Hae
Johanna Tolppola

Diagnoosina Hyperemeesi

Raskautta on kohta kulunut jo 14 viikkoa ja oloon ei näy helpotusta. Äitienpäivänä oksensin joka ikisen suupalan mitä suustani alas laitoin. Tämähän oli erittäin mukavaa äitienpäivän päivällisellä ravintolassa.

Siitä olo taas huononi entisestään ja kulminoitui taas kerran siihen pisteeseen, että keskiviikkona aamuviideltä istuin vessan lattialla, oksensin ja päädyin soittamaan Naisten klinikalle. Sieltä käsky kävi, että heti klo 8 sinne päivystykseen.

 Naisten klinikalla ilmottauduin sisään ja kaikki laput ja rannekkeet olikin jo valmiina. Papereiden päällä oli lappu jossa luki hyperemeesipotilas.

Kaikki arvot oli onneksi kunnossa ja vauva voi hyvin, mutta verenpaine oli todella alhainen. Olin tiputuksessa yhteensä kuusi tuntia. Herra x tuli hakemaan mut kotiin ja matkalla jouduin oksentamaan kadulle. Tiputus auttaa kyllä yleiseen olotilaan ja kohentaa sitä, mutta ei vie oksentamista pois.

Tämä Hyperemeesi oli mulle entuudestaan täysin vieras ja en edes tiennyt, että raskauspahoinvointi voi mennä näin pitkälle. Tässä teillekin tietoa enemmän mistä on oikein kyse.

Hyperemeesi on vaikea raskauspahoinvointi ja se useimmiten vaatii sairaalahoitoa. Se miten se eroaa normaalista raskauspahoinvoinnista on se, että hyperemeesipotilas oksentaa useammin ja pahoinvointi kestää pidempään. Hyperemeesissä oireet alkavat juuri normaalina raskauspahoinvointina, mutta pahentuessaan oksentelukohtaukset tihenevät. Oksentelu aiheuttaa myös vatsakipuja ja oksennuksessa voi olla jopa verta. Itselläni oksentaminen aiheutti ruokatorven tulehduksen ja todella kovat vatsakivut. Joillakin se aiheuttaa myös painon tippummista ja pahimmissa tapauksissa henkilö saattaa joutua ihan letkuihin, jotta saadaan edes jotain kautta ravintoa elimistöön. Tärkein ja ensisijainen hyperemeesin hoitomuoto on suonensisäinen nesteytys. Nesteytys tulisi aloittaa aikaisin, jotta elimistö ei kuivuisi liikaa. Osalla tämä olo helpottuu viikon 13 jälkeen, osalla raskauden puolivälissä ja osalla se taas kestää läpi raskauden.

Todella toivon, että mulla tämä ei kestä koko raskautta vaan pääsisin pian viettämään normaalia arkea.

Lähde: http://hyperemeesi.fi/fi/etusivu

5 kommenttia

 1. Omppu kirjoitti:

  Voi, ompa surkeaa 🙁 ps. taisit tarkoittaa kuitenkin hyperemeesiä?

 2. Lenni kirjoitti:

  Tsemppiä tuhannesti! Itsekin kärsin raskauspahoinvoinnista 10 viikkoa ja voin vaan yrittää kuvitella kuinka raskasta on olla noin huonossa kunnossa? Toivottavasti helpottaa pian!

 3. Outi Karita kirjoitti:

  Voi kun ikävää. Toivottavasti olosi vielä helpottuu ja pääset nauttimaan raskausajasta ?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Ja onnea myös teille!!! <3 <3 Joo todella toivon että alkais helpottamaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *