Hae
Johanna Tolppola

Vauvan Kuulopoli Takana

Kaksi päivää Theon syntymän jälkeen häneltä mitattiin kuulo synnytyssairaalassa. Mittaamista kutsutaan Otoakustiseksi emissioksi.

Tässä lyhyt kuvaus mittaamismenetelmästä:

Otoakustinen emissio (OAE) perustuu sisäkorvan tuottamaan ääneen. Seulonnassa korvakäytävään lähetetään ääni ja takaisin tuleva ”kaiku” eli sisäkorvan tuottama ääni on mitattavissa lähes kaikilta normaalikuuloisilta vastasyntyneiltä.

Molemmat korvat tutkitaan erikseen. Korvakäytävään asetetaan tiivis tulppa, jossa on äänilähde ja mikrofoni. Korvaan lähetetään lyhytkestoinen ääniärsyke, jota toistetaan useita kertoja, ja tulos (sisäkorvan tuottama emissio) rekisteröidään. Vaste saadaan hyvin lyhyessä ajassa, sillä yhden korvan mittaus kestää noin minuutin.

Synnytyssairaalassa mittaaminen ei tuottanut Theolla tulosta ensimmäisellä kerralla, joka tehtiin kun hän oli 2 päivää vanha. Kolmen päivän ikäisenä häneltä mitattiin kuulo uudelleen ja silloinkaan kuulokoe ei mennyt läpi.

Saimme kutsun naistenklinikalle seuraavalle viikolle ja siellä mitattiin kuulo uudelleen ja taaskaan se ei mennyt läpi. Hoitaja laittoi meille vielä uuden kutsun naistenklinikalle 3 viikon päähän. Kun menimme uudelleen mittaukseen silloin kun Theo oli 3 viikkoa, niin taas oli sama homma. Eli kuulokoe ei mennyt läpi.

Kyllä multa itku pääsi tämän mittauksen jälkeen, koska tottakai olin huolissani. Itselläni on ollut silti koko ajan sellainen tunne, että Theo kyllä kuulee. Alussa olin vähän epävarma asiasta, koska enhän minä voinut tietää, että reagoiko Theo mun ääneen vai kasvojen liikkumiseen. Kovat äänet hän on kuullut kyllä 100% varmasti, koska on aina säpsähdellyt kun joku on tippunut lattiale.

Saimme myöhemmin lähetteen Kirurgiseen sairaalaan lasten kuulopolille. Kutsu tuli Joulukuun lopussa ja aika kuulopolille oli nyt Tammikuun lopussa eli tällä viikolla.

Kun menimme kuulopolille, niin en ollut edes jännittynyt, koska nyt viime aikoina Theo ihan selvästi reagoi ääniin. Hän esimerkiksi tykkää kuunnella todella paljon musiikkia ja saattaa ruveta kitisemään, jos laitan musiikin pois.

Nyt sitten kuulo mitattiin hieman järeemmällä laitteella, mutta kumminkin se oli sama OAE-mittaus. Nyt kummastakin korvasta kuulo meni läpi. Oikeasta korvasta ei kumminkaan niin hyvin kuin vasemmasta. Theo rupesi itkemään kun oikeaa korvaa mitattiin ja lääkäri sanoi, että se voi vaikuttaa asiaan. Nyt saamme itse päättää haluammeko mennä kontrolliin kun Theo on 4 vuotta ja tarkistuttaa silloin tuo oikea korva.

Tottakai olen helpottunut, että oma äidin vaisto sai vahvistuksen. Olin kumminkin ajatellut, että jos kuulossa olisikin jotain, niin sen voi varmasti aika hyvin nykypäivänä korjata.

On ihana, ett nyt tämä kuulorumba on takana ja voimme hyvillä mielin unohtaa tämän asian. 🙂

 

 

3 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Ihanaa että emissio meni nyt läpi! Meillä on takana ihan samanlainen tarina vanhimman lapsemme kanssa. Kun kävimme tuossa samassa tarkastuksessa meillä meni emissio läpi ja tiesin, että lapsi kuulee. Kahden vuoden iässä oli kuitenkin selvää, että jotain vikaa on kun lapsi ei oppinut puhumaan eikä oikein ymmärtänyt puhettani. Pääsimme uusiin testeihin vasta 3,5-vuotiaana jolloin löytyi molemminpuolinen kuulonalenema eikä emissio ole enää koskaan sen jälkeen mennyt läpi. Nyt 9-vuotiaalla esikoisellamme on molemminpuolin kuulokojeet ja nimenomaan puhealueella on notkahdus eikä hän saanut puheesta selvää ilman laitteita vaikka kuulikin jotain.

  Suosittelen siis pysymään tarkkana sillä hieman alentunut kuulo voi olla juuri tuollainen rajatapaus ja toisaalta kuulovamma voi olla etenevä ja muuttua nyt lähivuosina. Kannattaa siis ehdottomasti käydä vielä uudestaan siellä, jotta ei käy niin kuin meillä että olimme siinä luulossa että kaikki on hyvin. Tämä on toki harvinaista mutta näin kuulovammaisen lapsen äitinä sitä on huomannut, että vaikka on harvinaista niin aina joillekin nämä sattuu. Siltikään se ei ole maailman loppu <3 Toivotaan että teillä oli väärä hälytys! Hienoa, että nämä seulotaan kuitenkin useampaan kertaan.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos että jaoit tämän. Kiva kuulla, että lopulta pääsitte kumminkin kokeeseen ja saitte kuulokojeet. Harmillista, että vsta noin myöhään. Kiitos vinkistä. Täytyy ehdottomasti olla valveilla asian suhteen. <3

 2. Ti de kirjoitti:

  Kiitos rehellisestä tekstistä. Tää on nykyäään mun lempiblogi. ? Hyvä et kaikki on hyvin! Voitko tehdä postauksen pojan vaatteista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *