Hae
Johanna Tolppola

Viimeinen Kerta Ikinä Terveysasemalla

Olen saanut kysymyksiä, että miten yöt ovat nyt menneet ja olemmeko olleet vauvauinnissa. No mulla ja Theolla on molemmilla ollut koko viikon kauhea flunssa.

Flunssan takia emme ole päässeet vauvauintiin. Kokeilemme ensi viikolla uudelleen, jos flunssa helpottaisi siihen mennessä. Theolla on ollut yskää ja nuhaa ja mulla ollut nuhaa sekä kurkkukipua. Yöt ovat menneet ehkä vähän paremmin. Nyt herätään n. kahden tunnin välein.

Oli muuten taas oma episodi kun menimme lääkäriin eli ihan perus terveysasemalle. VIRHE! Olisi pitänyt mennä vaan suoraan yksityiselle. Theolla on vakuutus ja pääsemme yksityiselle suoraan Theon asioissa, mutta mulla ei ole mitään vakuutusta ja työterveyshuolto ei meillä ole saatavilla äitiyslomalla. Minä tarvitsin selvästi antibiootit, joten oli pakko mennä lääkäriin.

No soitin terveysasemalle ja sanoin, että tulen pienen vauvan kanssa ja mun pitää päästä lääkäriin. Sanoivat puhelimessa, että tule vaan ei ole jonoa. No lähdettiin heti Theon kanssa liikenteeseen ja kun pääsin paikalle ilmoittauduin hoitajalle. Kerroin saman hoitajalle, että pitää päästä lääkäriin, koska tiedän, että tarvitsen antibiootit. No mut laitettiin silti terveydenhoitaja-jonoon.

Odotustilassa vaihtui kolme kertaa jengi ja aikaa oli siinä vaiheessa mennyt 2 tuntia. Kiva oli kipeenä pienen vauvan kanssa siellä odotella. No sitten menin valittamaan ja pääsin heti kahden tunnin odotuksen jälkeen hoitajalle.

Selitin hoitajalle saman mitä olin kertonut jo puhelimessa sekä ilmoittautumisen yhteydessä. Hoitaja vaan totesi, että oho, sinut on laitettu väärään jonoon. Olin siis jonottanut TURHAAN 2 tuntia kuumeessa Theon kanssa. No lääkärit oli juuri lähdössä ruokatunnille, jne joten eikun takaisin kotiin ja seuraavana päivänä uudelleen.

Seuraavana päivänä menin sitten uudelleen ja pääsin lääkärille. Lääkäri ”googletteli” eri tauteja ja kyseli, että sulla on varmaan tätä ja tätä oiretta myös. Sanoin että ei ole. Olin jo useasti kertonut mun tarkat oireet hänelle. Hän sanoi neljä kertaa, että mun yskän takia mulla on varmaan kurkku kipeä. Neljä kertaa vastasin, että mulla ei ole edes yskää. ”Pikkasen” meni hermo!

Sanoin myös toistuvasti, että imetän, joten katso, että antibiootti on sellainen jota voin syödä turvallisesti. No sitten kun resepti oli tulostettu, niin varmistin vielä, että saanhan varmasti tätä käyttää kun imetän. Lääkäri sitten kysyi, että miten pitkään meinaan vielä imettää ja sanoin, että no mulla on 4 kk vauva kotona, niin päättele siitä. Sitten vasta hän rupesi tarkistamaan saanko syödä koko kuuria. HUHHUH! Olin aivan raivon partaalla!

Tämä oli oikeasti viimeinen kerta kun menen terveysasemalle! Maksan mieluummin siitä, että saan hyvää ja luotettavaa palvelua ilman monen tunnin jonottamisia ja mokia.

Suomessa mun mielestä toimii todella hyvin neuvolatoiminta ja vauvojen/lasten seuranta on ihan huippuluokkaansa. Tämä terveysasematoiminta on vaan ihan P:stä. Toki voi olla, että mulla oli vaan nyt huono tuuri, mutta jäi kyllä todella huono fiilis.

10 kommenttia

 1. Riina kirjoitti:

  Moikka Johanna,
  mistä tietää, että tarvitsee selvästi antibiootit?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Mulla on ollut täsmälleen samat oireet vuosi sitten ja silloinkin oli tauti kestänyt useamman viikon ja sitten paheni tiettyyn pisteeseen. Tunnistin heti, että tauti oli mennyt nyt samalla tavalla kurkunpäähän kuin silloin ja tarvitsisin lääkkeet tulehdukseen. Nyt oon 3 päivää syönyt antibiootteja ja olo on kuin eri ihmisellä eli lääkkeet toimii taas hyvin. 🙂

 2. Ella kirjoitti:

  No ehkäpä sulla sattui huonoa tuuria. Ei kaikki terveysasematoiminta ole ihan p:stä. Moni sieltä saa myös hyvää hoitoa ja meillä Helsingissä ei edes ole terveyskeskusmaksuja niin ei voi kun olla tyytyväinen. Samalla tavalla sieltä yksityiseltä voi joskus saada huonoa hoitoa.

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo toki voi olla huonoa tuuria. Itse asun myös Helsingissä ja mulla oli kyllä terveyskeskusmaksu. :O Oon käynyt yksityisellä joku 10 vuotta työterveyden puolesta ja sieltä olen aina saanut huippua palvelua. 🙂

 3. Nina kirjoitti:

  Mikä uniin auttoi? Tai muutitteko jotain? Jaksaisitko tehdä kirjoituksia aiheista: theon päivä (rytmi, lempipuuhat yms), lempiruokasi, sinun ja theon lempivaatteet sekä mitä et osannut odottaa vauva-arjessa? Lisäksi postaus salilta kiinnostaisi. ?

  • johannavaris kirjoitti:

   Mitään ei oikeastaan tehty eri tavalla unien suhteen. Varmaan aika vaan auttaa. Joo kyllä jaksan. Kiitos ehdotuksista. 🙂 <3

 4. Riina kirjoitti:

  Kiva kuulla, että vointisi parani lääkkeillä! Hyvä että olit tarkkana lääkkeen sopivuudesta imettäjälle.
  Ja tosiaan helsinkiläisiltä ei peritä maksua terveysaseman lääkärikäynniltä, selvitä asia ehdottomasti, ettet turhaan maksa :S

  Mulla itselläni on vaan positiivisia kokemuksia julkisesta terveydenhuollosta, että ehkä sulla vaan kävi tosi huono tuuri.

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo uskon, että oli vaan huonotuuri, koska olen myös kuullut paljon hyvää julkisista. Ja kuten kirjoitin niin neuvoltatoiminta on täällä Suomessa kyllä ihan huippuluokkaansa. 🙂

 5. Outi kirjoitti:

  Mulla myös siis lähes huonoja kokemuksia julkiselta.Kerran levisi niinkin yksinkertainen kuin virtsatientulehdus munuaisiin kun antoivat vatsansuojalääkkeitä että mahakivut johtuu heligobakteerista.ei mitään tutkimuksia.Pelkällä päättelyllä tääkin diagnoosi.Kaverini äiti kävi puoli vuotta valittamassa järjettömistä pääkivuista.Annettiin migreenilääkkeitä jotka ei auttanu.Taudin kanssa vain kuulemma piti oppia olemaan.Ja lääkkeitä vaihdettiin tuloksetta.Siitä puoli vuotta todettiin levinnyt aivokasvain…tää vois jatkuu.Mut helposti ei mua julkiselle saa.Työterveyspuoli ollut aivan huippu!Niitä oikeesti kiinnostaa potilaiden tila.

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kun kommentoit. Kuulostaa kyllä todella kauhealta. 🙁 Ei kyllä ole edes sanoja. :/ Joo ymmärrän kyllä ettei tuon jälkeen oikein mielellään julkisiin halua mennä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *