Hae
Johanna Tolppola

Äitiys Aakkoset

Raskaus ja äitinä olo on tuonut ison kasan uusia sanoja, joista en ollut koskaan aikaisemmin kuullutkaan. Ajattelin tehdä näin kaikkien iloksi Äitiys Aakkoset. Aakkosiahan on tehty vaikka mistä aiheista, mutta itse en löytänyt, että kukaan olisi käsitellyt tätä osa-aluetta.

A niin kuin amme. Vinkki: ei kannata laittaa liikaa vauvan pesuainetta. Tulee muuten kunnon vaahtokylpy. Kokemusta on. 😀

B niin kuin bilirubiini. ”Jos bilirubiinia muodostuu nopeammin kuin maksa ehtii sitä käsitellä, vauva kellastuu. Tämä on tyypillistä etenkin ennenaikaisena syntyneillä vauvoilla. Tätä arvoa mitataan synnytyssairaalassa.” Eli käytännössä, jossa vauva on tosi keltainen niin arvot on koholla.

C niin kuin c-section eli keisarinleikkaus. Näitähän on olemassa kolme erilaista: sovittu sektio, kiireellinen sektio ja hätäsektio.

D niin kuin D-vitamiini, jota tulee antaa vauvalle 2 viikkoisesta eteenpäin. Näistä voi tulla vauvalle vatsavaivoja. :/ Tämä on muuten ainoa vitamiini jota vauva ei saa äidin maidosta.

E niin kuin epiduraali eli se ihana puudute joka vie tunnon alavartalosta.

F niin kuin foolihappo. Tätä tulisi syödä jo siinä vaiheessa kun suunnittelee perheen lisäystä.

G niin kuin kuppikoko synnytyksen jälkeen, kiitos vaan maidon nousun.

H niin kuin hamuilu. Vauvahan hamuilee luonnostaan automaattisesti tissiä kun on nälkä. Joskus jopa ilman nälkää.

I niin kuin ilokaasu, se joko iloa tai oksennusta aiheuttava ”helpotus” synnytyksessä. I niin kuin imetyksentuki fb-ryhmä, josta löytyy kaikki maailman tieto imetyksestä ja muustakin maailmasta.

J niin kuin jatkuva pissahätä, josta raskaana ollessaan saa kärsiä.

K niin kuin karsta, jota muodostuu vauvan päähän ja jopa kasvoille. Lähtee muuten pois hyvin öljyllä ja hieromalla/rapsuttamalla. Tämä tuottaa samaa mielihyvää kuin esim. finnien puristelu niille ketkä siitä tykkää. 😀

L niin kuin lyhenne LA eli laskettu aika. Tämän lyhenteen sotkin useasti lauantaihin. Vaikeutti kyllä luetun ymmärtämistä.

M niin kuin mammaloma eli se palkallinen ”loma” jolloin saa vaan köllötellä kotona… Tai sitten ei.

N niin kuin nokkiminen. Vauva ”nokkii” etsiessään tissiä. Vauva voi myös imeä kasvoihin ihan kunnon fritsun jos hän saa otteen naamasta nokkimalla. Nimimerkillä kokemusta on.

O niin kuin oma aika, jota ei enää ikinä ole samalla tavalla kuin ennen.

P niin kuin paska, joka ei muuten ensimmäisten viikkojen aikana edes haise! Tästä aiheesta myös puhutaan yllättävän paljon lapsiperheissä. 😀

Q niin kuin quotes eli uuden merkityksen saaneet elämänohjeet joita on mukava jakaa somessa.

R niin kuin raskaus eli 9 kuukautta elämästä jolloin rampataan neuvolassa, lääkärissä ja taas neuvolassa ja lisänä samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa eri tapaamisissa.

S niin kuin synnytys eli se mahdollisesti päiviä kestävä tuska, jolloin tuleva äiti vain toivoo, että se mukula tulis jo! Toisilla kuitenkin tämäkin voi olla voimaannuttava kokemus ja sattuu vähemmän kuin hammaslääkäri.

T niin kuin Tiheän imun kausi. ”Tiheän imun kaudella tarkoitetaan lyhyttä ajanjaksoa, jolloin vauva haluaisi vain asua rinnalla. Tällä vauva varmistaa maidonsaannin pysymistä sopivalla tasolla jatkossakin. Tiheän imun kausia on muutaman viikon välein ensimmäisen puolen vuoden aikana. Usein kaudet ajoittuvat noin 3 ja 6 viikon sekä 3 ja 6 kuukauden ikään.” Eli käytännössä syy siihen miksi vauva roikkuu äidin tississä välillä 247.

U niin kuin ultraääni, jolla tarkistettiin aika-ajoin että uusi tulokas on ihan terve ja kasvaa.

V niin kuin vanhempainpäiväraha, jota kela maksaa ”palkaksi” kotona olevalle vanhemmalle.

X niin kuin herra x, joka on lapseni isä ja puolisoni.

Y niin kuin ylipaino, jota omalla kohdalla tuli han mukavasti raskauden aikana. Normaali painonnousu on kuulemma kumminkin n. 10-18 kg raskauden aikana.

Z niin kuin zzz, eli uni, jota vauvat harrastavat paljon (lukuunottamatta poikkeuksia).

Å nii kuin Åke, joka ei tule vauvamme nimeksi, vaikka ruotsalainen nimi vauvalle tuleekin.

Ä niin kuin äiti, tämä kaiken tietävä ja kaikki tilanteet pelastava voimaolento.

Ö niin kuin öljy, jota aikoinaan hierottiin ihoon että saataisiin kunnon täni päälle. Tällä kertaa babyoilit menee ihan muuhun tarkoitukseen.

 

*w-kirjain puuttuu tarkoituksella. Kirjoitus on tehty pilke silmäkulmassa. 😉

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *