Hae
Johanna Tolppola

Unikoulu: Miten On Mennyt Ja Mitä Seuraavaksi

Pari viime yötä ovat olleet todella huonoja. Theo on kumpanakin yönä heräillyt noin tunnin välein, riippumatta siitä onko tuttia vai ei.

Tulin siihen tulokseen, että teen jotain väärin. Tiedän, että pitäisi olla vain systemaattinen ja jatkaa samalla tavalla, mutta kun epävarmuus iskee, niin se iskee. Tämän takia ostin tänään Onnistu Unikoulussa -verkkovalmennuksen. Katsoin valmennuksen videot ja luin kaikki materiaalit heti läpi. Huomasin paljon asioita, joissa olen tehnyt virheen.

Theo ei kiikkunut tässä yksin, vaan tuin hänen selkäänsä koko ajan. Olimme tässä vain pienen hetken.

Meillä alkaa siis käytännössä nyt hieman muokatuilla ohjeilla uusi unikoulu. Toisaalta eihän meidän unikoulu ole missään vaiheessa loppunutkaan, mutta nyt viilasimme sitä ja jatkamme vain nyt uusilla ohjeilla.

Tulen blogiin kertomaan kyllä väliaikatietoa, että miten uusilla ohjeilla unikoulu sujuu. En kumminkaan ihan joka päivä päivittele unikoulua täällä. 🙂 Ehkä lukijoillekin on kivempi saada aina yhteenvetona vaikka kerran viikossa tietoa.

Tulen myös nyt enemmän kiinnittämään huomiota Theon päivärytmiin, koska sillä on iso merkitys myös unikoulun onnistumisen kanssa. 

Kyllä jännittää, että miten tämä nyt taas tästä lähtee. 🙂 

10 kommenttia

 1. Äippä kirjoitti:

  Kuinka pitkään unikoulua voi pitää, jos se ei vaikutakaan lapsen uniin? Mietin vain kun alle 6kuukautiselle ei suosita mitään unikouluja, ja senkin jälkeen on hyvin yksilöllistä että miten kukin lapsi alkaa nukkua unikoulun jälkeen ja alkaako juuri niin kun aikuiset toivoisivat…onko unikoulussa jokin suositus että pitää taukoa, onhan myös pienelle varmasti raskasta jos monta viikkoa harjoitellaan…?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Tavallaanhan unikoulu kestää ns. loputtomiin, koska takaisin äidin ja isän viereen ei vaan enää pääse. Meillä ei ole siis mitään huudatusunikoulua vaan aina lohdutellaan kun harmittaa. Unikoulussa vauva vaan opettelee uutta taitoa eli nukahtamista ilman apukeinoja. 🙂

 2. Kemmimi kirjoitti:

  Tsemppiä! On ollut mielenkiintoista lukea teidän unikoulusta, kun se tulee varmaan meilläkin ajankohtaiseksi. Noin usein meillä ei heräillä sentään kun teillä, enemmän ongelmana on omassa sängyssä nukkuminen. Innolla odotan myös sun tulevia kirjotuksia aiheesta, toivottavasti nyt alkaa toimia! 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiva kuulla. Kiitos. 🙂 Joo siihen omaan sänkyyn kannattaa ihan päivälläkin tutustua vauvan kanssa (Luin tästä just). Eli ihan päivällä käy leikkimässä vauvan kanssa siellä omassa sängyssä, että siitä tulee tuttu ja turvallinen paikka ja vauva yhdistää siihen positiivisia mielikuvia. 🙂

 3. ssofia kirjoitti:

  Näitä unikoulupostauksia on mielenkiintoinen lukea.. 🙂

 4. Eräs äiti kirjoitti:

  Minkä takia haluat välttämättä juuri nyt unikouluttaa Theon?

  Ymmärrän tietysti, että haluat saada paremmin nukuttua jne, mutta ehkä tämä on vain Theolle väärä ajankohta. Olen seurannut projektianne enkä itse oikein keksi kuvaustesi perusteella, miten olisit voinut toimia toisin. Jos lasta ei halua huudattaa, niin keinot on tietyllä tapaa rajalliset sitkeiden ja vaativien vauvojen kohdalla. Lisäksi näin pienen lapsen unikouluttamisessa on aina se vaara, että nyt kun Theo alkaisi nukkumaan hyvin, tulee kuukauden päästä joku sairaus, oppii kävelemään tai muuta sellaista, minkä vuoksi joutuu aloittamaan lähes alusta.

  Tsemppiä kuitenkin sinne! Mikään ei ole kamalampaa kuin tunnin välein heräily lasten kanssa. Siinä menee itse aika sekavaksi, jos sitä jatkuu pidempään. Omat olen suosiolla aina antanut nukkua vieressä ja imettänyt puolihorteessa aika pitkäänkin ihan vain siitä syystä, että koin kuitenkin pääseväni niin helpommalla. Tutin olen kahdella kolmesta ottanut pois silloin, kun vauvalla on ollut flunssa eikä ole tuttia pystynyt syömään. Pari päivää flunssassa eikä vauva enää muistanut tuttia.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. Halusin unikoulun tehdä nyt, koska silloin kun Theo nukkui mun vieressä me herättiin monta kertaa tunnissa, niin oikeastaan kaikki on parempaa kuin se. Uni on kumminkin todella tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Kun ostin sen unikouluohjeen, niin huomasin siinä kyllä monta asiaa mitä olisin voinut tehdä eri tavalla, joten todella uskon, että näillä parannuksilla unikoulu auttaa ainakin edes jonkin verran, En missään nimessä vaadi, että Theon tulisi nukkua koko yö heräämättä vaan muutama herääminen on ihan normaalia. Kunhan ei vaan koko ajan heräilisi.

   Mun mielestä lapselle olisi vielä hämmentävämpää, että nyt yli viikon jälkeen pääsisikin taas viereen sänkyyn nukkumaan. En millään usko, että sen jälkeen unikoulu onnistuisi paremmin, koska on jo päässyt takaisin viereen.

   Tottakai lapsella tulee eri kehitysvaiheita/flunssia ja silloin unet taas kärsii, mutta sehän on taas ihan normaalia. Kyllä ne kärsisi siinä vieressäkin. Niin kuin esim. 4 kk hulinat niin Theo heräsi mun vieressä monta kertaa tunnissa.

   Uskon, että kun vaan pysyn johdonmukaisena, niin tulee hyviä öitä myös omassa sängyssä ja huonoja öitä tulee sitten eri kehitysvaiheiden mukaan ja sitten itkeskellään vähän enemmän. Pääasia on, että koko ajan ollaan systemaattisia. Se tuo myös turvaa lapselle.

   Vaikka Theo heräisi 5 kertaa yössä omassa sängyssään niin sekin on parempi siihen mitä yöt oli silloin kun hän nukkui vieressä. 🙂

  • Greta kirjoitti:

   Edellinen kommentoija ei varmaankaan tarkoittanut kommentillaan mitään pahaa, mutta itse koen tuollaiset ”Miksi haluat välttämättä unikouluttaa lastasi” -kommentit ikävinä ja jopa syyllistävinä. Tuskin kukaan äiti tai isä huvikseen aloittaa unikoulua! Päinvastoin, ongelma on enemmänkin se, että moni perhe viivyttää unikoulun aloitustaan liian pitkälle, koska on yksinkertaisesti niin väsynyt, ettei jaksa ajatellakaan koko asiaa.

   Minun mielestäni edellisen kaltaisia kommentteja esittävät usein äidit, jotka ovat itse syystä tai toisesta yöimettäneet hyvin pitkään, jopa pari vuotta sekä äidit, joiden lapset ovat alusta asti nukkuneet hyvin. Jännä juttu., yhdenkään isän en ole koskaan kuullut esittävät minkäänlaisia kommentteja muiden perheiden yökouluista.

   Mä ihailen sinua Johanna! Oot tehnyt täysin oikein niin itseäsi, parisuhdettasi kuin myös lastasi kohtaan, kun olet lähtenyt etsimään ratkaisua katkonaisiin öihin. Oot ollut todella kärsivällinen! En ois itse jaksanut viikkoakaan noin vähillä ja pätkittäisillä yöunilla! Pidän ihan älyttömästi peukkua, että saatte pian helpotusta öihin.

   • johannavaris kirjoitti:

    Kiitos kommentista! Kiitos tsempistä! Joo munkin mielestä näissä kannattaa vaan olla just päämäärätietoinen. Ihan sama meneekö siihen viikko vai kuukausi, mutta lapselle on hyvä tehdä asioita johdonmukaisesti. 🙂 <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *