Hae
Johanna Tolppola

Viikko Ilman Kasviksia, Mitä Tapahtuu Kropalle

Lupasinkin kirjoitella mitä radikaaleja muutoksia huomasin kun jätin yhdeksi viikoksi kasvikset, hedelmät, marjat ja pähkinät pois kokonaan ruokavaliostani.

Pohjustuksena kerron, että olen jo vuosia syönyt kasviksia vähintään sen puoli kiloa päivässä. Joskus kasviksia on melkein jokaisella ateriallani. Marjoja ja hedelmän syön aina aamuisin, pähkinöitä lounaan ja päivällisen yhteydessä.

Käytännössä jokaisella päivän aterialla on jotain noista ruoka-aineista.

Mitä sitten käy kun yhtä-äkkiä ruokavaliosta otetaan kaikki nuo pois. Minulla oli tutkimus tulossa jonka takia jouduin 7 päivää olemaan ilman edellä mainittuja ruoka-aineita.

Aluksi ajattelin ettei viikon aikana nyt kauheasti voi tapahtua muutosta, mutta tässä olin väärässä. Olo rupesi huonontumaan aika nopeasti. Mainittakoon vielä, että söin siis koko viikon kyllä terveellisesti ja säännöllisesti, kuten aina. Poistin vain nuo mainitsemani ruoka-aineet. Vettäkin juon joka päivä yli 4 litraa.

Olin väsyneempi kuin normaalisti, olo tuntui tukkoiselta ja raskaalta vaikka ruokaa oli vähemmän.  Treenitkään ei kulkenut hyvin. Jouduin tuona viikkona skippaamaan yhdet treenit huonon olon takia. Suurin ero oli, että mun vatsa ei toiminut koko viikkoon! Näin ei ole käynyt ikinä. Vatsa oli todella kipeä ja turposi niin isoksi, että näytin olevani raskaana.Vatsakivut olivat niin kovat, etten pystynyt jännittämään vatsalihaksia ja saanut pidettyä normaalia ”korsettia” kunnossa. Vatsa oli ajoittain ihan kosketuksen arka.

Päiväkohtaiset kalorini oli tuolla viikolla noin 1 500 ja normaalisti kasviksien, marjojen jne kanssa ne ovat noin 1 800 (alhainen kalorimäärä johtuu siitä, että olen dieetillä). Se olikin ihan uskomatonta, että kalorit olivat todella alhaalla ja silti vatsa oli isompi kuin aikaisempina viikkoina. Juttelin asiasta ihan lääkärin kanssa ja hän sanoi, että tilanne johtui juurikin tästä ruokavalion muutoksesta.

Kun pääsin lisäämään tutkimuksen jälkeen puuttuvat ruoka-aineet takaisin jokapäiväiseen ruokavaliooni, niin olo rupesi helpottamaan. Nyt kun normaali ruokavalio on ollut käytössä reilun viikon, niin turvotus on lähtenyt, vatsa toimii taas normaalisti, olen energinen ja tunnen voivani hyvin.

Tämä todisti sen miten tärkeää on ruokavalio, jossa on mukana kasviksia, marjoja, hedelmiä, jne.  

Vasemmassa kuvassa viikko ilman kasviksia ja oikeassa kuvassa viikko sen jälkeen kun palasin normaaliin ruokavalioon. Kuvien välillä on aikaa noin. vajaa 1,5 viikkoa. Vaikka näyttää, että pullistaisin mahaa vasemmassa kuvassa, niin näin ei ole. En ajatellut ikinä julkaisevani näitä kuvia, vaan otin nämä ihan huumorimielessä. Lähetin ne kavereille ja  totesin, että yks pikku juttu oli jäänyt kertomatta. 😀 Vitsi ei kumminkaan mennyt läpi. 😀

 

12 kommenttia

 1. Epu kirjoitti:

  Pakko Kysyä, Miksi Kirjoitat Näin?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Multa on aikaisemminkin kysytty tätä. 😀 Se on vain mun tapa otsikoida. Alunperin lähtenyt mun blogin nimestä, koska kirjoitan sen JohanOnFitness. 🙂

 2. Ninna kirjoitti:

  Nostan hattua kokeilulle vaikka tulokset eivät olleet niin mukavia. En yhtään ihmettele ettei vatsa toiminut. Seuraavaksi; viikko ilman vettä, ilman rasvoja, ilman lämmintä ruokaa? Onnistuisiko kokeilu=)

  • johannavaris kirjoitti:

   Kokeilu ei ollut ihan vapaaehtoinen, mutta tulipahan testattua. 😀 Joo tohon testiin en lähde. 😀 😀

 3. Kysyjä kirjoitti:

  Tärkeä tieto jätettiin kuitenkin pois. Ei ne pois jätetyt kasvikset voineet mitään aiheuttaa, vaan se, mitä pistelit suuhusi sen aikana, kun et syönyt kasviksia.
  Eli mitä söit kasvisten tilalla?

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Mainitsin tekstissä, että söin siis normaalisti mutta kasvikset jäi vaan pois. Olen siis dieetillä ja mulla on koko ajan sama ruokavalio ja ateriarytmi. Ruokavali ei siis muuttunut muuten yhtään kun vain että otin noi ruoka-aineet pois. Rasvan määrää lisäsin aterioihin oliiviöljystä, koska cashewpähkinät jäi pois.

  • Kysyjä kirjoitti:

   Mutta kun se vastaus puuttuu edelleen.
   Mitä syömistä on tuo ”normaalisti”? Eli mitä ruokavalioon kuuluu?

   • johannavaris kirjoitti:

    Aa okei. No siis kaurapuuroa, kananmunanvalkuaisia, jauhelihaa, kanaa, kalaa, riisiä, täysjyvä spagettia, mausteita, ruokalusikallinen raejuustoa tai fetaa aterialla, oliiviöljyä, 1 maitorahka päivässä. 🙂

 4. Niko kirjoitti:

  Ootko miettinyt tätä sun kokeilua. Vuosikaudet olet syönyt kasvikisa ja muutenkin terveellisesti. Päätit sit testata ilman kasviksia. Totta kai sun kroppa menee sekaisin, kun sille tulee shokkina tieto, että kasviksia ei enää tule. Jos jatkaisit kokeilua pidemän aikaa niin voin sanoa, että kroppa kyllä tottuu siihen. Pitkällä aikavälillä tietysti pelkkää haittaa

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka! Tekstissä mainitsinkin, että olin syömättä niitä, koska minulla oli tutimus jonka takia minun piti olla ilan noita ruoka-aineita 7 päivää. En siis huvikseni päättänyt toteutta amitään ihmiskoetta. 😀

 5. JJ kirjoitti:

  Eihän tuossa tutkimuksessa ole mitään järkeä. Informaatioarvo käytännössä 0. Mikäli pelkkää lihaa syövä ihminen tekisi saman toisinpäin, menisi kroppa ihan yhtä lailla sekaisin yhtäkkisestä muutoksesta, vaikka muutos olisikin maalaisjärjellä ajateltuna hyvä ja positiivinen. Luulisi nyt jokaisen täysjärkisen ihmisen aivojen sanovan että jos kroppa on tottunut tiettyyn ruokavalioon, niin sen yhtäkkinen muuttaminen saa kropan sekaisin.

  Tee ensi kerralla tutkimus jossa olet ilman noita ruoka-aineita vaikkapa puoli vuotta niin saadaan ehkä jo jotain lukemisen arvoista.

  • johannavaris kirjoitti:

   Harmi ettet ole lukenut blogikirjoitustani. Jos olisit niin tietäisit ettei kyseessä ollut mikään tutkimus. Jos taas luit blogikirjoituksen ja silti laitat tällaisen kommentin, niin käytännössä sinun luetun ymmärtäminen on 0. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *