Hae
Johanna Tolppola

Kisadieetti Sivustaseuraajan Roolissa

On ollut kyllä silmiä avaavaa seurata kumppanin kisadieettiä näin sivustaseuraajan roolissa. Aikaisemmin itse olen ollut parisuhteessa se joka vetää kisadieetin.

Nyt kyllä täytyy myöntää, että ymmärrän todella paljon paremmin entistä avopuolisoani herra A:ta, joka oli sivustaseuraajana minun kisadieetillä. Itse kun elää siinä ”kisakuplassa”, niin ei kauheasti nää sen oman kuplan ulkopuolelle. Muistan miten omalla kisadieetillä kaikki pyöri mun ja mun treenien ympärillä. Onhan se ihan luonnollista kun harrastetaan kilpaurheilua, mutta olisin voinut tehdä itse asiat toisin. Nyt jälkikäteen mietittynä, olisin voinut olla mm. rennompi ja ymmärtäväisempi ystävä sekä puoliso.

Kuva mun omalta kisadieetiltä vuodelta 2014.

Ei voi astua toisen saappaisiin ennen kuin oikeasti astuu toisen saappaisiin. Joten tässä sitä ollaan nyt ja koetaan kaikki samat asiat mitkä olen kokenut jo aikaisemmin, mutta vain toisena osapuolena. Ehkäpä tämä on kohtalon ivaa. 😀

Kuva kisadieetiltä 2014.

Tunnistan herra x:ssä aivan samoja piirteitä mitä minulla oli kisadieetillä. Kisadieetin läpivieminen on vaan aika itsekästä hommaa. Siitä ei vaan päästä mihinkään. Näin se oli mullakin. Dieetin aikana ykkösenä tulee aina kisaaja itse. Koko arki pyörii kisaajan treenien, ruokailun, kuntotsekkien ja posettelujen ympärillä. Kaikki muut tulee vasta noiden jälkeen. Suurin osa keskusteluista pyörii myös noiden asioiden ympärillä: paljon paino, milloin tankkaus, mitä syödään sitten kun saa taas syödä, jne.

Kuva mun omalta kisadieetiltä vuodelta 2014.

Omasta kisadieetistä oppineena osaan onneksi asennoitua siihen, että tämä on väliaikaista. Tiedän myös, että edellä luetellut asiat ovat yksinkertaisesti vaan päällimmäisenä mielessä tuona aikana.

Kuva mun omalta kisadieetiltä vuodelta 2014.

Muistan nyt miksi entinen avopuolisoni odotti, että dieetti on ohi. Niin minäkin odotan nyt. En odota pelkästään sitä, että pääsisimme yhdessä syömään jonneki tai voisimme tehdä yhdessä ruokaa. Tätä enemmän odotan aikaa kun herra x:llä ei ole kiire ja hän voi herätä ilman herätyskelloa. Odotan yhteisiä aamupalahetkiä, vähän rauhallisempaa arkea sekä henkistä läsnäoloa. Odotan, että minä voin päättää itse milloin menen salille tai teen yhtään mitään muutakaan ilman, että olisi miljoona muuta aikataulua huomioitavana. Odotan, että voisimme yhdessä lähteä kauniina talvipäivänä ulos lenkille, käydä jossain kivassa paikassa kahvilla ja elää edes yksi päivä ilman kelloa.

Kuva mun omalta kisadieetiltä vuodelta 2014.

Kisadieetti-leskeyttä on jäljellä 7 viikkoa. Kilpaurheilu ei sovi kaikille. Ei ihmisille, eikä kaikille pariskunnille. Kaikesta huolimatta olen ylpeä, että x on jaksanut vetää dieetin hyvin tässä tuoreessa vauva-arjessa. 🙂 On myös ollut ihanaa, että vaikka x elää tällä hetkellä kisakuplassa, niin silti hän on jaksanut olla oma huomaavainen itsensä. Onneksi kumminkin kohta pääsemme viettämään sitä normaalia arkea. <3

Kuva kisoista 2014.

 

 

 

4 kommenttia

 1. Annika kirjoitti:

  Tosi hyvä teksti!
  Oma puoliso ei ole kiinnostunut kisatouhuista eli tuskin tuun ikinä itse olemaan se sivusta seuraaja.

  Mutta itse oon vetänyt läpi yhden kisadieetin kokonaan ja silloin elin ihan liikaa siinä kuplassa.
  Nyt jätin juuri kisadieetin kesken siinä vaiheessa kun kisoihin olis ollut enää 8 viikkoa. 10 viikkoa ehdin dieetata ja tällä kertaa ymmärsin katsoa vähän sen kuplan ulkopuolellekin ja yritin toimia eri tavalla kun ekalla. Mutta silti se on vaikeaa. Väkisinkin se vaatii tosi paljon kuten säkin sanoit. Tuntuu, että itse ei osaa muusta puhuakaan kun siitä dieetistä. Painosta, ruuista, treenistä…..
  Ja itse äitinä tajusin, että musta ei ehkä oo ikinä enää siihen kisaamiseen. Mun pinna kiristyy dieetillä aina ihan liikaa. Tiedän, että kaikilla ei käy niin, mutta mulle käy aina. Ja sitten en jaksa mitään ja oon pinna kireällä 24/7. Ja se ei oo kivaa muulle perheelle.

  Mutta mullakin on onneksi tosi ymmärtäväinen ja kannustava kumppani. Kuten säkin tunnut olevan. Se on ihana asia.

  https://www.poseland.fi/annika-rintala/

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista! Tuo on varmasti ollut opettavaista huomata itsessä nuo puolet. Ja nostan hattua, että maltoit jättää dieetin kesken. Äitinä sitä ymmärtää varmasti paremmin juuri laittaa se perhe ykköseksi. Kiva kuulla, että sullakin on kumminkin ymmärtäväinen kumppani. <3

 2. Riikka kirjoitti:

  Asioita voi tehdä monella tapaa 🙂 Jos mun kumppanin kisadieetin aikana kaikki pyörisi hänen kisojen ja dieetin ympärillä, olisin sanonut soronoo ja kengän kuva pyllyyn 😀 Tottakai olin tukena dieetillä jne, mutta ne kisat ja dieetti on oma valinta. Mulle on ihan turha kiukutella nälkää tai laittaa dieetin piikkiin ku vituttaa ja väsyttää..eipä meillä sellasta ollutkaan (enkä väitä et teilläkään siis 🙂 )
  Meidän arki rullas dieetinkin aikaan ihan samalla tavalla. Lukuunottamatta sitä että arkena ei päästy syömään esim raflaan, mutta eipä me käydä siellä muutenkaan. Mun puoliso osallistui ihan samalla tavalla kotihommiin, teki jopa munkin ruuat koko dieetin ajan (niinku normaalistikin), käytiin kotimaan reissulla, eikä arki tosiaankaan pyörinyt pelkästään hänen aikataulujen ja kisojen ympärillä.
  Siltikin kisoista tuli hyvä sijoitus, SM 4 Cbb:ssa.
  Saattaa tulla sellanen kuva tästä mun viestistä et oon ihan bitch enkä tukenut omaa puolisoa ollenkaan jne 😀 mutta näin ei siis ollut. Meillä arki rullas dieetillä ihan samalla tavalla kuin nytkin 🙂 toki ehkä iso syy siihen on että meidän arki nyt on muutenkin treeniä ja töitä ja lähinnä viikonloppuisin ehditään viettää ns laatuaikaa ja tehdä spessumpia juttuja. Kisat ei missään kohti ollut mun puolisolle dieetinkään aikana ”koko elämä” tai että ”kaikki pyörii kisojen ympärillä”.. se on loppujen lopuksi aika pieni osa elämää. Ja kun elämä on muutenkin kisojen ja dieetin ulkopuolella aikataulujen sovittamista ja ruokien punnaamista ja treenaamista, niin ei se kauheesti eroa dieettiarjesta 🙂
  Tsemppiä sinne loppukirille, se katsomossa istuminen se vasta kauheeta onkin! 😀 siellä jännittää enemmän ku lavalla 😀

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiva kun kommentoit. Joo ymmärrän täysin mitä tarkoitat. Siis ainoa asia mihin väkisin kisadieetti vaikuttaa on se aika. Treenejä on tuplasti normaaliin arkeen verrattuna, niin väkisin se arki on aikatauluttamista. Ruokailuun on vaikuttanut juurikin sen suhteen ettei käydä ulkona syömässä ja ei enää kokata yhdessä kotona (vaikka tätä tehtiinkin aika harvoin). Kiukutteluja ei onneksi ole ollut ja x kyllä edelleen hoitaa meillä kaikki kotityöt ja myös kokkaa mun ruuat aamupalasta lähtien. 🙂 Joo se varmasti on jännittävää olla siellä katsomon puolella. Huh. Sitä odotellessa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *