Hae
Johanna Tolppola

Vinkkien Ristituulessa

Tuoreena äitinä olen luonnollisesti saanut vinkkejä ja neuvoja ympäri kyliä. Nyt ymmärrän miten moni tuore äiti voi olla hieman hukassa kaiken sen informaatiotulvan keskellä.

Neuvolasta tulee paljon hyviä ohjeistuksia ja linjauksia miten toimia pienen vauvan kanssa. Välillä vaan eri neuvoltatädeiltä tulee samasta asiasta eri ohjeistuksia, jotka tietenkin sekoittavat omalta osaltaan pakkaa.

Ristiriitaisten neuvolatätien vinkkien lisäksi on tietenkin muiden ihmisten omat kokemukset. Niitä omia kokemuksia on yhtä paljon kun on äitejä maapalolla. Joku mikä tehoaa yhdelle vauvalle ei tarkoita, että se tehoaa toiselle. Kaikilla on omia metodeja niin lapsen syöttämisestä, nukuttamisesta kuin kasvatuksestakin ja ne kaikki ovat varmasti yhtä hyviä. Toiselle oikein voi olla toiselle väärin. Juuri tämä tulisi tuoreen äidin itse selvittää, päättää sekä toteuttaa.

On hyvä myös muistaa, että kaikki kehittyy koko ajan. Tietoa tulee lisää, tutkimuksia toteutetaan ja koko ajan opitaan uutta. Se mikä on ollut ohjeistus 30, 20 tai vaikkapa vain 10 vuotta sitten, ei välttämättä ole enää relevanttia. Tästä esimerkkinä, että aikaisemmin THL:n suositus oli, että vauvaa syötetään 4 tunnin välein. Nyt THL:n suositus on, että vauvaa syötetään ”lapsen tahtisesti” eli aina silloin kun hän näyttää merkkejä nälästä, riippumatta siitä oliko edellisestä syönnistä tunti vai kaksi.

En missään nimessä sano, että vauvan kanssa elämisen voisi oppia kirjoista, vaan jokainen äiti itse muodostaa ne omat tapansa kun oppii tuntemaan oman lapsensa ja lukemaan hänen tarpeensa. 

Yksi hyvä esimerkki vinkkien ristituulesta on kun minulle yksi äiti sanoi, että kannattaa ehdottomasti antaa vauvan nukkua vieressä. Toinen äiti taas sanoi, että ei missään nimessä kannata sitten päästää lasta yhteiseen sänkyyn. Tällaisesta voi helposti mennä sekaisin, että miten sitä nyt kannattaa ja miten ei kannata tehdä.

Parhaimillaan vinkeistä voi oikeasti löytyä apua, mutta taas pahimmillaan ne aiheuttavat stressiä tai huonoa omatuntoa, jos onkin päätynyt niin sanottuun ”väärään” tapaan toimia.

 Itse olen päättänyt, että kuuntelen todella mielelläni kaikkien vinkit ja neuvot, koska uskon että ihmiset tarkoittavat vain ja ainoastaan hyvää niitä kertomalla. Lopulta kumminkin teen lapseni kanssa juuri niin kuin minusta äitinä tuntuu hyvältä. En tule ottamaan paineita tai stressiä siitä mikä nyt on ”oikein” ja mikä ”väärin”, koska uskon että asiat eivät ole niin mustavalkoisia.

Meidän Suomi100-vauva. <3

 

 

 

Yksi kommentti

  1. Outi Karita kirjoitti:

    Just hyvin ajateltu.
    Mielellään toisten vinkkejä ja kokemuksia kuuntelee. Jaan itsekin mielelläni vinkkejä ja ajatuksia, jos vaikka joku saisi jonkun uuden vinkin tai ajatuksen. Aina voi saada uudenkon hyvän vinkin vaikkei sama juttu toimikaan kaikilla. Eri asia sitten selllaiset että kyllä näin pitäisi toimia, jokainen toimii parhaaksi katsomallaan tavalla ja oman lapsensa mukaisesti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *