Hae
Johanna Tolppola

Voisinko Tehdä Toisen Lapsen

Sain blogiini kommentin, että mitä ajattelisin toisesta lapsesta ja mikä mielestäni olisi hyvä ikäero sekä haluaisinko toisen lapsen myös sektiolla. Nämä olivat todella hyviä kysymyksiä ja tottakai olen näitä hieman miettinyt.

Aloitetaan vaikka siitä, että haluaisinko toisen lapsen. Tämä on todella kaksipiippuinen juttu. Minusta olisi aivan ihanaa olla kahden lapsen äiti ja kokea uudelleen tämä vauva-aika. Theon kanssa vauva-aika on ollut todella ihanaa, joten tätä tulen kyllä kaipaamaan. Toinen lapsi olisi myös siitä hyvä, että Theolla olisi aina leikkikaveri ja seuraa. Iso perhe on myös ihana siunaus. Itse olen ainut lapsi, joten isä ja äiti sai aina olla pitämässä seuraa tai etsimässä leikkitoveria.

Kolikon kääntöpuoli on sitten taloudelliset asiat. Kaksi lasta maksaa ja paljon, kun yksikin lapsi jo maksaa. Pelkät tarhamaksut olisi kahdella lapsella jo n. 600 euroa kuukaudessa. Saati sitten vakuutukset, eläminen, harrastukset, jne. Yhdelle lapselle pystyy mahdollistamaan asioita paljon enemmän kuin kahdelle. Näin taloudellisesti ajateltuna. Tämä on nyt hieman kärjistetysti kirjoitettu ja ei tietenkään raha saa olla syy siihen miksi ei tekisi toista lasta. Kyllähän ihmisillä on todella suuriakin perheitä ja hyvinhän hekin ovat pärjänneet. Itse vaan mietin kaikkia näkökulmia.

Toinen asia on tuo raskaus. Minulle raskausaika oli aivan kamala. En tiedä miten ikinä selviäisin siitä lapsen kanssa, koska ilman lastakin se tuntui ylitsepääsemättömältä. Eli yhteenvetona voi tästä ajatustulvasta vetää, niin en siis tiedä haluanko toista lasta vai en. 🙂

Jos sitten haluaisin toisen lapsen, niin ikäero pitäisi olla maksimissaan sen 2-3 vuotta. Muuten heistä ei olisi seuraa toisilleen. Mitä pienempi ikäero niin sen parempi. 🙂 Haluaisin myös kerralla ns. vauva-arjen ohi.

Mitenkäs sitten tuo synnytys. Minulle tehtiin suunniteltusektio synnytyspelon takia. Ajatukset eivät ole minulla muuttuneet tämän asian suhteen. Sektio oli minulle positiivinen kokemus ja en edelleenkään voisi kuvitella perinteistä synnytystä vaihtoehtona. Toki sektiosta toipuminen kahden lapsen kanssa voisi olla haasteellista, mutta itse toivuin Theon leikkauksesta todella nopeasti.

Voitte lukea synnytyskertomukseni tästä.

11 kommenttia

 1. Ninniu kirjoitti:

  Mistä päättelet että jos ikäeroa on enemmän kuin 2-3 vuotta, ei lapsilla ole toisistaan seuraa?! Ei pidä paikkaansa. Ja huomio myös siihen, että kun vanhempi olis 25 niin nuorempi vaikka 21, aivan täysin samoilla aaltopituuksilla. Myös lapsuudessa löytävät kyllä yhteistä tekemistä.

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kun kommentoit. 🙂 Itse perustan tuon ikäeron täysin siihen mitä olen nähnyt ystäväpiirissäni. Varmasti riippuu lapsista, mutta itse haluaisin että lapset voisivat juuri lapsena leikkiä yhdessä molempia kiinnostavia leikkejä. 🙂 Tämä on vain mielipiteeni ja monella voi olla täysin eri näkemys asiasta. Näin vain minä haluaisin. 🙂

 2. Kolmen äiti kirjoitti:

  On totta, että ns. optimaalinen ikäero on usein pari, kolme vuotta.. Riippuu myös lapsista. Meillä esikoisen ja keskimmäisen ikäero on 2v.5kk,ja se on ollut loistava. Tätä ei suunnittelemalla suunniteltu mutta on ollut siis sopiva ikäero. Sitten kolmas lapsi tuli vasta 6v keskimmäisen jälkeen.. Uskon että siinäkin on hyvät(ja huonot) puolensa, saa nähdä. Ja tästä pääsee siihen, että onko oikeaa ikäeroa olemassakaan…
  Lapsiluku on tosi henk.koht. asia..mutta toki omasta kokemuksesta kannustan miettimään toista lasta ihan sisarussuhteen kannaltakin

 3. Johanna kirjoitti:

  On totta, että ns. optimaalinen ikäero on usein pari, kolme vuotta.. Riippuu myös lapsista. Meillä esikoisen ja keskimmäisen ikäero on 2v.5kk,ja se on ollut loistava. Tätä ei suunnittelemalla suunniteltu mutta on ollut siis sopiva ikäero. Sitten kolmas lapsi tuli vasta 6v keskimmäisen jälkeen.. Uskon että siinäkin on hyvät(ja huonot) puolensa, saa nähdä. Ja tästä pääsee siihen, että onko oikeaa ikäeroa olemassakaan…
  Lapsiluku on tosi henk.koht. asia..mutta toki omasta kokemuksesta kannustan miettimään toista lasta ihan sisarussuhteen kannaltakin

 4. Pullero kirjoitti:

  Siitä vaan muistuttaisin ettei niitä lapsia välttämättä tilauksesta synny!
  Kaikkea hyvää ja onnea yritykseen.

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista. Tuossa olet aivan oikeassa. Otsikko olisi voinut olla ”haluanko lisää lapsia”. En missään nimessä pidä sitä itsestäänselvyytenä. Ja kuten kirjoitin niin en vielä tiedä mitä ajatuksia asian suhteen on tulevaisuudessa 🙂

 5. Mimmu kirjoitti:

  Mulla ei ole ainakaan vielä lapsia, mutta olen päättänyt että jos lapsen päätän haluta ja sen saan, tulee lapsilukuni jäämään yhteen taloudellisista syistä. Vaikka minä ja mieheni olemme keskituloisia, tuntuu ettei rahaa olisi tarpeeksi kahteen lapseen. Tai sitten joutuisi elämään tiukilla. Tämä on eka kerta kun blogista luen pohdintaa tästä aiheesta ja jotenkin virkistävää kerrankin lukea samantyyppisiä ajatuksia 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiva kun kommentoit, kiitos. 🙂 Joo tuo taloudellinen asia on kyllä sellainen joka väkisinkin vaikuttaa kun haluaisi tarjota lapselle harrastukset jne. 🙂

  • äiti kirjoitti:

   Lapsi varmaan joo osaa arvostaa (ehkä?) myös hienoja harrastuksia, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että sisarukset on paljon rikastuttavampaa (varsinkin näin vanhemmalla iällä sen huomaa), kuin hienot harrastukset <3

 6. Nonna kirjoitti:

  Kiitos kun vastasit kysymyksiini kirjoituksella 🙂 Olen seurannut sinua vuosia ja saimme lapsemme teidän kanssa lähes samaan aikaan samanlaisella synnytystavalla ja samasta syystä. Sen vuoksi kiinnosti kuulla ajatuksiasi, kiitos vielä.! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *