Hae
Johanna Tolppola

Paljon Puhuttu Ja Kohuttu Imetys

Imetys on herättänyt paljon keskustelua eri medioissa ja keskusteluryhmissä. Imettääkkö vai eikö imetä? Täysimetyksellä vai osittais? Julkisesti vai piilossa? Miten pitkään? Miten tukea imetystä? Riittääkö maito? Näitä kaikkia asioita tuore äiti joutuu miettimään jo ennen lapsen syntymää tai viimeistään kun lapsi on tullut maailmaan.

Itselläni oli ennakkoon jo aika selkeä kuva miten haluan toimia. Halusin ehdottomasti imettää, koska se on tutkitusti parasta ravintoa vastasyntyneelle vauvalle. En halunnut ottaa kumminkaan asiasta mitään stressiä.

Alusta saakka halusin opettaa vauvalle myös pullosta imemisen ja noin kahden viikon iästä lähtien hän on saanut osan maidosta pullosta. Tämä on vapauttanut minut aina hetkeksi kun lapsen isä on voinut hoitaa syöttämisen.

Minulle oli aika selvää, että Theo tulee olemaan osittaisimetyksellä, koska en vain pysty itse imettämään julkisesti. Nostan hattua niille ketkä siihen pystyvät, mutta itselleni se on vain epämiellyttävää. Toki olisin voinut pumpata omaa maitoa aina mukaan, mutta se ei kestä lämpimässä montaa tuntia. Tämän takia olemme käyttäneet korvikkeita muutaman kerran viikossa.

Sektion jälkeen maito nousi aika hitaasti ja tällöin tein kaiken mitä sairaalassa neuvottiin; söin ja join tarpeeksi, pidin Theoa ihokontaktissa, jne.

Olin jo raskausaikana aloittanut Minisun mama -monivitamiinit, jotka ovat tarkoitettu juurikin raskaana oleville ja imettäville äideille. Kuten jo raskaana, niin myös imettäessä, tulee pitää huolta omasta ruokavaliosta. Kotimaisessa Minisun Mamassa on kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet joita tarvitsen, kuten esimerkiksi foolihappo, c- ja d-vitamiini. Vitamiini sisältää itseasiassa 17 eri vitamiinia ja hivenainetta. Tämän ansioista voin itse olla hyvillä mielin, että ainakin tuen imetystä kaikin mahdollisin keinoin.  Voit lukea lisää tästä Minisun Mamasta tästä.

Kuten aikaisemmin tunnustin blogikirjoituksessani (Tunnustus! Epäterveellinen ruokavalio, että on tullut syötyä vähän miten sattuu sairaalasta kotiutumisen jälkeen, niin onneksi sentään vitamiinin nauttimisesta päivittäin on tullut pidettyä huolta. Tosin edelleen herra x:llä on tässäkin iso rooli, koska hän päivittäin tämän multa varmistaa. 😀 Näin ollen en pode kauhean suurta huonoa omatuntoa tuosta ruokavaliosta vaikka olen kyllä nyt yrittänyt tsempata senkin suhteen.:) Vitamiini pysyy kuvioissa edelleen, vaikka saisinkin ruokavalion priimakuntoon. En kumminkaan ruokavaliosta tule saamaan aivan kaikkea mitä tarvitsisin ja en myöskään halua kantaa asiasta huolta. Parempi on pelata varman päälle.

Itse olen ajatellut, että imettäisin siihen asti, että Theo on reilu 4 kuukautta. Tämän jälkeen kumminkin kiinteät ruuat tulevat mukaan kuvioihin. En tietenkään lopeta imettämistä seinään vaan vähennän sitä pikku hiljaa. Onhan se ravitsemuksen lisäksi sellainen minun ja Theon yhteinen hetki, jossa jaetaan lämpöä ja läheisyyttä.

 

 

16 kommenttia

 1. Sussu kirjoitti:

  Kiva, että jaoit tämän tekstin. Monet eivät nykyään imetyshypetyksen takia uskalla sanoa ääneen, että eivät aio täysimettää 6kk asti. Mielestäni on jokaisen perheen oma asia, miten vauvan ruokinnan hoitaa, vaikka itse kannatankin imetystä. Onneksi nykyään on olemassa myös laadukkaita korvikkeita, jos imetys ei onnistu tms. Imetyshypetyksessä unohdetaan myös usein se äidin jaksaminen, joskus korvike pn hyvä apu, että pääsee ulos kodista vauvan kanssa, jos ei halua imettää julkisesti, kuten sanoitkin ☺ Ja kaikillahan tosiaan oman maidon pumppaaminen ei edes onnistu.

  Itse kannatan tosiaan imetystä, mutta koska oman vauvani täysimetys kesti huikeat 3kk ja osittaisimetystä siihen päälle 3kk, näkökantani imetysasioihin laajentui aikalailla. Ymmärrän erittäin hyvin myös sen toisen puolen, kun imetys ei suju niinkuin strömsössä.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. Olen täysin samaa mieltä, että se on ihan jokaisen oma asia miten pitkään tai vaikkapa ollenkaan imettää. 🙂 Kaikille se ei ole miellyttävää ja kaikki ei siinä edes onnistu. 🙂

 2. Tiia kirjoitti:

  Meillä myös imetetään ja omaa maitoa olen myös pumpannut, jotta isä voi ruokkia pullolla. Osittain siksi, että tarvittaessa voin käydä yksin hoitamassa asioita mutta myös isälle on tärkeää olla osana vauvan ruokkimista! On hienoa, että myös he voivat jakaa yhteisen ruokahetken?

  En itse myöskään pystyisi imettämään julkisella paikalla. Vaikka siinä ei ole mitään outoa ja arvostan niitä jotka julkisesti imettävät. Jos meillä on kotona vieraita, menen myös toiseen huoneeseen imettämään. Tykkään olla rauhassa eikä tarvi oman pään sisällä miettiä että kehtaanko olla tässä?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiva että kommentoit. Joo kyllä mullakin on ihan sama juttu. Meen yleensä toiseen huoneeseen jos olemme esim. mun äidin tai isän luona kylässä, jne. 🙂

 3. Emmi kirjoitti:

  Ihan puhtaasta uteliaisuudesta: miksi olet ajatellut lopettaa imetyksen 4kk kohdalla? ? Itselläni on kolme lasta, joista nuorin kohta 5kk. Imetän ja olen imetysdietillä hänen useiden allergioidensa vuoksi. Koen itse imetyksen lopettamisen todella hankalaksi, vaikka sitä vaihtoehtoa on monesta suunnasta väläytelty. ?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Ei mulla ole sellaista yhtä isoa syytä. Siis pikku hiljaa lopetan eli varmaan hän on juuri sen 6 kk kun pääsemme lopettamaan kokonaan. Itse en koe imettämistä ihan kauhean miellyttävänä maidonnousuineen, mutta tottakai halusin silti imettää kun se oli mahdollista. 🙂

 4. Niind kirjoitti:

  Niin totta! Mistä muuten tuo Ihana paita+housut on missä on dinosaurus? Mikä vaatekoko teillä on? Voitko tehdä postauksen päivän ruuista eli kuinka syöt? Miten poika nukkuu?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Tuo dinosaurusasu on Lindexitä. 🙂 Meillä menee jotkut 56 vaatteet, mutta pääsääntöisesti on nyt 62 vaatteita. 🙂 Voin tehdä miellelläni ruokavaliopostauksen. 🙂 Kiitos ideasta! Theo nukkuu n. 10-12 h yössä ja herää n. 3 kertaa yöllä syömään. 🙂

 5. miltsu kirjoitti:

  pumpattu maito säilyy kyl huoneenlämmössä 6 tuntia 🙂 ja alussa noi kiinteät on vain niin pieniä maisteluannoksia että sitä ei voi laskea edes syömiseksi, eikä sen ole tarkoitus edes täytttää vauvan vatsaa vaan maito on edelleen se ensisijainen ravinto 🙂 itse en aio lopettaa imetystä vielä pitkään aikaan, vaikka vauva onkin jo 6kk, haluan hänelle mahdollisimman kauan parempaa vastustuskykyä sekä ihania hetkiä <3

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Joo ymmärrän hyvin. 🙂 Luulen, että mulla se imetys loppuu täysin silloin kun poika on 6 kk. Pikkuhiljaa lopetellaan kun kiinteät tulee kuvioon. Itse en koe imetystä valitettavasti niin mieluisana, että haluaisin sitä jatkaa niin pitkään. 🙂

 6. Eve kirjoitti:

  Ihanaa kun kirjoitat rehellisesti. Kuulostaa siltä kuin itsekin olen ajatellut… julki imetys ei myöskään ole juttuni.
  Ihanaa vauvailua teille!

 7. Mammanen kirjoitti:

  Heippa, pakko kysyä etkö pidä imetyksestä vai mistä syystä ajattelet että lopetat imetyksen kun vauvasi on 6kk? Toki asia on täysin sinun päätöksesi mutta kuten itse kirjoituksessa huolehdit omasta vitamiinilisästäsi miksi veisit vauvalta varsinkin kun imetys onnistuu todella tärkeän lisän pois?!?

  Olen toki itse hirveä laktivistiämmä kuten blogissani olen vuodattanut ja toki kunnioitan ajatustasi lopettaa, mutta silti sisäinen äiti huutaa että älä lopeta imetystä lapseltasi.

  Minulla itselläni on kolme lasta ja imetän omaa 8kk ikäistäni. Hän ei ole ikinä korviketta juonut eikä pullosta päivälläkään pumpattua mutta silti olen treenannut kovaa 4-6krt/viikossa, nähnyt ystäviä ja käynyt jopa nyt jo yöriennoissa. Ja vaikka imetys on ollut omien hankaluuksien takia välillä ihan karseaa en ole voinut lopettaa koska vauvani tarvitsee sitä eikä korvike ole vaihtoehto. Ajattelen niin että koska minäkin pidän itsestäni niin paljon huolta syömällä hyvin ja ottamalla vitamiinit niin toki vauvanikin ansaitsee parasta mahdollista. Maito on kuitenkin pääasiallinen ravinto vuoden ikään.

  Tottakai päätös on sinun ja ihan yhtä hyvä äiti olet imetät tai et enää 6kk jälkeen mutta ehkä nämä ajatukset saisivat vielä miettimään. Varsinkin kun imetys ilmeisen hyvin onnistuu osittaisenakin.

  Äiti jumppaa-blogin äiti

 8. Tuua kirjoitti:

  Kiitos TOSI paljon tästä tekstistä. Tuntuu, että joka puolella äänessä ovat vain nämä ns. laktivistimutsit ja imetysfasistit, joiden mielestä ei ole olemassa syytä, miksi äiti ei imetä vähintään sitä puolta vuotta. Ja osaimetys on heille aivan täysi kirosana, totta kai. Jännä, kun tutkimusten mukaan suurin osa puolivuotiaista lapsista on kuitenkin osaimetyksellä. Voi kun nämä supermammat ymmärtäisivät, miten paljon he loukkaavat mielipiteillään.
  Itselläni on pian nelikuinen lapsi, ja olen kipuillut ja surrut ihan hirveästi, kun imetys on ollut alusta asti niin raskasta ja vaikeaa. Maitoa on tullut kyllä valtavasti ja olen koko ajan pumpannut melkein litran päivässä, mutta minäkin koen julkisen imetyksen kiusallisena ja lisäksi mulla on ollut hankalia D-MER-oireita koko ajan. Imetys siis on ollut mulle hyvin ahdistavaa. Olisin halunnut pystyä täysimettämään pidempään, mutta lopulta se oli mieheni, joka pari viikkoa sitten päätti, että tyttäremme saa nyt kokeilla korviketta. Sen jälkeen kaikki on ollut helpompaa. Lapsukainen saa nyt kerran tai kahdesti päivässä korviketta ja on hirmuisen tyytyväinen ja iloinen lapsi. Minäkin voin nyt tosi hyvin ja jaksan taas imettää ja pumpata niin hyvin, että jatkan näin varmasti vielä parisen kuukautta.
  Lapsemme kasvaa yläkäyrillä ja on nyt hetken jo saanut kiinteitä, mikä on selvästi vähentänyt jatkuvaa maidon syömistä. Tuntuu, että hän jaksaa leikkiäkin nyt paremmin eikä edes itke joka päivä.
  Loppuun on vielä sanottava, että jos miehet imettäisivät, he eivät takuulla olisi yhtä tuomitsevia toisiaan kohtaan kuin (jotkut) naiset ovat. Naiset ovat aina jakelemassa muka hyväntahtoisia, ohjeiksi verhottuja syytteitä; ”Miten voit viedä lapseltasi imetyksen, eikö kannattaisi vielä miettiä, kokeile nyt vielä näitä ohjeita” jne. Seuraavan kerran, kun mulle joku tulee näitä vinkkejään tarjoamaan, niin sanon suoraan, että kuules, sinulla ei ole hajuakaan, miten paljon olen tämän asian takia itkenyt. Ja heti perään toteaisin, että minun imetykseni ei kuulu kenellekään muulle kuin minulle, miehelleni ja lapsellemme.

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos paljon kommentista! Olen täysin samaa mieltä kanssasi, että imetys on jokaisen oma asia ja jotkut imettää kuukauden, jotkut vuoden ja jotkut ei ollenkaan ja siitä ei pitäisi ketään syyllistää, jne. Jokainen tehköön niin miten itse parhaaksi katsoo. Syyllistäminen on aivan turhaa ja kertoo vaan sitä että ihmiset eivät keskity tarpeeksi siihen omaan tekemiseen, jos on aikaa syyllistää muita. Kun äiti voi hyvin niin lapsikin voi hyvin. Näin se vain on. Älä stressaa imetyksestä vaan tee juuri niin kuin sinulle on parasta. Ennen vanhaan imetettiin tyyliin just vaan 3 kk. Ainakin kaikki vanhemmat tutut ketä itse tunnen on sanonut, että he ovat imettäneet 3-4 kk maksimissaan. <3

 9. Tuua kirjoitti:

  Tuo on muuten täysin totta, että edelliset äitisukupolvet ovat imettäneet paljon lyhemmän aikaa. Kyselin vähän, niin anoppi oli imettänyt 1-3kk ja lähtenyt sitten töihin ja oma äitini sisaruksiani pari kuukautta ja minua ja siskoani osaimetyksellä vähän pidempään. Isomummo ei ollut imettänyt ollenkaan.
  Mulle tämä sun teksti teki paljon paremman mielen. Tiedän, että meitä tavisäitejä on tosi paljon, mutta tuntuu, ettei kukaan edes uskalla enää kertoa, ettei halua imettää julkisesti tai että antaa lapselleen myös korviketta.
  Eli kiitos vielä ja ihanaa jatkoa teidän perheelle! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *