Hae
Johanna Tolppola

Hysteerinen Äiti Täällä Terve

No nyt on myönnettävä, että tunnistan itsessäni hieman hysteeristä äitiä.

Mulla on tulevana lauantaina ystävän synttärit ja ajattelin lähteä pitkästä aikaa ihan ulos. Viimeksi mulla on ollut tyttöjen ilta elokuussa 2016. 😀  No jos kerran lähden ulos, niin tottakai haluan nukkua sen yön kunnolla, joten herra x menee Theon kanssa mummolaan yöksi. Mummolassa on Theolle matkasänky ja paljon leluja, joten Theo viihtyy siellä varmasti hyvin isänsä kanssa. X:llä ja Theolla on siellä oma huone missä he voivat nukkua.

Ihanaa on päästä ulos, mutta vielä ihanempaa on saada nukkua yö heräilemättä! Vaikkakin odotan lauantaita innolla, niin olen stressanut tästä asiasta jo monta viikkoa. Mua stressaa olla yö erossa Theosta ja mulle on tullut ihan kamalia pelkotiloja tästä asiasta. Ihan hullua! Tiedän, että omat ajatukset nyt vaan laukkaa ja kaikki menee varmasti hyvin, mutta en vain mahda itselleni yhtään mitään.

Eniten mua pelottaa se, että Theo itkee koko yön ja herra x ei heräisi siihen. Herra x:llä on todella hyvät unenlahjat ja hän ei herää ihan helposta, mutta toki nyt vauvan kovaan itkuun herää nyt kuka vaan. Silti se pelottaa. Näen jotenkin sieluni silmin miten Theo itkee koko yön ja traumatisoituu lopullisesti. 😀 Tiedän, ettei tämä ole mahdollista, koska kyllähän nyt mummo herää, jos x ei heräisi.

Toinen asia mikä jännittää on se, että Theo herää nykyisin öisin 1-2 kertaa ja hänet joutuu ihan nukuttamaan uneen. Joskus se käy helposti ja joskus ei. Mitä jos x ei saakkaan häntä enää unille.

Itsehän edelleen tarkistelen Theon hengitystä aina öisin. Tämäkin on tapa jolle en vain voi yhtään mitään. Jossain vaiheessa se jo väheni hieman. Tarkistelu on nyt taas lisääntynyt, koska Theo nukkuu nykyisin mahallaan. Nyt kun itse en ole tarkistelemassa, niin saa nähdä miten pysyn järjissäni. 😀 Mua ei jännittäisi ollenkaan, jos kyse olisi vain päivästä tai illasta.

Tiedän, että tämä teksti nyt kuulostaa siltä etten luottaisi x:sään ollenkaan, vaikka tottakai luotan. Onhan hän hoitanut Theoa paljon ja saanut kotonakin hänet yöunille ilman minua. Olen vain ollut 8 kk kiinni Theossa 24/7, joten tämä yksi yö erossa on selvästi raskaampaa mulle kuin Theolle. Mielessä vain pyörii kauhuskenaariot ihan syyttä.

Olen kyllä kunnon hysteerikko, mutta varmaan suurin osa tuoreista äideistä on tällaisia, varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla. Sitten kun tämä ensimmäinen yö on oltu erossa ja laastari on ns. repäisty irti, niin tällaisetkin tilanteet helpottuu. Tosin en nyt ajatellut kumminkaan ihan joka kuukausi tai edes joka toinen kuukausi lähteä ulos.

Onko teillä ollut yhtään samanlaisia ajatuksia oman lapsen kanssa?

11 kommenttia

 1. Julia Sipilä kirjoitti:

  Sama homma ja täysin samat ajatukset tuosta että jos mies ei heräiskään huutoon. Raskasta ettei voi täysin rinnoin ja huolettomasti lähteä mihinkään kun naurettavat kauhuskenaariot pyörii päässä. Vaikka myös luotan mieheen kuin kiveen. Siltikin raastavia ajatuksia. Lähdetään ensimmäistä kertaa viikonloppuna yhdessä ulos ja vauva menee siskolleni yökylään. Tarkoitus olisi olla poissa kokonainen vuorokausi, ja mä oon prosessoinut tätä kuukauden päivät. Terv. Toisen marraskuisen mama

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! <3 Voi vitsi, joo toi on niin totta, että kauhean raskastahan nämä ajatukset ovat! Siskosi pärjää myös ihan varmasti, mutta joo tiedän kyllä miten vaikea tuo lähteminen on. Yrittäkää kumminkin pitää kivaa!

 2. Silja kirjoitti:

  Itse oon tällä hetkellä erossa 8kk pojastani viisi päivää työn takia. Aivan kauhea mutta kyllä ne pärjäö jollei poika päätä ruveta huutaa ikävää

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. Oho! Itse en mitenkään osaisi olla noin pitkään erossa, mutta ei töille tietenkään mitään voi. 🙂

 3. Maikki kirjoitti:

  Kuulostaa niin tutulta ☺️ Itse olin ensimmäisen kerran yön pois kotoa, kun vauvani oli 9kk ja jännitin etukäteen sitä ihan älyttömästi, mutta iskällä oli mennyt vauvan kanssa paremmin kuin hyvin, joten stressailu oli ihan turhaa, mutta niin normaalia!
  Uskon että sun miehellä menee myös tosi hyvin ??? Ja usein sanotaan että vielä paremminkin kun äiti ei oo paikalla ? nyt vaan nautit illastasi!

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! Joo no näin mä olen ajatellut, että varmasti hyvin menee kun se päävastuu on silloin isällä ja mä en ole sitten vaihtoehto avussa. 😀 Kiitos joo yritän nauttia kyllä. 🙂 <3

 4. Anniina kirjoitti:

  Moi Johanna,
  mä tarkistelen meidän melkein neljävuotiaan hengitystä vieläkin joka yö. Ei se huoli ja kauhuskenaarioiden visioiminen taida koskaan poistua meistä äideistä. SItä lasta rakastaa niin järkyttävän paljon ja pelkää menettävänsä sen, että järki katoaa näistä toimintatavoista. 🙂 Mä olin ensimmäisen kerran erossa yön R:stä, kun hän oli vain puolivuotias, mutta silloin hän oli mummin luona ja me oltiin ihan kahdestaan kotona. Tiesin, että mummi ainakin herää yöllä itkuun. Luota vaan mummiin ja mieheen ja koeta realata. Ei se helppoa ole, mutta pikku hiljaa se sitten helpottuu. Hauskoja juhlia ja hyviä yöunia!

  • johannavaris kirjoitti:

   Noniin eli siis se tarkistelu ei lopu koskaan. 😀 Apua. 🙂 Mä niin nään itseni siellä oven takana kurkkimassa, vaikka theo olisi 18 v. 😀

 5. Petra kirjoitti:

  Eka yö erossa on hirveä, mutta kyllä Herra X varmasti herää ja saattaahan se mennä niinki et nukkuu paremmin kuin kotona 😀 Mä jouduin alkuvuodesta puhjenneen umpparin takia sairaalaan yllättäen ja jouduin olemaan siellä 6 yötä. Puoliso oli kotona tytön kanssa, hän oli sillon noin 2kk. Mun puoliso ei herää ikinä öisin eikä välttämättä aamulla ees kelloonsa, mutta heräsi heti tytön itkuun yöllä 🙂 Ja neiti ei ikinä oo nukkunu niin hyvin kuin sillon, nukku aina 5-6h putkeen, kun en ollu haisemassa maidolle vieressä! 😀 Kaikki oli menny tosi hyvin ja varmasti menee teilläkin <3 Oli kamalaa olla öitä erossa, ja on ymmärrettävää, että jännittää. Mutta onneksi auttavia käsiä on paikalla muitakin eikä Herra X tarvii pärjätä yksin, vaikka varmasti sekin sujuis – kyllä ne isit osaa!

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! Ui kamala! No tossa tilanteessa eihän sitä voi kuin luottaa että isä hoittaa. Voi hitsi mikä tilanne. :/ Mut ihan mahtavaa, että nukkui noin upeasti! <3

 6. Sussu kirjoitti:

  I feel you! Just samat fiilikset ollu koko äitiyden ajan.

  Täällä tyttö jo 1,5v. Ei ole koskaan ollut minusta erossa yön yli. Ei ole ollut yli 8h kahdestaan isänsä kanssa. En ole pystynyt edes vierashuoneessa nukkumaan, että lapsi nukkuisi isänsä kanssa (isä ehdotti tällaista, kun olin todella väsynyt yöllisistä heräilyistä). Ei ole kyse siitä, ettenkö luottaisi mieheen, ollaan vaan lapsen kanssa oltu niin paljon kahdestaan miehen työn luoteen takia ja en osaa katkaista napanuoraa.. naurettavaa, mutta totta!! Toki en siis ole mitään menoja perunut tämän takia, ei vain ole edes sattunut tulemaan mitään yön yli menoja tässä aikana.

  Parin kuukauden kuluttua palaan töihin ja mieheni jää kotiin hetkeksi ja sitten lapsi menee päiväkotii. Taitaa tehdä hyvää, sekä äitille, isälle että lapselle. Onneksi lapsi on omasta nössöilystäni huolimatta todella sosiaalinen ja reipas muksu, ei yhtään jännitä, etteikö hän pärjäisi päiväkodissa. Eniten jännittää, jos joudun tehdä usein ulkomaanreissuja töissä, ne kestävät yleensä minimissään 3vrk. Mutta eiköhän kaikki mene hyvin ja pääasia, että lapsella on lähellä joku turvallinen aikuinen aina. Yllättävän sopeutuvaisia nuo lapset on.?

  Rentouttavaa illanviettoa!?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *