Hae
Johanna Tolppola

Missä On Sun Käytöstavat?!

Istun nimeltämainitsemattomassa kahvilassa ihan kotini nurkilla Helsingissä. Theo nukkuu vieressä vaunuissa ja minä nautin kupillisen kahvia ja syön pullan. Teen koneella blogijuttuja ja nautin kahvilan taustamelusta, joka rauhoittaa ja antaa kivan tunnelman omalle hetkelleni. Huomaan, että viereiseen pöytään istuu nainen ja mies. Ilmeisesti kaverukset.

En haluaisi kuunnella, koska se on epäkohteliasta, mutta äänensävy on sen verran korkea, että en voi olla kuulematta. Enkä varmasti ole ainoa. Ilmeisesti heitä ei myöskään haittaa, että ihmiset ympärille kuulevat heidän keskustelunsa, koska eivät edes yritä puhua hiljempaa.

Asiat joita kuulen nostavat mun kierroksia. Eikä ihan vähänkään. Nainen on varmaan mua nuorempi ja mies ehkä samoja ikiä. Nainen kertoo, että on saanut potkut (kuulin jopa työnantajan ja syynkin potkuille) ja haukkuu työnantajan lyttyyn. Ei tässä mitään. Sinänsä ymmärrän, että potkut ärsyttää, vaikka syy jonka kuulin oli mielestäni perusteltu. Tässä vaiheessa meinasin sanoa hänelle, että eihän kukaan potkuja ihan turhaan saa, että kai tässä voisi olla jokin oppimisen paikka.

Keskustelu lentää työantajan haukkumisesta neidin exän haukkumiseen ja exän nykyisen tyttöystävän haukkumiseen. Exä ilmeisesti oli jättänyt tämän neidin ja nyt hän haukkui miten exä otti tuollaisen ”hevosnaaman”,  jolla on tatuointeja. Hän puhui uudesta tyttöystävästä todella rumasti ja tässä vaiheessa mun teki mieli sanoa, että anteeksi, mutta exälläsi oli varmasti syy miksi jätti sinut eli kannattaisiko katsoa peiliin, että mitä tässä sun kutsumassa ”hevosnaamassa” on parempaa kuin sinussa.

Tästä keskustelu jatkuu ystävän haukkumiseen, jonka kanssa oli riitautunut ja siitä seuraavaan ystävään, joka on ilmeisesti kateellinen hänen ulkonäölle. Tätä en jaksa edes selittää. Huoh.

En kerta kaikkiaan ymmärrä noin negatiivisia, ilkeitä ja raskaita ihmisiä. Huoh! Jos kaiken tuon negatiivisuuden ja ilkeyden laittaisi itsensä kehittämiseen ja positiivisten asioiden levittämiseen, niin elämässä pääsisi pitkälle. Tiedän useamman ihmisen, jotka ovat jättäneet mulle pysäyttävän vaikutuksen omalla ihanalla asenteella ja elämänilolla. Me kaikki voisimme ottaa oppia heistä. En tosiaan itsekään ole aina mikään neiti aurinkoinen, mutta kyllä nyt käytöstavat tulee olla. Toisekseen, jos haluaa puhua noin ilkeitä asioita, niin pliis tehkää se muita kunnioittaen. Eli ei kovaan ääneen kahvilassa niin, että kaikki kuulee. Toki kaikilla meillä on sanan vapaus, mutta ei minun mielestäni hiljainen kahvila ole oikea paikka.

Välillä mietin vaan, etteikö ihmisille ole opetettu käytöstapoja. Miten voi puhua toisesta noin alentavasti puhtaalla omalla tunnolla. Enhän minkään puhu esimerkiksi herra A:n nykyisestä ilkeästi. En ole hänen nykyistä koskaan tavannut, mutta olen kuullut pelkkää hyvää ja olen aina sanonut, että he mielestäni sopivat todella hyvin yhteen. Minä toivon omalle exälleni vain ja ainoastaan hyvää ja toivon koko sydämmestäni, että hän on onnellinen ja saa elämältään kaiken sen minkä toivoo. Omaan järkeen ei käy tuollainen loputon p*****n jauhanta.

Toivoisin vaan ihmisiltä edes hieman enemmän terveen järjen käyttöä ja kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan.

Peace!

6 kommenttia

 1. Eini kirjoitti:

  Heh, mua jotenkin alkoi naurattaa mielikuva et kuuntelet sivusta keskustelua, mielesipahoitat ja sitten kirjoitat raivokkaasti kaiken muistiin? Tää on jotenki ihan surkuhupaisa aihe, kyllä nyt taas on ilo tuntea itsensä hieman paremmaksi, kun en ainakaan moiseen sorru. Hetki sitten kirjoitit miten et aio käyttää enää lainkaan terveyskeskuspalvelua huonon kokemuksen vuoksi, hieman alentavana sävyyn kommentoit sinua hoitaneita henkilöitä ja ehkä vähän ammattitaitoakin kyseenalaistaen. Terveyskeskuksessa mahdollisesti työskentelevänä olisin voinut tulla surulliseksi taas tästä yleistyksestä, varsinkin kun lääketieteellinen osaaminen on usein työterveyshuoltoa kovempaa. Missä käytöstavat?

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo kyllä minä niin mieleni pahoitin. 😀 No en oikeasti pahoittanut, mutta sain inspiraation kirjoittamiseen. En kirjoittanut hetkessä asioita ylös vaan vasta jälkikäteen tuli nää jutut mieleen. 🙂 Silloin kirjoitin edellistä postausta. En tietenkään terveyskeskuspostauksessa halunnut yleistää, mutta kokemukseni oli negatiivinen ja sen takia mieluummin hoidan asiani yksityisellä. Ei sen kummempaa. En kyseenalaistanut lääkärin pätevyyttä, vaan kokonaiskokemusta ja sitä ettei hän kuunnellut minua. En ottanut kantaa hänen ammattitaitoonsa. Kyllä täällä Suomessa lääkäri kuin lääkäri on varmasti pätevä työssään, onhan meillä todella hyvät ja laadukkaat koulutukset täällä. Nyt kritisoin vaan sitä ettei hän kuunnellut potilastaan ja aikaisemman päivän väärän jonon -kokemusta, vaikka sekin tottakai oli inhimillinen virhe. Yksityisellä ei tarvitse mennä erikseen hoitajalle vaan pääsee suoraan lääkäriin. 🙂 Kiitos kommentista. Ihana on, että nämä postaukset aiheuttaa keskustelua. Se on aina hyvä. 🙂

 2. kata kirjoitti:

  Nykyään laitetaan ihan liikaa asioita sen sananvapauden piikkiin. Ja näihin törmää joka puolella, yhä useammin myös sosiaalisessa mediassa 🙁 Että on muka ihan okei sanoa mitä tahansa. Sananvapaus kun ei tarkoita sitä, että ihan kaikkea kannattaisi aina mennä sanomaan. Käytöstavat ja normaali järjenkäyttö ois suotavaa 😉 Sitä paitsi miksi mennä käyttämään omaa kallista energiaansa ihmisen haukkumiseen, josta ei edes pidä. Kaikki tyypit nyt ei vaan voi miellyttää, mutta silti voi käyttäytyä. Tai jos on pakko raivota niin raivoais nyt ees yksin kotona ettei tarvi levittää sitä negatiivista energiaa kaikkialle. 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Tää on kyllä totta. Oon kyllä samaa mieltä, että se järjenkäyttö olisi suotavaa ja raivota vois mieluummin muualla kuin julkisella paikalla.

 3. Riikka kirjoitti:

  Mulla nousee ennemmin myötätunto tuollaisessa tilanteessa läyhääjää kohtaan. Mikä saa ihmisen puhumaan moisia? Pelko, epävarmuus, riittämättömyyden tunne? Tytöllä taisi olla aika paha olo. Ei ole oikein parjata muita, mutta sehän kertoo vain tästä ihmisestä itsestään. Kaikki mitä puhumme, kuvastaa enemmänkin meitä itseämme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *