta 3 kuukaudesta eteenpäin ja useampi ystäväni ei ole imettänyt ollenkaan. Kaikki tehköön niin, miten itse parhaaksi näkee.

Olen itse iloinen, että alkuvaikeuksista huolimatta jatkoin imettämistä ja päätinkin jatkaa näin pitkään. Kaikki on mennyt meidän perheessä hyvin luonnollisesti ja se on mun mielestä pääasia.

 

3 kommenttia

 1. N kirjoitti:

  Miksi ystävät ihmettelivät 6kk kohdalla imetyksen jatkumista. ”Koska lopetat” lopettaa parhaan mahdollisen ravinnon antamisen lapselle ja tämän suolisto bakteereille, evätä mahdollisuus saada vasta-aineita jyllääviin pöpöihin.
  Antaa vauvalle mielummin teollista palmuöljy vitamiini höttöä?

  Miksi lopettaa 1v? Miksi lopettaa juuri sinä hetkenä kun tärkeä vanhempi on poissa pitkiä aikoja. Tissihän on myös yhteyden ja turvan tuoja?

  Maaiman terveys järjestö suosittelee imetettävän ainakin 2 ikävuoteen asti!

  Mutta hienoa, että jatkoit 3kk jälkeen, hienoa, että jaksoit harjoitella ja opetella imettämistä.
  Hienoa, että ainakin vuoden kasvatit lapsesi suolistobakteereja, annoit parasta ravintoa juuri omalle lapsellesi, säästit ehkä lastasi sairastamasta rintamaidosta saatujen vasta-ainaiden avulla.

 2. Nina kirjoitti:

  Ihana postaus! Kiitos tästä! Minkä imetyskerran lopetit ensimmäisenä? Toisena jne? Milloin nyt imetät?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka, lopetin lounaan ja välipalan imetyskerrat ensimmäisenä. Nyt lähinnä on ollut aamulla ja illalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *