Hae
Johanna Tolppola

Nirsot Ruokatottumukseni

Tässä on taas yksi toivepostaus! Olen monesti blogissa päivitellyt, miten nirso olenkaan. Nyt sitten ajattelin aukaista näitä mun ruokakuvioita tänne vielä enemmän.

Oon aina ollut nirso. Lapsena en päiväkodissa syönyt mitään. Jos mut pakotettiin syömään, niin oksensin. Äitini käytti mua lapsena ihan ruokaterapeutilla. Ruokaterapeutti oli sanonut, että syököön mitä syö, tyttö näyttää voivan hyvin. Tästä eteenpäin tarhassa ei enää pakotettu edes maistelemaan tarjolla olevaa ruokaa.

Koulussa en myöskään ikinä syönyt yhtään mitään. Ensimmäistä kertaa elämässä rupesin syömään kouluruokaa vasta lukion toisella luokalla. Söin siis lapsena kunnon aamupalan ja koulun jälkeen välipalan, sitten päivällisen sekä iltapalan.

Aikuisiällä olen ruvennut rohkeammin maistelemaan erilaisia ruokia. Rupesin tykkäämään esim. pizzasta vasta joskus 15 vuotiaana. Tällä hetkellä mun lempiruokaa on kaikki tulinen ja texmex. Eli pidän hyvinkin mausteisesta ruuasta. Syön myös intialaista, nepalilaista ja aasialaista ruokaa. Näitä vain hieman harvemmin. Fine dining ei ole ollenkaan mun juttu. Olen toki testannut esim. Farangia ja Gaijinia, mutta se oli ns. ”helmiä sioille”. Olihan se ruoka hyvää, mutta en vain saa siitä niin paljoa irti, kuin ehkä pitäisi.

Jos menemme ulos syömään, niin melkein aina se on joko jotain texmexiä tai sitten perus ravintolaburgeria. Lounaalla saatan käydä Subissa, aasialaisessa tai ravintolassa syömässä esim.  kanaa ja riisiä. Nyt en vähään aikaan ole syönyt salaatteja, mutta yhdessä vaiheessa meni yksi salaatti per päivä.

Kotona syön todella perinteisiä ruokia, kuten mm. makaronilaatikkoa, spagettia ja jauhelihakastiketta, kanaa ja riisiä, kalaa ja perunaa tai bataattia, lihapullia, tortilloja, jne. En ikinä kokkaile mitään erikoista, koska en osaa ja en jaksa.

Aamupalana syön joko kaurapuuroa ja maitorahkaa tai sitten kaurapuuron tilalla kauraleipää. Välipalana otan yleensä aina proteiinipatukan tai proteiinivanukkaan. Viime aikoina iltapala on jäänyt, mutta normaalisti syön iltapalaksi maitorahkaa ja marjoja tai sitten Skyrrin.

Salaattina syön ainoastaan jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa ja punasipulia. Hedelmistä syön vain omenaa ja banaania. Marjoista syön vain mustikkaa ja mansikkaa.

En missään nimessä söisi esim. sushia. En myöskään tykkää ollenkaan kaaleista tai esim. herneistä. Juustoista feta on mun herkkua! Sinihomejuustoa en taas söisi mistään hinnasta.

Kun syömme ulkona, niin aina löytyy jotain mitä voin syödä eli se ei ole ollut ongelma. Sukulaiset ja ystävät tietävät miten ruokarajoittunut olen, joten he ottavat sen kyllä yleensä huomioon ja eivät loukkaannu, jos jostain kieltäydyn.

Joulupöytä on mulle yksi pahimmista painajaisista. En pidä mistään jouluruuasta. En edes kinkusta. Jouluisin syön vain lihapullia ja perunaa sekä karjalanpiirakoita. 😀

Vaikka itse olen näin rajoittunut, niin en missään nimessä halua opettaa näitä tottumuksia Theolle. Eli yritän parhaani mukaan maistattaa hänelle uusia makuja ja kokkailla hänelle sitten monipuolisemmin. En myöskään halua hänelle näyttää, jos itse en jostain pidä.

Lue myös: MITÄ MINÄ TIEDÄN JUURI SINUSTA!

Kuvat: Katri Gruner

3 kommenttia

 1. bea kirjoitti:

  Apua, tää ois voinut olla mun kirjoittama! Tosin mä olin lapsena hyvinkin kaikkiruokainen ja rohkea maistelija, mutta tietyt ruuat oli jo silloin nounounou. Teini-iän anoreksia vielä pahensi tilannetta. Nyt oon terve, mutta en voi sietää saati syödä:
  -herne
  -maissi
  -punainen liha
  -kaaliruuat
  -mikään, missä on etikkaa
  -majoneesi
  -hillosipulit
  -silli
  -lanttu ja kaikki juurekset porkkanaa lukuunomattamatta
  -olut
  -jaffa ja fanta
  – laskiaispulla mantelimassalla
  – marenki
  – leivokset
  – suolakurkut
  – sardiinit, anjovikset ja kaikki vastaavat luonnollisestikin
  – kahvi

  lisäksi vielä ruokia, joita en ole voinut syödä raskaudesta selvittyäni:
  – kaurapuuro
  – suolakeksit
  – makaroni
  – karjalanpiirakat

  ja näitäkin tällä hetkellä inhoan:
  – paprika
  – tonnikala
  – edam-juusto
  -jäätelö

  näistä pidän:
  – ruisleipä
  – kurkku ja tomaatti
  – feta
  -glögi ja piparit
  -daim-fasupalat
  – tee
  -kaakao (joskus)
  – laku
  -smoothiet
  -korvapuustit
  -bataatti

 2. Nina kirjoitti:

  Hahha tää oli niin hauska! ?? syökö miehesi monipuolisesti? Teetkö theolle itse ruuat vai syökö kaupan? Sormiruokaileeko?

 3. Mona kirjoitti:

  Onneks meitä nirsoja on muitakin! 😀
  Samat safkat päivästä toiseen, ja yökkörefleksi tietyistä ruoka-aineista (sipuli ja suolakurkut selkeesti pahin).
  Mutta miksi syödä jotain mistä ei pidä! Mulle on ihan fine syödä samoja ruokia, ja oikein odotan aina mun riisi/jauheliha-lounasta. Nam! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *