Hae
Johanna Tolppola

Mitä Jos Ei Olisikaan Rahaa Elämiseen

Tänään aamuni alkoi Hesarin jutulla, missä kerrottiin vanhusten ja vähävaraisten lapsiperheiden ahdingosta, kun Toimeentulotuen perusosa siirtyi Kelalle viime vuoden alussa.

Vapaaehtoisjärjestöissä muutos oli näkynyt siinä, että apupyyntöjen määrä on lisääntynyt merkittävästi. Lapsiperheillä ei ole rahaa ruokaan tai esim. maksaa sähkölaskua. Jollekin se 60 euron sähkön tasauslasku sekoittaa koko kuukauden raha-asiat. Perheet pyytävät apua mm. ruokaan. Voitteko itse kuvitella olevanne siinä tilanteessa, että mietit miten mä maksan mun ja mun lapsen ruuat huomenna tai ylihuomenna, jos vaikka lapsilisään on vielä viikko aikaa.

Hesarin jutussa haastateltiin Apuna Ry:n Heidi Jaaria ja Merja Rantasalmea, jotka ovat auttaneet tässä tilanteessa olevia perheitä ja vanhuksia. ”Kysymys ei ole siitä, että ihmiset eivät yritä. He ovat surullisia, yksinäisiä, lannistettuja.” Haastattelusta kävi ilmi, että jotkut lapset ovat aivan ihmeissään, jos saavat juustoa tai jugurttia, jota eivät ole saaneet moneen vuoteen. Voitteko kuvitella! Mun sydän särkyy näistä jutuista.

Itselläni on luonnollisesti todella vaikea astua edes mielikuvallisesti näiden ihmisten saappaisiin. Ihan hyvin toimeentulevana on vaikea kuvitella, että jotkut oikeasti joutuvat miettimään miten me selvitään viikko tai edes huominen. Tulin jutusta todella ahdistuneeksi ja sisällä oleva äidin vaistoni karjui sisälläni tekemään jotain nyt heti.

Tällaisia juttuja kun lukee, niin sitä rupeaa olemaan entistä kiitollisempi omasta tilanteesta. Kaikki ei ole itsestään selvää ja oma elämäkin voi muuttua sekunnissa. Näitäkin tilanteita olen nähnyt ja sen takia sitä omaa elämää tulisi arvostaa juuri nyt. Se mitä tänään on, ei välttämättä ole enää huomenna. Tämä on myös toisinpäin. Se mitä tänään ei ole, voi olla huomenna. Kaikki on siis mahdollista puolin ja toisin. Jokainen päivä tulisi kumminkin nähdä mahdollisuutena uuteen ja parempaan. Sitten kun asiat ovat hyvin, voi myös todella pysähtyä ja olla vaan kiitollinen kaikesta.

Itse liityin nyt Apuna ry:n Facebook-ryhmään ja toivottavasti liityt sinäkin. <3 Pääset siihen tästä. 

Lue Hesarin artikkeli jutusta täältä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *