Hae
Johanna Tolppola

Kun Kroppa Ei Vaan Kestä Enää Väsymystä

”Vähäiseen unimäärään tai unen heikkoon laatuun on aiemmin liitetty sydänsairaudet, diabetes, ylipaino sekä aivotoiminnan heikkeneminen.” -Yle.fi

”Univaje heikentää henkistä suorituskykyä ja lisää Alzheimerin taudin, ylipainon, sydänsairauksien, diabeteksen ja aivoverenkierron häiriöiden riskiä. Yhdenkin yön univajeen huomattiin heikentävän immuunijärjestelmää. Jopa muutama valvottu tunti keskellä yötä voi aktivoida immuunijärjestelmän hyökkäämään omia kudoksia vastaan. Pitkäkestoisen univajeen terveysongelmat on tunnettu jo pitkään, mutta uutta on se, että pienikin univelka heikentää terveyttä. Naiset ovat miehiä herkempiä univajeen aiheuttamille tulehduksille. Tutkimus selittää, miksi univaje on niin haitallinen terveydelle ja kuinka paras lääke univajeen aiheuttamille terveyshaitoille on hyvä yöuni.” -Wikipedia

Mun pitkittynyt univelka todella vaikuttaa koko kroppaan. Theon neljän kuukauden hulinoiden aikaan mulle iski juuri se flunssa, joka kesti 4 viikkoa. Varmasti oli vastustuskyky jo alhaalla valvomisesta. Flunssa  oli todella sitkeä ja ei meinannut millään lähteä pois.

Vaikka nyt Theo nukkuu osan yöstä omassa sängyssään, niin ei se ole kauheasti mun yöuniin auttanut. Theo silti heräilee alkuyöstä sen 2-3 kertaa ja aamuyöstä sitten ihan koko ajan. Eli univelka vaan kasvaa.

Kropassa on selkeitä hälytysmerkkejä; kroppa kerää nestettä, lihaksia sattuu, sydämen tykytyksiä, huimausta ja sumuista oloa.

Tämän lisäksi kävin pienen ihottuman takia lääkärissä ja siinä olikin todella paha tulehdus, johon sain vahvan antibioottikuurin. Viikon päästä on sen kontrolli. Ja kuten ostoskanavalla sanotaan: Eikä tässä vielä kaikki! Tänä aamuna heräsin, että silmään sattuu ja siinä on näärännäppy. Pitää varmaan hakea lääkäristä siihen sitten antibioottitipat.

Olen kyllä todella kypsänä tähän hommaan. 

Vielä kaksi viikkoa unikouluun…

 

11 kommenttia

 1. Annu kirjoitti:

  Miten olisi jos mies hoitaisi homman pari yötä että saisit nukuttua?

 2. Lili kirjoitti:

  Tsemppiä. Meillä oli ihan samanlaisra hulinointia noihin aikoihin. Nyt ikää 7,5kk niin yöt vähäsen rauhottuneet, jopa muutama kokonaan nukuttu yö takana!

  Jos imetät, niin 6kk iässä tulee tiheä imu niin sillon unikoulu voi olla vähän hankala ja väsyttää vaan enemmän koska sillon se ei oikeastaan auta. Ja pitäisi myös mennä 5 hyvänkokoista ateriaa päivässä ennen unikoulua jotta voit luottaa ettei herää nälkään. Meillä tuhti iltapuuro paransi unia ja pelkästään se että oppi rauhottuu ja nukahtaa ittekseen. Yölläki jos herää ja itkaskelee niin odottelen hetken niin kun ei reagoi ihan joka ääniin mitä tein aiemmin niin oppi välillä (huom välillä :D) nukahtaan ite.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka, kiitos kommentista. Joo rupeamme ensi viikolla antamaan kunnon aterioita Theolle, että nukkumaan mentäessä olisi varmasti maha täynnä. Musta tuntuu, että toi tiheäimu on menossa nyt Theolla. Sillä on aina se tullut hieman aikaisemmin kuin mitä sanotaan. 🙂

 3. Nina kirjoitti:

  Voimia! Terv toinen samassa tilanteessa

 4. Emmi kirjoitti:

  Hei! Oletteko kokeilleet nukuttaa Theoa eri huoneessa? Meillä on Theon kanssa lähes saman ikäinen tyttö ja yöt oli vielä kolme viikkoa sitten aivan saman kuuloisia. MUTTA aivan yhdessä yössä tilanne helpott! Kokeilin ensin nukuttaa tytön vaunuihin ja jätin siinä nukkumaan makuuhuoneen ulkopuolelle. Tyttö heräsikin vain kolme kertaa. Kokeilin toisenkin yön – heräsi kaksi kertaa. Tämän jälkeen siirsin pinnasängyn perässä ja toimi siinäkin. Tätä autuutta kestänyt jo kolme viikkoa! Yksi yö mennyt jopa yhdellä syötöllä. Luulin ensin, että oma unensaantini vaikeutuisi kun imettäessä joudun nousemaan ylös, mutta näin ei onneksi käynyt. Olo on kuin uudesti syntyneellä 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! En ole kokeillut, pitäisi varmaan yrittää. Se voisi kyllä ehkä auttaa. Oi teillä kuulostaa tilanne todella hyvältä. 🙂

 5. Kirppuliina kirjoitti:

  En osaa lohduttaa. Oma lapseni on 1v 6kk ja ekat 8 kk herättiin joka toinen tunti. Nyt hyvänä yönä 2-3 kertaa ja huonona 4-6. Elokuussa töihin. Rytmihäiriöt, jännitysniska ja helvetilliset säryt. Mitään vaivaa ei lapsella onneksi ole, on vain todella levoton. En aja enää autolla pitkiä matkoja, kaikki ylös paperille, laskut suoraveloituksessa. Ei se auta kuin jaksaa. Kerta kuussa lapsi on yökylässä ja nukun päiväunet ja yön, mutta heräillen. Unensaanti on ihan mahdotonta yliväsyneenä ja näin pitkän väkisin valvomisen jälkeen. Olen ajatellut käydä lääkärissä asian osalta, kun töissä pitäisi jaksaa ?

  • johannavaris kirjoitti:

   Huhhuh! Kuulostaa kyllä todella rankalta! Ei löydy kyllä sanoja. Tsemppiä. <3 <3

 6. Nina kirjoitti:

  Hei, voi ei. Saatko päikkäreitä nukuttua? Voisiko joku hoitaa poikaa esim vkl aamuisin että saisit nukkua muutaman tunnin pidempään?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Pitää yrittää nyt järkätä jotain, että saisin hieman paremmin nukuttua tai edes päikkärit. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *