Hae
Johanna Tolppola

Voiko Vauvan Syömistä Rajoittaa

Mini painoi syntyessään 3730g ja pituutta pojalla oli 51 cm. Sairaalassa ollessamme paino tippui n. 10 % ja jouduimme painokontrolliin. Ensimmäinen käynti painon mittauksessa oli kun mini oli 5 vuorokautta vanha. Paino oli lähtenyt lievään nousuun. Kahden viikon ikäisenä hän saavutti saman painon kuin syntyessään.

Tämän jälkeen hänen painonsa rupesi nousemaan todella hyvää tahtia;

 • 28.11. hän painoi 4222 g ja pituutta oli 54,4 cm
 • 19.12. hän painoi 5630g ja pituus oli silloin 56,3 cm
 • Nyt 2 kk neuvolassa 28.12. hän painoi 5920 g ja pituus oli hurahtanut ja se oli 59 cm.

Minin lääkärin jälkitarkastus oli tuolloin 19.12. ja silloin hänen painonsa oli noussut 3 viikossa 1,4 kg. Lääkäri ja terveydenhoitaja molemmat kysyivät, että mitä oikein syötän minille ja sanoin, että annan 95% äidin maitoa ja 5% korviketta, jos olen jossain liikenteessä ja en pysty imettämään. Muutamia kertoja olen antanut korviketta syötön jälkeen extrana, jos mini on vaikuttanut edelleen super nälkäiseltä. Enhän tosiaan ole voinut tietää saako mini minusta syötävää tarpeeksi. Ilmeisesti saa. 😀

Lääkäri ja terveydenhoitaja olivat molemmat sitä mieltä, että extrapullottelut nyt pois. Vauva saa selvästi minusta tarpeeksi maitoa, koska kasvaa noin hurjaa tahtia. He olivat myös sitä mieltä, että minun tulisi vähän yrittää katsoa miten paljon vauva syö rintaruokinnalla. Eli yrittää lopettaa sellainen ylimääräinen hengailu tissillä.

Olin käynnin jälkeen todella stressaantunut. Ylimääräiset pullottelut oli helppo jättää pois, mutta miten ihmeessä pystyn rajoittamaan näin pienen vauvan rintaruokintaa. Tuosta käynnistä seuraavat viikot tein niin, että kun mini oli syönyt esim. 20 minuuttia niin yritin keksiä hänelle muuta tekemistä; viihdytin, kantelin sylissä, annoin tuttia, jne. Myös herra x kanteli, tanssi ja yritti viihdyttää omilla keinoilla miniä. Tämä oli todella työlästä. Toki vauvan huomio siirtyi vähäksi aikaa pois syömisestä, mutta hyvin pian alkoi taas kauhea itkeminen ja hamuilu.

Minulla oli minin 2 kk neuvola joulukuun lopussa ja kerroin omalle neuvolatädille mitä jälkitarkastuksessa oli puhuttu ja kuinka olen nyt stressannut ja yrittänyt rajoittaa pikkuisen syömistä. Rajoittamisesta huolimatta minin paino oli noussut 9 päivässä 290 g. Oma neuvolatäti oli sitä mieltä, että asiasta ei kannata ottaa stressiä ja mini syököön niin paljon kuin syö, liikkeelle lähtiessään paino kyllä tasoittuu.

Toki olin käynnin jälkeen helpottunut, mutta kyllä silti takaraivoon jäi se, että paino nousee liikaa. Kohtahan kantelen siis sylissäni jättiläisvauvaa.

Mini viihtyy sylissä todella paljon ja olen saattanut tehdä hänestä nyt tällaisen ”sylivauvan” kun olen pitänyt liikaa häntä sylissäni. Kotona hän olisi suurimman osan ajasta kyllä syömässä, mutta olen keksinyt hänelle myös muita viihdykkeitä. Hän hakee kyllä silti minusta turvaa ja läheisyyttä.  Lääkärin sanojen mukaan ”tankkaa läheisyyttä vain äidistä”. Jos lapsi huutaa pää punaisena ja siihen ei auta lopulta mikään muu kuin se äidin syli ja rinta, niin vaikea sitä on olla antamatta. Kaikkihan äidit haluavat ja tekevät mitä vain, että oma lapsi ei itkisi. En silti koe, että antaisin ruokaa hänelle heti kun tulee huuto, vaan yritän kyllä muita keinoja rauhoittamiseen ensimmäisenä.

Nykyään puhutaan paljon vauvantahtisesta imetyksestä eli ruokitaan silloin kun vauva osoittaa selviä merkkejä nälästä. ”Ennen vanhaan” suositus oli, että katsotaan kellosta milloin syötetään eli esim. 4 h:n välein.

Mitä ajatuksia tämä herättää teissä?

42 kommenttia

 1. Tiisteli kirjoitti:

  Vauvaa ei voi pitää liikaa sylissä, hän tarvitsee sitä ❤️
  Samaa mieltä viimeisimmän neuvolantätin kanssa, vauva saa syödä niin paljon kuin haluaa kyllä syöminen ja paino tasoittuu ajan kanssa.
  Mukavaa vauva-arkea ?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Kiitos paljon! Näin teen. <3

 2. Tiina kirjoitti:

  Hei! Elä välitä moisista puheista. Meillä on syntynyt kaksi poikaa 3,4 ja 3,6 kiloisina ajallaan ja kummatkin ovat täysimetyksellä olleet 5kk vanhana 9kg painoisia. Esikoinen nyt 3v ja kaikki pyöreys suli pois kun alkoi liikkua. Kiinteät aloitettiin 4 ja 5kk iässä kun maito ei enää ahmateille riittänyt. Olen syöttänyt poikia tissillä aina kun ovat halunneet. Yöllä vähemmän ja päivällä useammin. En ole koskaan laskenut kertoja koska kasvu on sujunut hyvin. Mukavaa uutta vuotta ja ihanaa vauva-aikaa!

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiva kun kommentoit. Joo näin ajattelinkin. Kiva kuulla että kasvu on sujunut hyvin. Kiitos samoin. 🙂

 3. Imetystukiäiti kirjoitti:

  Hei ja onnea vauvasta! :€
  Siinä olen samaa mieltä tapaamiesi ammattilaisten kanssa, että vauvasi ei tarvitse lisämaitoa, vaan kasvaa hienosti pelkällä äidinmaidolla. Mikäli et omien menojesi vuoksi halua ehdottomasti ruokkia häntä välillä korvikkeilla ja pullolla, ei vauvan kasvun ja kehityksen vuoksi ole siihen mitään syytä.

  Täysimetettävä vauva ei voi syödä liikaa tai olla liian iso. Älä siis turhaan pelkää vauvan halua olla rinnalla tai lähde sitä rajoittamaan. Rinta on pienelle paljon muutakin, kuin pelkkä ravinto; se on myös lohtua, turvaa ja rakkautta.

  Imetä ja nauti, vauvasi kasvaa tosi hienosti, ja kuulostaa siltä, että teillä on sen suhteen asiat tosi hyvin. 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos paljon! Joo jätin sen lisämaidon kokonaan pois ja keskitytään äidin maitoon aina kun se on mahdollista. 🙂 Kiitos kun kommentoit!

 4. Tinde kirjoitti:

  Samankaltainen tilanne täällä! Aion ehdottomasti antaa tissiä kun vauva tarvitsee. Lisäksi pumppaan omaa maitoa jotta pärjää joitain aikoja ilman minuakin.

  • johannavaris kirjoitti:

   Okei, no mutta toivottavasti näistä kommenteista on myös sinulle apua ja mielen rauhaa. 🙂 Joo näin minäkin aion tehdä. 🙂

 5. Jenna kirjoitti:

  Itse olen kuullut sanottavan, että rintaruokinnalla vauva ei itseään liian isoksi syö. Eikä pientä vauvaa voi koskaan pitää liikaa sylissä. Sitten kun vauva alkaa liikkua eikä enää viihdy sylissä, tuskin kukaan katuu että on pitänyt paljon sylissä. 🙂 En lähtisi rajoittamaan rinnasta syömistä ja syöttämään tiettyinä kellonaikoina. Kuinka hyvin vauvallenne kelpaa tutti? Jos ensin imettäisi maks. 20 min ja sitten hivuttaa tutin suuhun? Oletteko kantoliinailleet tai kantoreppuilleet? Siinä vauva saa paljon läheisyyttä ja pääsee aikuisen puuhiin mukaan.

  T. Äiti ja vauva 6 kk

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Tutti kelpaa ajoittain, mutta aika nopeasti sylkee pois. Olen kokeillut juuri tuota että hivutan tutin suuhun, mutta tajuaa aika nopeasti sen ja alkaa huuto. 😀 Emme ole kantoliinaileet/reppuilleet. Olen kyllä harkinnut asiaa. 🙂

 6. Sanna kirjoitti:

  Apua mitä juttuja terveydenalan ammattilaisilta. Etsä vaan yksinkertaisesti imettämällä voi syöttää vauvaa liikaa tai liikaa sylittelemällä tee vauvasta sylivauvaa. Ihan höpöhöpö juttuja. 🙂 Nyt luotat itseesi äitinä enemmän ja jätät tuollaiset kommentit omaan arvoonsa.

 7. Elina kirjoitti:

  Voi ettien että mitä höpöhöpöä jälkitarkastuksessa! Pullottelut oli ilman muuta hyvä jättää pois, mutta rinnalta vauva ei saa liikaa maitoa. Ja vauvojen kuuluu olla sylissä <3 terv. Toinen "jättiläisvauvan" äiti, jonka vauva on nyt vilkas ja sopusuhtainen taapero

 8. Sopa kirjoitti:

  Hei, otsikon perässä klikkasin tänne toisesta blogista ja oli pakko kommentoida, että tosi outo ajatus, että vauvan imettämistä pitäisi rajoittaa! En ole terveydenhuollon ammattilainen, mutta en kerta kaikkiaan voi uskoa, että pieni vauva voisi syödä rinnasta liikaa :O Tai että vauvaa voisi pitää liikaa sylissä (toki on hyvä välillä antaa harjoitella liikkumista alustalla, mutta kyllähän nyt itkevälle vauvalle paras paikka on äidin tai isän syli!). Ja jos vauva syö (eikä pulauta hirveästi ulos), niin kyllä hänellä on silloin nälkä. Sinuna tekisin juuri niin kuin itsestäsi hyvältä tuntuu ja mikä tuntuu sopivan vauvalle 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiva kun kommentoit. 🙂 Kyllä varmasti ajan kanssa paino tasoittuu ja minua ei kyllä haittaa pidellä pikkuista sylissä kun syli kelpaa. 🙂

 9. Outi Karita kirjoitti:

  Mun mielestä lasta ei voi liikaa sylissä pitää. Vauvan läheisyyden tarve on normaalia ja eri lehitysvaiheissa korostuu. Kyllä ne sitten kerkiää pouskin sylistä olemaan kasvaessaan ❤
  Ja tosiaan tuo ohje rintaruokinnan rajoittamisesta oli kyllä hyvin vanhanaikainen ohje, jonka takia monilla jopa tyssää imetys kun rinnat ei saa oikeaa viestiä maidontarpeen määrästä…
  Meillä Luka oli 2 kk:n neuvolassa 5,6 kg ja 61cm että hyvin samoissa mennään ?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Joo lapsentahtisesti ajattelin kyllä jatkaa edelleen. Oi, joo on kyllä aika samat mitat. 🙂 <3

 10. J kirjoitti:

  Edellisen kommentin kanssa samaa mieltä. Ja vauvoja ”ei voi opettaa” ”sylivauvoiksi” 🙂 Ehkäpä se on myös sun poitsun luonteen ominaisuus, että viihtyy paljon sylissä ja haluaa paljon läheisyyttä.
  Sitäpaitsi jos imetys onnistuu ja poika kasvaa niin silloin on turha murehtia..
  Ps. Mun poika oli syntyessään vain vähän yli 3kg ja 2kk neuvolassa melkein samoissa mitoissa kuin teillä:)

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 No kyllä meidän poika ainakin läheisyyttää saa. 😀 No kohtahan se lähtee jo kävelemään niin syli ei sitten samalla tavalla enää kelpaakkaan. 🙂

 11. miltsu kirjoitti:

  kuulostaa tosi kamalalta että noin pienen vauvan syömistä pitäisi rajottaa! huhhuh.. mun vauva oli about saman kokonen 2 kk vanhana ja nyt 5 kk kohdalla painonnousu on vähän notkahtanu kun vauva touhuaa ja liikkuu niin paljon. itse en kyl pystyis rajottaa imetystä,tuntuis tosi kamalalta ottaa tissi pois suusta kun toisella vielä ehkä nälkä. ja tiheänimunkausiakin on ihan pienenä niin parempi se on antaa vauvan vaan syödä. ja mikä parasta niin vauvahan saa olla äidin lähellä silloin <3 olen sitä mieltä että läheisyyttä noin pienen kanssa ei voi olla liikaa.

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo olen ihan samaa mieltä, että tuntuisi kauhealta rajoittaa näin pieneltä sitä syliä ja syömistä. Kiitos kommentista. 🙂

 12. Jepa kirjoitti:

  Siis minkälainen lääkäri ja terv.hoit kehoittaa rajoittamaam rintaruokintaa??? Vauva ottaa rinnasta tarvitsemansa maidon eikä yhtään liikaa! Itsellä 4kk ikäinen poika, joka painaa yli 8kg ja terv.hoit sanoi vaan et ”sulla taitaa olla ”rasvaista” maitoa”.
  Ja tohon vauvan läheisyyden kaipuuseen. Ensimmäiset pari kk meilläkin poika halusi olla vaan sylissä. Nyt kun ikää on 4kk, viihtyy leikkimatolla ”pitkiäkin” aikoja leluja katsellen ja kosketellen.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Ehkä meilläkin sitten kun poika on 4 kk niin alkaa se leikkimatto kiinnostaa hieman enemmän. 🙂

 13. Hms kirjoitti:

  Oon samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa eli jatkakaa samaan malliin mitä tähänkin mennessä. Sä olet äitinä hienosti kuunnellut vauvasi viestejä ja vastannut niihin.
  12-, 5- ja 2-vuotiaan äitinä voin kertoa, että ei se lapsi enää jatkuvasti syliä kaipaa kun lapsi kasvaa isommaksi 🙂 Sylittele tasan niin paljon kuin vauva sitä haluaa.

  Inhottavia tuollaiset ulkoiset paineet, joita vanhemmat kohtaavat. Etenkin ensimmäisen kohdalla on vaikea luottaa omaan tekemiseen ja on herkkä ulkopuoliselle paineelle. Tämä luo aivan liian paljon stressiä vanhemmille.

  Mullekin sanottiin esikoisen kohdalla, että syötät sitä liikaa, pidät liikaa sylissä. No nyt hän on pitkä urheilullinen poika ei mikään mamman sylissä roikkuva pullapoika vaan tykkää koulun ohella olla kavereiden seurassa, käydä treeneissä ja hoitaa paljon asioitaan itsenäisesti. Eli bullshittiä nuo painostukset, joita tekin olette saaneet.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Joo näin ajattelin. Tuntuisi niin ikävältä rajoittaa. Joo juurikin näin. Kun on eka lapsi kyseessä niin ottaa kaiken vähän henkilökohtaisemmin kun on vielä epävarmuutta vanhemmuudessa.

 14. Sanni kirjoitti:

  Voi apua millaisia mielipiteitä ja vielä ammattilaisilta! Kuulostaa enemmän Vauva-lehden keskustelupalstalta?

  Pieni vauva nukkuu, on sylissä ja syö. Se on hänen tehtävänsä. Ole hyvillään, että vauva syö ja kasvaa hyvin. Ja muista että näitä ”mielipiteitä” maailmaan mahtuu ja aivan varmasti tulet seuraavan vuoden tai kahden sisällä tekemään neuvolareissun jossa keskustellaan huolestuneena äänellä kuinka paino ei nouseinkaan tarpeeksi…

  Joskus tuntuu ettei niille (neuvolan/synnärin) ihmisille kelpaa mikään ja aina keksitään joku ongelma. Paitsi on sielläkin kultaisia, täyspäisiä yksilöitäkin. Nauti vauvasta ja älä ainakaan tuosta stressaa.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Joo näin teen. Onneksi se oma terv.hoitaja oli samoilla linjoilla mun kanssa. 🙂

 15. Kaisa kirjoitti:

  Vauvoilla on tieheänimunkausia joilloin saattavat haluta maitoa todella tiuhaan ja sillä he nostattavat maidon herumista tarvitsemaansa määrään. Luu kurkkuun noille idiooteille jotka sanoo että vauvan ruokintaa pitää rajoittaa!! Ei missään tapauksessa vaan annat rintaa just niin paljon kuin mini haluaa. Kolme poikaani olen täysimettänyt. Esikoista vuoden, keskimmäistä ja kuopusta 1v 3kk. Kuopus oli syntyessään jo 4,3kg ja painoi puolivuotiaana jo liki 10kg! Koskaan kukaan ei kehoittanut rajoittamaan imettämistä. Jatka minin tahdilla. Ja jos tarviit imetystukiäitiä, niin muhun saa ottaa yhteyttä. Ihanaa alkavaa viikkoa teille, Johanna! ?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka, kiva kun kommentoit. 🙂 Joo näin ajattelinkin. En halua rajoittaa noin pieneltä syömistä. Kaikki vauvat on yksilöitä ja kasvavat eri tahdissa niin uskon että painokin tasoittuu kun lähtee liikeelle. Kiitos, laitan korvan taakse. 🙂 <3 Kivaa viikonloppua!! 🙂

 16. Viivitys kirjoitti:

  Oma vauvani viihtyi pienempänä paljon sylissä ja välillä ei suostunut muualla nukkumaan. Sain kuulla kommentteja ja kuinka pitäisi vaan laittaa sänkyyn nukkumaan, pilalle menee ja kärsin vielä, kun opetan sylissä nukkumaan. Siitä tuli ihan turhaan paha mieli, kun intuitio käski pitämään vauvan lähellä. Siinä sitten päivisin katoin vaikka netflixiä pari tuntia sohvalla ja vauva veteli tyytyväisenä sikeitä. Nyt vauva ”jo” 8kk ja ei ole pelkoa, että sylissä jaksaisi kauaa viihtyä ?. Niin paljon nähtävää ja uusia taitoja harjoiteltavana. Eli nauti sylivauvastasi ❤️. Jatkaisin myös lapsentahtista imetystä, sehän varmistaa myös maidon riittävyyden jatkossa.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Kiva kun jaoit kokemuksesi. Se on kyllä totta että vauva-aika menee nopeasti ja ihanaahan se on kun pikkuinen hakee äidistä turvaa ja lohtua ja viihtyy vielä sylissä. <3

 17. Jutta kirjoitti:

  Minustakaan lasta ei voi pitää liikaa sylissä, ja yksilöitähän nämä ovat. Toiset tarvitsevat syliä enemmän kuin toiset. Ja itse aion ainakin tämän esikoiseni kanssa nauttia siitä että kerkeän häntä sylittelemään, tuleville seuraaville lapsille kun sitä syliä ei luonnollisestikkaan ole niin paljoa tarjolla kun lapsia on useampi vaatimassa huomiota. Ja meillä oltiin 2kk neuvolassa 6500g ja 60,5cm, lapsentahtisella imetyksellä mennään täälläkin ja th totesi vaan että voi olla että nousu tasaantuu kun lapsi alkaa liikkumaan, tai sitten ei tasaannu. Aion kyllä imettää ihan niin usein kun lapsi vaan rintaa haluaa! 🙂

  http://www.juttaeveliina.fi

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Joo samoilla linjoilla mennään. 🙂

 18. Mipi kirjoitti:

  Itselläni ei lapsia ole, mutta intuitiivisesti tuntuisi hirveältä, että mentäisiin sekoittamaan vauvan nälkäviestejä. Jos niin varhaisessa iässä aletaan rajoittaa syömistä, niin ken tietää, mihin se myöhemmällä iällä johtaa. Ei välttämättä mihinkään radikaaliin tai yhtään mihinkään, mutta kun niin monen aikuisen häiriintynyt suhde ruokaan johtuu lapsuudessa saaduista kommenteista tai muista rajoituksista, joita ei välttämättä sanoihin ole puettu. Tsemppiä! 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Toi näkökulma on kyllä hyvä ottaa esiin. Todella hyvä pointti!

 19. Pee kirjoitti:

  Voih, tuorelle äidille ei pitäisi mennä sanomaan mitään kovin kärkkäästi. Se aiheuttaa vaan stressiä, googlaamista ja hämmennystä. Mä olin esikoisen kanssa kaikista ohjeista ihan sekaisin… Toisen kanssa uskalsin jo tehdä enemmän niin, minkä parhaaksi koin.

  Mutta siis… Vauvantahtinen rintaruokinta on tämän päivän suositus. Vauva ei voi olla rintaruokinnalla liian ”lihava”! Ruokit vauvaa just silloin, kun hän haluaa ja koet tarpeelliseksi. Rinnalta saa ja voi hakea myös lohtua. Vauva kyllä osaa säännöstellä itse. Etenkin jos ei puklaile koko ajan mitään laattoja eikä kärsi refluxista, on tiheäkin syöminen ok. Iltaisin just vauva saattaa syödä tiheämmin. Normaalia ja tavallista. Usein liikkeelle lähtiessä painon nousuun saattaa tulla notkahdus. Normaalia sekin.

  Vauvaa ei voi pitää liikaa sylissä! <3 Meiän toka nukkui ekat 8kk mun vieressä ja imetin just niinku beben teki mieli. Tutin laitoin syötön päälle suuhun, jos oli tissi ihan unituttina ja jos siihen tyytyi, oli varmasti täynnä. Nyt tää yks vuotias nukkuu täysiä öitä omassa sängyssä. Toiset vauvat nukkuu alusta asti paremmin itekseen, toiset vieressä. Toiset ri nuku vaikka päällään seisois! 😀 Vauvat on niin yksilöitä tietenkin. Mutta luota itseesi, vaistoosi js tehkää just niin kuin teidän perheelle paras on 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentista. 🙂 Joo juurikin näin. Vielä ollaan molemmat vanhemmat uuden äärellä joten hämmenystä tulee kyllä tällaisista kommenteista. Joo näin me teemme. <3 🙂

 20. Kirsi kirjoitti:

  Älä stressaa asiasta. Pidä sylissä niin paljon kuin itse pystyt ja haluat ja lapsi haluaa. Ja sama ruokailuun. Syö niin paljon kuin haluaa, kyllä varmasti tasoittuu ajan kanssa. Ei voi syödä liikaa, varsinkin kun on tissillä 95%. Nauti vauvan kanssa läheisyydestä ja yhteisistä imetyshetkistä ja unohda murheet!

 21. Teresa kirjoitti:

  Oho, meidän esikoinen täytti juuri vuoden ja painoa on 9,5kg. Mutta lapset on hyvin erilaisia kaikki 🙂 Vauvaa mielestäni ei voi pitää sylissä liikaa ja rintaruokinta jos se sujuu ja onnistuu on ihan mahtavaa! Kaikilla se ei ole mahdollista. Kaverilleni neuvolassa on huomautettu lapsen painosta jtn, hän on 5kk ikäinen mutta painoa on huomattavasti enemmän kuin tuohon ikään yleensä, (tarkkaa en muista). Mutta en ihmettele, omasta mielestä ainakin noin pienelle on liikaa aterialla kokonainen pilttipurkki + puolikas peruna+ pala voita ja maidot päälle 😀 On hyvä kuunnella neuvolasta ohjeita..muistaa kuitenkin myös sen oman maalaisjärjen 🙂

 22. Sanna kirjoitti:

  Moikka! Älä suotta stressaa painon noususta. Hyvä vaan kun poika syö ja maitoa riittää. Ja itse en rajoittaisi vielä noin pienen rinnalla olemista. Minulla tyttövauva 9kk. Muistaakseni 3kk iässä aloin hellästi pidentää ruokailuvälejä. Meillä oli käytössä kantoreppu, jossa tyttö sai tankata läheisyyttä päivisin ja sain itse askareita tehdyksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *