Hae
Johanna Tolppola

Raskausvaivat Joista Kukaan Ei Varoittanut

Olen aina aikaisemmin kuullut muilta, että miten ihanaa aikaa se raskaus onkaan. Ollaan puhuttu hehkumisesta, ihon parantumisesta ja hiuksien paksuuntumisesta, jne. No kukaan ei ole ikinä sanallakaan maininnut sitten näitä raskauden myötä tulleista ”ei niin ihanista” vaivoista.

Pahoinvointi

No tämä oli siis ainoa poikkeus, mistä mua varoiteltiin. ”hieman huonoa oloa ensimmäiset muutamat viikot”. No mulle se oli todella huonoa oloa vajaa viisi kuukautta. Wc-pönttö tuli hyvinkin tutuksi useammassa paikassa ihan uudesta kuvakulmasta.

Liitoskivut

No raskausaikana olin kuullut, että toisille voi tulla liitoskipuja. No alussa en osannut edes kuvitella mitä ne semmoiset kivut edes ovat. Sitten kun pahoinvoinnista pääsi yli, niin tilalle tulivat nämä todella mukavat liitoskivut. Itsellänihän ei käynyt tälläkään kertaa niin sanottu ”munkki” ja ne olisi vain painottuneet esimerkiksi iltaan. Itselle tuli siinä 5-6 kuukauden kohdalla nämä liitoskivut, jotka sitten ovat päällä aivan koko ajan. Eli käytännössä nivusiin sattuu aina kun liikun ja sieltä kipu vihloo sisäreisiin ja alavatsaan. Edes yöllä nämä ei helpota vaan asennon vaihtaminen myös öisin tekee tuskaa.

Selkäkivut

No mitä tapahtuu jos joudut liikkumaan oudosti, koska liikkuminen sattuu yleisesti ottaen aina. Yllätys! Siitähän seuraa selkäkivut. Selkä rasittuu, koska kropan painopiste muuttuu yhtä äkkiä. Kipuja pahentaa se, että kävelee hassusti, koska ei vain voi kävellä normaalisti.

Ainainen pissahätä

Ei auta vaikka käyt vessassa, koska noin 10 minuutin päästä hätä tuntuu taas. ”Hauskintahan” tässä on se, että vaikka tuntuu, että joudut 10 min välein juokseman sinne vessaan, niin voi olla ettei mitään edes tule. Vauva vaan painaa rakkoa ja itselle tulee se tunne, että kohta muuten tulee housuun. Voisihan sitä yrittää pidätellä, mutta kaikki te varmasti tiedätte mille se tuntuu, jos on vaan sellainen tunne, että on pakko päästä vessaan.

Yöt

Kunnon yöunista ei kannata edes haaveilla. Kaikki varoittaa, että kun on lapsi, niin ei saa nukkua öitä hyvin. No en mä kyllä saa nyttenkään. Herään aina kun vaihdan asentoa, herään kun on vaan kuuma, herään sinne vessaan 3-5 kertaa yössä, herään kun vauva myllertää mahassa. Siitä voi laskeskella montako kertaa niitä heräämisiä öisin tulee.

Koko ajan kuuma

Olen aina ollut vilukissa. No en ole enää. Mulla on koko ajan kuuma. Ihan koko ajan. Tänään aamulla ulkona oli 5 astetta lämmintä ja mulla ei ollut edes takkia ja mulla oli silti lämmin.

Epämääräiset tuntemukset

Näitä on koko ajan. Vatsassa tuntuu oudolta kun pikkuinen siellä myllertää. Ihme kipuja alavatsassa ja ylävatsassa, koska sisäelimet vaihtavat paikkaa. Ruokatorvi ja vatsalaukku koetuksella kun kohtu painaa myös niitä. Tästä seuraa myös närästystä ja sitä, ettei ole nälkä. Tulen ähkyyn heti kun syön jotain.

Turvotus

Iltaisin turvottaa jalkoja ja käsiä. Sormukset kiristää ja jalkoja pakottaa. Tuntuu epämiellyttävältä.

Tässä nyt asioita joista ei mulle oltu kauheasti etukäteen kerrottu. 😀

9 kommenttia

 1. Emma kirjoitti:

  Kaikki kuulostaa tutulta! Sitten on myös niitä odottajia joilla ei ole mitään vaivoja, ja he kyllä muistavat kertoa sen! ”Kyllä minä vielä juoksin 10 km lenkkejä viimeisillä viikoilla” ja ite hyvä jos pääsee kerran viikossa lähikauppaan, kun kävelykin sattuu..

  • johannavaris kirjoitti:

   Heh, joo niimpä! Ihana olis kyllä jos vois elää ihan täysin normaalia elämää! 🙂

 2. Monna kirjoitti:

  Siis niin totta!! 😀
  Mulla oli noi yöt ihan pyllystä! Heräsin kanssa vähän väliä huonoon asentoon, vessahätään, kuumaan ja sitten vielä vikan kuukauden siihen, kun sormet puutu!! 😀 Että odota vaan.. 😉 Hehe.

  Sormukset otin pois sormista kokonaan joskus varmaan kanssa kuukaus ennen laskettua. Ne ois varmaan aiheuttanut jonkun kuolion, jos olisin jättänyt sormeen. 😀 Mutta varmaan viikko synnäriltä kotiinpalattua sain taas sormukset sormeen.

  • johannavaris kirjoitti:

   Apua, kiva että muillakin on ollu samoja oloja. 😀 Joo puutumista ei ole vielä tullut mutta sitä odotellessa. 😀 Listasta puuttui muuten hengästyminen. Kiva kun hengästyy kun vaihtaa asentoa. 😀 😀 Onneks se turvotus laski sulla noin nopeasti! Toivottavasti mulla käy samoin. 🙂

 3. Maija Vesanen kirjoitti:

  Voimia, kultainen Johanna! <3 Toivottavasti nuo tuskaiset olot unohtuvat, kun pikkuinen syntyy (tai ainakin haalistuvat TAI muuttavat muotoaan…).

  Halaus!

 4. Magda kirjoitti:

  Tähän kun lisää vielä peräpukamat ja runsas valkovuoto ja useat hiivatulehdukset, niin on koko setti koossa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *